Predčitačke kastanjete maloga Juju

Ovi s razvojnih su poludjeli, zar ne?

Ako ste vjerovali da kastanjete, Avanture maloga Juju i predčitačke vještine ne mogu imati nikakve veze jedni s drugima, mi smo ovdje da vas razuvjerimo! O kakvoj povezanosti to govorimo, bit će vam uskoro jasno.

Nakladnik Naša djeca objavio je kartoniranu slikovnicu Avanture maloga Juju kojoj smo se jako razveselili. U slikovnici je oslikana bezvremenska pjesmica autora Žarka Roje koje se rado sjećamo i koju već generacijama pjevamo. Listajući je, shvatili smo da ispisani tekst ne možemo samo čitati, već ga automatski u sebi pjevamo. I to nije ništa čudno, s obzirom da smo taj tekst u vrtićkim danima toliko puta otpjevali. Međutim, kad malo pomnije sami sebe poslušamo, čini nam se da u ovome pjevanju nekako ima više govora, nego same pjesme. Skandirajući stil ove pjesmice, čiji ritam zapravo odgovara brojalici, navodi nas da pri pjevanju gotovo svaku riječ razdvojimo na slogove. Sigurno sad u sebi pjevate: “…i-ma-li su ma-lo-ga Ju-ju…” i čudite se kako to prije niste primijetili. Upravo zbog toga, ova je pjesmica odličan materijal za osvještavanje vrlo važnih predvještina čitanja i pisanja – slogovne analize i sinteze. 

Ove predvještine, koji su odraz stupnja fonološke zrelosti kod djeteta, najlakše je približiti primjerom. Slogovnom analizom riječ avantura dijelimo na četiri sloga: a-van-tu-ra. Slogovna sinteza označava suprotni proces, spajanje slogova u riječi. Tako kad slogove kro-ko-dil spojimo u riječ krokodil, izvršili smo slogovnu sintezu.

Predškolarcima je zadaća ovladati ovim vještinama prije nego što formalna poduka čitanja počne. Uglavnom se slogovna analiza i sinteza usvajaju nakon ovladavanja konceptom rime i prije ovladavanja fonološkom analizom i sintezom.

Slogovnu analizu i sintezu djeca najlakše i najprije svladavaju na dvosložnim riječima s kanoničkim slogovima poput mama, tata ili Juju. Repetitivnost kao u oblicima Ku-kun-ka i Ta-ran-ta također olakšava usvajanje. 

Pokret je prirodno prisutan u govoru i njime možete djetetu olakšati usvajanje analize i sinteze. Slogovna analiza se pokretom provodi na način da se unutar riječi slogovi ‘otkucavaju’. Ako ste predškolarcu zadali da riječ mama rastavi na slogove, vjerojatno je to pokušao učiniti uz spontani pokret poput ljuljanja tijelom ili kimanja glavom, pri čemu je svaki pokret označio jedan slog. To znači da je svakim pokretom jedan slog ‘otkucan’. Kad skandirate/pjevate rečenicu:”I-ma-li su ma-lo-ga Ju-ju!” vrlo vjerojatno lupkate slogove nogom o pod. Najjednostavniji primjeri podučenog otkucavanja su pljeskanje, lupkanje rukom o stol i nabrajanje na prste. Kako još možemo pokretom otkucavati slogove potražite ovdje.

Međutim, otkucavanje udaraljkama nekako je zabavnije! Ovdje nastupaju one kastanjete iz naslova 😁 

Kastanjete su malene udaraljke koje vrlo jednostavno možete izraditi iz materijala koje imate kod kuće – čepova i kartona. O kastanjetama, sviranju i procesu izrade pročitajte ovdje.

Za ovaj smo projekt izradili kastanjetu u obliku krokodila. Tim činom unosimo i elemente igre pretvaranja u našu aktivnost i dodatno motiviramo dijete.

Uzmite kastanjetu-krokodila i otkucavajte slogove kroz cijelu pjesmicu. 

Kako bi ste potaknuli razvoj narativnih sposobnosti kod vašega djeteta prepričajte i odglumite s krokodilom-kastanjetom ovu fabulu. Prepričavanje je uvijek lakše uz visokostrukturirani poticaj kao što je slikovni materijal jer potpomaže prisjećanju i jezičnoj organizaciji. Stoga, uživajte u prepričavanju prateći prekrasne ilustracije Ivane Guljašević u ovome izdanju Naše djece!

Aha! Eh, sad vam je sve jasno i naslov ovoga članka itekako ima smisla!

A kako bi smo dodatno osvijestili proces slogovne analize i sinteze, izradili smo radne listiće s likovima iz slikovnice. Preuzmite ih ovdje:

Isprintajte radne listiće. Djetetu potom dajte da oboji likove. Otvorite slikovnicu i zadajte djetetu da oboji likove što sličnije originalu. Na taj način dodatno ćete potaknuti razvoj djetetove vizualne percepcije. Potom je potrebno izrezati listić po linijama, tj.riječ po slogovima. Zapamtite da nije važno što dijete ne zna čitati – ono na ovaj način samo i dalje razvija svjesnost tiskane riječi i mogućnosti da se rastavi na slogove. S obzirom da je dijete svoje prstiće razgibalo i izvježbalo svirajući kastanjete, pomozite mu da izreže slagalicu dječjim škaricama. Naravno, uvijek slijedite stupanj sposobnosti i spretnosti svoga djeteta te mu, vodeći se time, pružite potrebni stupanj pomoći. Općenito o vještini rezanja škaricama možete pročitajte ovdje: Igramo se škarama….

I sada ste dobili slagalicu s likovima Jujua, mame Kukunke, tate Tarante i Krokodila! Kad ih slažete, slažite i slogove u riječ, pa kažite: “Ju-ju, to je Juju!”, a kad ju rastavljate idite obrnutim redoslijedom: “To je krokodil, kro-ko-dil!”.

Vjerujemo da ćete uz naše prijedloge i slikovnicu Avanture maloga Juju pomoći svoj predškolarcima da na zabavan i lak način svladaju slogovnu analizu i sintezu. Uz kastanjete, naravno 😁🐊🎵

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s