Igramo se škarama…

 

Sve što boli, peče, reže od toga mala djeca trebaju da bježe, ali… Uz nadzor roditelja i u sigurnom okruženje već i trogodišnjak se može igrati s dječjim škarama.

Učenje korištenja škarica za djecu je pravi izazov! Rezanje nije lak posao i zahtjeva rad skoro svih prstića na ruci. Interes za rezanje se javlja s tri – četiri godine i potrebno ga je stalno poticati. Pokreti koje prsti i šaka proizvode rezanjem pomažu razvijanju mišića prstiju i šake. Ti mišiću su kasnije ključ za držanje olovke i manipuliranje predmetima. Također, korištenje škarica je odlična vježba za razvoj bilateralne koordinacije. Ona uključuje istodobno korištenje obje strane tijela dok svaka ruka izvodi različite zadatke. Na primjer, da bi izrezali kvadrat, dijete mora držati papir jednom rukom i okrenuti je, dok druga ruka ne samo da otvara i zatvara škare, već se i kreće duž linije. Ona se javlja u radnjama u svakodnevici kao što su paralelno korištenje noža i vilice, vezanje vezica….

Kako bi vaše dijete bilo spremno za rezanje potrebno je poraditi na razvijanju fine motorike. Aktivnosti kao što su na primjer, trganje papira (rad obje ruke istovremeno) ili korištenje lutkica za prste (one potiču rad svakog prsta za sebe) su odlična vježba za pripremu za rezanje. Aktivnosti koje su još zgodne za pripremu prstića za škarice su vrtnje zvrka, stiskanje gumenih igrački i loptica, igre s kvačicama i/ili baratanje sitnijim predmetima.

dav

Imajte na umu da vaše dijete ne može odmah savladati rezanje papira pa mu zato prvo ponudite rezanje plastelina, tjestenine (špageti), špagica koje ćete vi držati napeto… Naravno, nemojte dijete ostavljati bez nadzora sa škaricama.

Pripremili smo za vaš jednostavne Vježbe koje možete isprintati i dati vašem mališanu za rezuckanje.

Izaberite prve škarice zajedno sa djetetom i krenite u uzbudljivu avanturu usvajanja nove vještine!

4 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s