Razvojnim igrama kroz dječje emocije

U zadnje vrijeme bavili smo se emocijama, a Velika knjiga emocija (Planetopija) nas je jednostavno oduševila. To je zapravo skup od 30 priča koji obrađuju 30 različitih stanja. Ono što ju čini posebnom je zato što nije slikovnica (premda ima lijepe ilustracije) nego je zapravo svojevrsni alat za djecu i roditelje. Alat koji pomaže roditeljima da upoznaju emocije, potiče ih na razgovor o njima, ali i nudi zabavnu priču za djecu. Kao roditelj, vjerojatno niste očekivali da ćete se morati nositi s toliko različitih dječjih emocija. A one su burne, brze, eksplozivne. S time treba pratiti korak, a to nije lako.
Knjiga stavlja naglasak na razgovor o emocijama od najranije dobi. Tako potičete razvoj socijalnih i emocionalnih vještina, komunikaciju, jezik i dječju znatiželju.


No što je zapravo emocionalna inteligencija? To je najkraće rečeno, sposobnost prepoznavanja i kontroliranja emocija, kod sebe i drugih. Ona nam daje mogućnost shvaćanja, uporabe i kontrole vlastitih emocija, razumijevanja tuđih te nudi i pozitivan način rješavanja stresa. Utječe na naš način komunikacije, empatiju i rješavanje konflikta. EI kod odraslih jača veze, pospješuje uspjeh u školi i na poslu te pomaže u postizanju osobnih i profesionalnih ciljeva.

Djeca kreću u učenje o emocijama praktički od rođenja, smiješit će se poznatom licu, a nepoznato mrko gledati. Isto tako, kao i u svemu, ona promatraju i upijaju ponašanje odraslih oko sebe. Ako djeca ne razumiju svoje osjećaje neće se moći nositi niti s emocionalnim konfliktima. Kako bi imali emocionalnu kontrolu koja je ključna za komunikaciju, djeca trebaju prvo prepoznati emociju, a potom i znati kako ju pokazati. Roditelj će najbolje pomoći tako da potiče dijete na razmišljanje o emocijama te širiti mu “emocionalni vokabular”.


Evo nekoliko razvojnih igri kako djetetu olakšati nošenje s neugodnim emocijama:

  • Gužvanje, trganje papira pomaže kod nakupljenih neugodnih emocija.
  • Antistres loptica koju možete i samostalno izraditi od balona.
  • Brojanje do 3, odnosno do 10 je vjerojatno najstarija fora kako ne reagirati na “prvu”.
Udahni – izdahni pomoću prstiju na ruci. Dijete spaja palac sa svakim prstom i pritom svaki put udahne i izdahne.
  • Izradite skupa Bjesoždera od kartonske kutije u kojoj dijete može ubacivati nešto ( loptice od papira, crtež onoga što ga je točno razljutilo…).
  • Bojanke. One su prava mindfulness aktivnost gdje dijete s lakoćom isprazni um.
  • Igrajte društvene igre. Tko izgubi nema se pravo ljutiti, zar ne?
  • Plakat osjećaja. Na list papira ( može i na komad kartona, pa objesite u dječjoj sobi) nacrtajte pravokutnik. Pravokutnik podijelite na 5 jednakih pravokutnika i u svaki napišite po jednu emociju. Pravokutnike možete i obojati, tuga plavom, ljutna crvenom ili narančastom. Djetetov zadatak je pokazati kako se on sada osjeća.
  • Listajte slikovnice, novine ili reklamne letke. Pogađajte kako se osjećaju ljudi na fotografijama.
  • Taktilne senzorne aktivnosti kao što su različite senzorne posude ili plastelin također pomažu u smiraju emocija.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s