Što je bilateralna koordinacija?

Kada smo objavili članak Igramo se škarama… nismo očekivali toliko pitanja vezanih za određeni pojam – bilateralna koordinacija. Odlučili smo napisati post samo o njoj kako bismo vam olakšali potragu za kvalitetnim razvojnim igrama.

Bilateralna koordinacija ključna je za koordinirane i fluidne pokrete koji zahtijevaju obje strane tijela. To su zapravo pokreti obje ruke zajedno u aktivnostima koje zahtijevaju obradu i integraciju obje hemisfere mozga kako bi obje ruke mogle raditi istovremeno. Razvoj vještina bilateralne koordinacije bitan je u funkcionalnim vještinama poput samostalnog hranjenja, pisanja, odijevanja, njege i još mnogo toga. Bilateralna integracija stvara mogućnost da vaše dijete koordinirano koristi obje strane tijela. To uključuje ruke, oči, ruke, noge, stopala i mozak. Vaše dijete mora razviti bilateralnu koordinaciju u svim dijelovima tijela kako bi izvodilo finu motoriku, grube motoričke zadatke, hodanje, logično razmišljanje, učenje…

Nerazvijene vještine bilateralne koordinacije mogu dovesti do poteškoća u školskoj dobi. Bez mogućnosti glatkog prelaska središnje crte, učenik će se boriti s čitanjem i pisanjem. Primjerice, kada dijete čita, oči moraju pratiti cijeli redak prije nego što prijeđu na sljedeći redak teksta. Bez dobro razvijenih vještina bilateralne integracije, oči vašeg djeteta pratit će prvih nekoliko riječi, a zatim će zastati i nastaviti dovršavati ostatak riječi na tom retku. Ova stanka znači da vaše dijete očima ne može instinktivno prijeći srednju crtu, sredinu tijela.

Ploča za bilateralnu koordinaciju je iz Linit designa. Njihovu ponudu edukativnih igrački pogledajte OVDJE. Mi smo ju koristili na različite načine. Kada je dijete savladalo paralelno vođenje čunjića uključili smo i druge materijale. Pon poni, novčići, pikule, magnete…. Radili su utrke, koja ruka će prije, križali smo ruke, mijenjali smjerove. Mijenjanje materijala se pokazalo dosta korisnim jer nije jednako teška pikula i mekana kuglica. To daje i drugu, takilnu dimenziju igri. Mi ćemo nastaviti i dalje igrati s pločom, jer kao i sve ostale vještine u životu ona se razvija ponavljanjem.

Bilateralna koordinacija je vrlo širok pojam, a mi smo se potrudili to sve nekako sažeti, ako imate još nekih pitanja vezanih za BK – javite se! 🙂

I ne zaboravite! Šaljite nam slike kako vi vježbate bilateralnu koordinaciju! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s