Kastanjete kao razvojna igračka

Kastanjete su maleni instrumenti iz skupine udaraljki. Jeste li znali da sviranje kastanjeta pomaže djeci u svladavanju vještina fine motorike? Tako npr.sviranje kastanjetama vašeg predškolarca priprema za rezanje škaricama. Takvoj neobičnoj povezanosti razlog leži upravo u načinu na koji se kastanjete sviraju – prstima i šakama. Pokreti razdvajanja i skupljanja prstiju i dlanova slični su onima koje činimo prilikom rezanja škarama. Također, fini pokreti prstiju pogoduju i razvoju govora. Sviranjem udaraljki dijete vježba svoju slušnu pažnju i razvija osjećaj za ritam i tempo.

Ukoliko posjedujete prave kastanjete, potičite dijete da njima svira i tako potaknite i razvoj ovih vještina.

Uostalom, sviranje kastanjetama je i jako zabavno!

Prave kastanjete školjkastog su oblika i izrađuju se od drveta. Međutim, jednostavnije verzije kastanjeta možete izraditi kod kuće! Bit će vam potrebni samo karton i čepovi. Mi smo odabrali jedne šire i druge uže čepove za dvije varijante kastanjeta. Izrežite trake kartone i na krajeve zalijepite čepove.

Odrežite višak kartona na rubovima, prije ili poslije lijepljenja. Označite sredinu i presavinite traku. Presavinite ju široko kako bi se čepovi međusobno doticali punim površinama. I osnovna verzija je tu! Sada kastanjetu ukrasite po volji! 

Ako želite, možete s gornje vanjske strane kastanjete zalijepiti trakicu od hamer papira koja će vam pomoći u držanju.

Mi smo se odlučili ukrasiti užu verziju hamer papirom i šljokicama, a na široj kastanjeti smo od hamer papira napravili krokodila.

Iako se pokreti prstiju i dlanova kod sviranja ovakve varijante kastanjete razlikuju od onih kod sviranja pravih kastanjeta, poticanje fine motorike neće izostati. Ukoliko želite potaknuti odvajanje svih prstiju od palca i potaknuti pokret koji se više izvodi dlanom, odlučite se za širu verziju, poput našega krokodila. Ukoliko se odlučite za usku varijantu, ona će biti odlična za poticanje razvoja pincetnog hvata.

Svirajte i na zabavan način razvijajte finu motoriku i slušnu pažnju!

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s