Radna bilježnica: Priprema za školu

Priprema djeteta za školu obuhvaća širok spektar aktivnosti i podrške koje roditelji, skrbnici i odgajatelji mogu pružiti kako bi dijete steklo potrebne vještine, znanja i samopouzdanje za uspješan početak školskog života.

Zato Žaruljica za vas ima digitalnu radnu bilježnicu: Priprema za školu.

Veliki set “Priprema za školu” – set se sastoji od 100+ stranica igri i zadataka za poticanje vještina potrebnih za školu. Naglasak je na predvještinama čitanja i pisanja, predmatematičkim vještinama i socio-emocionalnim vještinama. 

 

U digitalnoj radnoj bilježni se nalaze gotovi zadaci i aktivnosti spremni za printanje. Radna bilježnica predstavlja svojevrsnu procjenu stanja vašeg djeteta u određenim predvještinama. Nakon procjene i zadataka znat ćete što još morate malo brusiti do jeseni.

Što se očekuje od djeteta prije polaska u školu?

1. Predčitalačke vještine – očekuje se da dijete prije polaska u školu razumije da je slovo pisani znak za glas, da prepoznaje prvi i zadnji glas u riječima te da ima razvijenu vještinu rastavljanja riječi na slogove i glasove, kao i sastavljanja riječi iz niza slogova ili glasova.

2. Predmatematičke vještine – očekuje se da dijete pred polazak u školu može brojati do 20 te brojati unatrag od 10 do 1. Ono treba razumjeti pojam skupa i odrediti što sve spada u neki skup, a što ne. Razumije u kojem od dva skupa ima više, a u kojem manje elemenata te zna da se dodavanjem skup povećava, a oduzimanjem smanjuje. Podrazumijeva se da razumije kako brojka označava količinu te da može uspoređivati predmete koristeći pojmove duži-kraći, veći-manji, deblji-tanji, širi-uži.

3. Grafomotoričke vještine – kako bi dijete moglo pisati kada krene u školu treba imati razvijenu fleksibilnost ručnog zgloba, šake i prstiju, pravilan troprsti hvat olovke te jasnu liniju adekvatnog pritiska na papir. Pri polasku u školu očekuje se da dijete može precrtati krug, kvadrat, trokut i romb, da po uzorku može povlačiti ravne, kružne i valovite linije od točke do točke ili od crte do crte te da može napisati svoje ime velikim tiskanim slovima.

4. Vizualna percepcija i diskriminacija – podrazumijeva da dijete prepoznaje oblik, boju, uzorak (niz) i da razlikuje objekte prema navedenim obilježjima.

5. Komunikacijske vještine – pred polazak u školu očekuje se da dijete pravilno izgovara sve glasove i pravilno se gramatički izražava, što znači da u govoru pravilno koristi jedninu i množinu, zamjenice, rod i padež. Dijete prije škole može verbalno objasniti što je zadani pojam i reći čemu služi, od čega je napravljen i slično. Uočava sličnosti i razlike te razumije uzročno-posljedičnu vezu. Može prepričati kraći događaj ili priču pravilnim redoslijedom.

Sve ove vještine možemo vježbati s našom radnom bilježnicom Priprema za školu, a najbolji dio je da svaki zadatak možete neograničen broj puta printati.

Materijale možete naručiti preko našeg IG profila, FB profila, na mail materijali.zaruljica@gmail.com ili direktno OVDJE.

Za sva pitanja i dodatne informacije možeš nam se uvijek javiti preko ovih gore navedenih kanala.

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj