Kako će moje dijete u školu, pa ne zna ni cipele zavezati?!

Kako će moje dijete u školu pa ne zna ni cipele zavezati?!

Polazak u školu velika je prekretnica, a nerijetko plaši roditelje čak i više nego budućeg prvašića jer dijete iz sigurnog okruženja obitelji ili vrtića moraju predati u “odrasliji” svijet.

Odgovor na pitanje koliko je predškolarac spreman za veliki korak prilično je složeno, no najvažnije što roditelj može je promatrati ga kao priliku, a ne zamku prepunu potencijalnih problema.

Važno je znati da spremnost za školu nije izdvojena vještina. Ono je kombinacija različitih sposobnosti, vještina, navika, znanja i motivacije. Cjelokupan napredak djeteta rezultat je međudjelovanja biološkog sazrijevanja i razvoja, a odnosi se na tjelesnu, socioemocionalnu, spoznajnu i govorno- jezičnu spremnost.

Na svim ovim čimbenicima možete poraditi s djetetom kroz igru i tako pomoći mu u jačanju njegovih kompetencija. Još konstruktivnije je kroz svakodnevne aktivnosti usađivati vještine, navike i način razmišljanja koje će mu olakšati polazak u školu.

Pritom je ključno prepoznati u čemu je vaše dijete “jako” a u čemu bi ga trebalo malo potaknuti.

Empatično je i zna asertivno rješavati konflikte s vršnjacima, ali mu teže pada ostati koncentriran dulje od 10 minuta?

Samostalno je oko higijene, obroka i odijevanja, ali se muči izraziti što ga smeta i “guta” osjećaje?

Znatiželjno je i upija sve sebe, ali nikako da počne vraćati stvari na mjesto?

Na webinaru pojašnjavamo koje su ključne vještine koje dijete mora savladati, kako prepoznati prednosti i eventualne slabosti, ali nudimo i konkretne alate kojima možete potaknuti vašeg školarca da što spremnije otpočne đačko doba.

Na webinar se možete prijaviti OVDJE, a mi vas s veseljem čekamo 🙂

A za cipele ne brinite, nabavite one na čičak, vezanje će već savladati.

Komentiraj