Igre s tetra pelenama za bebe

Ako imate bebu sigurno posjedujete i određeni broj tetra pelena. One su vrlo korisne i koristimo ih zbilja za sve i svašta. No jeste li znali da ih možete koristiti i u igri sa svojom bebom? Vjerojatno ste primijetili da se bebe vole igrati s tetrama – primaju ih i puštaju, vuku, gnječe, gužvaju, žvaču… Uz malo mašte tetra pelena može poslužiti kao izvrsna igračka za poticanje bebinog razvoja.

20180913_090326
Prve igre s bebama su vrlo jednostavne i relativno kratko traju. Kako dijete raste igre se produžuju i postaju sve složenije.
Evo nekoliko jednostavnih igara za novorođenče:

•Li – la
Nježno njišemo tetra pelenu u bebinom vidokrugu i pjevamo “Li-la, li-la…”. Bebe vole gledati nježne pokrete njihanja.

•Gore, gore, dolje!
Beba leži na leđima. Iznad bebe, u ravnini bebinih nogu, podižemo pelenu i onda ju ispuštamo. Izbjegavajte gornji dio bebina tijela i nagle pokrete jer bi se beba mogla prepasti.

•Uhvati me!
Beba leži na leđima. Pelenu zarolamo pa ju nad djetetom spuštamo i dižemo, njišemo lijevo-desno, vrtimo u krug. Beba ju promatra, udara rukama i pokušava uhvatiti.

•Puše, puše vjetrić
Lagano mašemo pelenom prema bebi i proizvodimo vjetrić.

•Zavrti, odvrti!
Uhvatite tetra pelenu za suprotne krajeve pa ju zavrtite u jednome smjeru i odvrtite u drugome. Možete proizvoditi “Trrr-trrr!” što je bebama posebno zanimljivo.

•Noć-dan
Za ovu igru nam trebaju zamračena prostorija (ne potpuni mrak) i lampa (najbolje led žarulja koja se ne zagrijava). Tetra pelenom prekrivamo i otkrivamo lampu te govorimo “Noć! Dan!”. Beba će uživati u izmjeni svijetla i tame.
20180913_103256

Igre za dojenčad:

•Kukuc!
Raširimo pelenu, skrivamo se iza nje i onda pokazujemo. Možemo govoriti “Nema-nema… ku-kuc/tu sam!” ili “Ba-ba-beee!”

•Beba se skriva
Kad beba diže ruke i noge, pokrijemo ju prozračnom tetra pelenom i govorimo “Nema-nema…”. Kad beba spusti ruke ili noge svući će pelenu i tada viknemo “Evo je!”. Možemo ubaciti i djetetovo ime – “Nema Ane, nema… Evo Ane!”.

•Povuci, potegni
Beba leži na leđima. Zarolamo pelenu i držimo za jedan kraj. Kad beba uhvati drugi, lagano se natežemo s njom. Povucite samo toliko da se bebine ruke ispruže, nemojte ju na ovaj način podizati od podloge.

•Otvori vrata!
Stojimo, raširimo noge, a beba puže kroz prolaz. Iznenadimo bebu tako da zataknemo po jedan kraj pelene ispod svakog stopala i rastegnemo rukama gore druga dva kraja. Beba dopuže do “zatvorenih vrata” i govorimo “Zatvoreno!”. Beba može tražiti prolaz pogledom, brbljanjem, uzvikom, pokazivanjem… Tada maknemo pelenu i kažemo “Otvoreno!”.

Na kraju dojenačkog razdoblja ipak sačuvajte tetra pelene. Očekuje vas još mnoštvo zabavnih igara s njima i u vrtićkoj dobi!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s