Kutić po bebinoj mjeri

Ako očekujete prinovu sigurno razmišljate o uređenju bebine sobe ili bar o adaptaciji dijela neke druge prostorije u dječji kutić. Dječje se sobe tradicionalno boje u pastelne boje, često u nježno rozu ili plavu. Međutim, beba pastelne boje zapravo uopće ne primjećuje. Tako često nalazimo sobe koje su potpuno uređene po mjeri roditelja, a ne bebe. Iako u tome nema ništa loše, uz jednostavne se prilagodbe može urediti prostor koji zadovoljava i estetske standarde roditelja, kao i uvjete za stimulaciju cjelokupnog razvoja djeteta.
Ako ukrašavanjem zidova želite stimulirati razvoj vizualne percepcije vaše bebe, birajte kontrastne boje. Kako bi bebi bilo zanimljivije, možete se igrati različitim uzorcima koje možete naslikati rukom, uz pomoć šablone ili jednostavno nalijepite tapetu. Prugice, točkice, oblačići, kružići… pustite mašti na volju!

20180910_165155

Ne zaboravite da kontrast mozete postići i suprotstavljanjem mat boja sjajnima. Bebe uživaju u gledanju svjetlucajućih predmeta!

20180910_165212

Kad već govorimo o kontrastima, poželjno bi bilo u bebin vidokrug postaviti kontrastne crno-bijelo-crvene slike i predmete. Možete ih postaviti i u blizini prematalice ili u bebin kutić.

Bebin kutić ne mora nužno biti u bebinoj/spavaćoj sobi. Možete ga postaviti u dnevni boravak ili bilo koju drugu prostoriju u kojoj često boravite. Trebat će vam čvršća podloga poput tatamija, strunjače ili većih spužvenih puzzli (pazite pri odabiru da ne sadržavaju sitne dijelove) po kojoj se beba može slobodno kretati. Pokraj strunjače bilo bi dobro postaviti ogledalo kako bi se beba mogla u cijelosti vidjeti. Također, možete postaviti i prečku s koje mogu visiti različiti mobili i visilice, a uz koju se beba kasnije može podizati. Kad beba propuza možete postaviti i manji tunel, šator i sl. Igračke pospremite u košare i kutije, a vadite ih i selektivno prezentirajte na niskoj polici u bebinom dometu. Tako će se beba moći lakše fokusirati na određenu igračku. Ako želite, kutiću možete dodati baby gym, a pri odabiru ponovno potražite one koji su prilagođeni bebinim vizualnim mogućnostima.

Ne zaboravite auditivni element – uređaj za puštanje glazbe, glazbene igračke, glazbene visilice (tipa Koshi zvona) i sl.
Njihalice, ležaljke i sl. možete koristiti, iako imajte na umu da su bebini pokreti u njima ograničeni.

Kasnije, kako beba raste, prilagođavajte prostor i dodajte nove elemente.

Ako imate mjesta, na pod možete postaviti i mali madrac, tj. podni krevetić kako bi se beba mogla na njemu spontano odmoriti nakon velikih uzbuđenja koje doživljava u prostoru krojenom po svojoj mjeri 😊

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s