Igre s tetra pelenama za mališane

Nikad dosta igara s uobičajenim predmetima koje imamo kod kuće! A tetra pelena sigurno imate! Donosimo zabavne igre s tetra pelenama za vesele mališane 😊

Park za igračke
•Tetra pelenom možemo imitirati različite sprave u parku za naše igračke. Ako pelenu presavijemo i uhvatimo za krajeve u njoj možemo ljuljati lutku. Pjevamo “Ljulja, ljulja, lutka se ljulja!”. Tobogan za igračke možemo napraviti tako da sjednemo na stolicu, jedan kut pelene primimo nogama, a suprotni kut rukama i tako pelenu nategnemo. Spuštamo igračke i govorimo “Ide medo! Jedan, dva –  pa-pa!”. Vrtuljak možemo imitirati tako da primimo pelenu za kuteve, a igračku stavimo unutra te ju zavrtimo u jednu stranu pa pustimo da se sama odvrti. Možemo govoriti “Oooo, opa!”. Trampolin za igračke djeci je jako zanimljiv. Pelenu presavinemo i primimo za krajeve. Na sredinu stavimo neku laganu igračku. Ako naglo potegnemo krajeve, igračka će iskočiti iz pelene. Govorimo “Tri, četiri, sad! Hopa!”.

Lutkica za ruku
•Jednostavno prebacimo tetra pelenu preko ruke. Skupimo prste i odvojimo palac pa glumimo lutkicu. Lutkica može pričati priče, pjevati, zadavati zagonetke, davati zadatke…

20180915_120106

Praonica igračaka
•Objasnimo djetetu da su se od puno igranja igračke zaprljale pa sada dolaze u praonicu za igračke na brisanje. Uzimamo tetra pelenu i brišemo igračku. Govorimo “Brišem auto!”. Kasnije imenujemo dijelove igračke koje brišemo “Brišem gume, vrata, prozore…”.
Brisati možemo i slikovnice, a odlični su dječji rječnicis velikim slikama. Brišemo svaku sliku i imenujemo ju.

Izrađujemo životinje:
•zeko – zarolati pelenu, presavinuti po sredini da dobijemo uši
•zmija – zarolati pelenu
•slon – zarolati pelenu i držati kao surlu
•puž – zarolati pelenu i smotati ju u puža20180915_120208

Čuvaj,mijoo, rep!
•Igru igra dvoje djece. Svako dijete dobije pelenu. Pelena se zarola pa se jedan kraj zatakne iza leđa u hlače. Cilj je drugome uzeti pelenu prije nego što on uzme tvoju!

Što ne vidimo?
•Sjednemo s djetetom u krilu i dobro promotrimo sobu. Potomispružimo ruke sraširenom pelenom ispred sebe te takozakrijemo dio sobe. Prisjećamo se i imenujemo što ne vidimo.

Slikanje na tetra pelenama
•Stare tetra pelene mogu nam poslužiti kao slikarsko platno. Bojati možemo temperama, vodenim bojama ili jestivim bojama. Krajeve možete zalijepiti duct tapeom za komad kartona. Slikati možete kistom, valjkom, žigovima, plutenim čepovima… Dajte mašti na volju!

Dobacivanje pelenom
•Pelenu više puta zavežemo u čvor i utaknemo krajeve. Tako dobijemo mekanu i laganu loptu, taman za prve igre dobacivanja.

Skriveni objekt!
•Igra je osmišljena da jača taktilnu percepciju i jezično izražavanje. Uzmemo neki uobičajeni predmet ili neku igračku i prekrijemo ju tetra pelenom. Dijete opipava predmet preko pelene i opisuje ga, te pokušava pogoditi što je. Može i postavljati pitanja na temelju onoga što osjeti pod prstima, npr. “Je li to nešto okruglo?”.

Presavini što više puta!
•Uzimamo tetra pelenu i slažemo ju. Presavinemo jednom, pa opet, pa opet… pokazujemo djetetu kako je površina sve manja i manja. Potičemo dijete da i ono slaže pelenu i da ju presavine što više puta. Možemo i brojati koliko smo ju puta presavinuli.

Napravi geometrijske likove!
•Od tetra pelena možemo jednostavno složiti geometrijske oblike kao što su kvadrat, pravokutnik i trokut. Krug možemo napraviti tako da ju zarolamo i spojimo krajeve.

Vežemo čvor
•Uz pomoć tetra pelene možemo mališane naučiti vezati čvor. Jednostavno zarolamo pelenu i demonstriramo vezanje čvora. Možemo dodati i kratku priču kako bi dijete lakše zapamtilo ili jednostavne verbalne upute: “Raširi, prekriži, provuci, povuci!”.

Odred za čistoću
•Pravimo se da smo čistači. Uzimamo tetra pelene i brišemo neku prostoriju u kući, npr.kupaonu. Imenujemo sve što brišemo, npr.kadu, lavabo, ogledalo… Onda prelazimo na drugu prostoriju. Na ovaj način dijete utvrđuje kategorije prostorija u kući, dijelova prostorija i namještaja te se osjeća uključenim u kućanske poslove i stvara radne navike.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s