Pravilno sjedenje za stolom

Jeste li u potrazi za radnim stolom vašeg budućeg školarca? Onda imam odlične vijest za vas. Kako izabrati stol i stolicu pročitajte u nastavku članka.

Ako pravilno sjede, djeca koriste ruke i oči optimalno, pa je odgovarajući namještaj važan i za uspjeh učenika.

Za pisanje, važna je visina stola i stolica, ali ključno je kako dijete sjedi.

Mnogi niži učenici često ne mogu ni vidjeti što im je na stolu, čak i ‘više’ učenike smjeste za veće stolove koji su previsoki i za njih, što utječe na njihov uspjeh u čitanju i pisanju.

Pravilan položaj pri sjedenju poboljšava udobnost, smanjuje umor i omogućuje funkcionalniji rad ruku, ali i oči trebaju odgovarajući kut za “upijanje” materijala za učenje.

Ista stvar vrijedi i s bebama i malom djecom u hranilicama. Kako bismo osigurali uspjeh s vještinama samostalnog hranjenja, važno je da je dijete pravilno postavljeno u hranilici i ima odgovarajuću potporu.

Zašto je važan pravilan položaj pri sjedenju?
Ispravno držanje pri sjedenju utječe na to kako djeca koriste ruke za dnevne zadatke i to čini razliku u tome što rade i koliko usredotočeno to rade.

Ako vaše dijete sjedi uspravno za određene zadatke, ono prirodno koristi mišiće jezgre. Uz podršku u srži, disanje je lakše, što znači više kisika u mozak. Naravno, to pomaže mozgu da se bolje fokusira.

Vrlo je važno da visina stolca i stola bude odgovarajuće veličine.

To omogućuje bolju vizualnu prezentaciju materijala. Još važnije, kada su potrebni precizni zadaci olovkom (crtanje,pisanje) ruke funkcionalnije hvataju i upravljaju olovkom ako se potiče pravilno držanje.

Stopala ravno na podu osiguravaju stabilnost kroz donji dio tijela i jezgru. Stabilnost je nužna za odgovarajuću pokretljivost ruku.

To smanjuje umor i omogućuje slobodnije kretanje ruku (i pomaže smanjiti pretjerani pritisak olovke na papir kod neke djece).

Kako izgleda pravilno sjedenje?

-Stopala ravna na podu
-Gležnjevi pod kutom od 90*
-Koljena pod kutom od 90*
-Bedra paralelna s podom
-Kukovi pod kutom od 90*
-Donji dio leđa trebao bi čini blagi luk

Visina stola trebala bi omogućiti:

Opuštena ramena
Laktovi nježno naslonjeni uz bokove tijela

*Visina radne površine stola, u razini lakta (kada su laktovi naslonjeni sa strane), odnosno 5 cm iznad razine lakta (ovisno o djetetovoj visini).

Pronalaženje točne visine površine može biti izazov. Mnogi radni stolovi i stolice mogu se spustiti. Ako je visina i dalje problem, može se koristiti viša stolica s potporom ispod nogu.

Oslonci ispod stopala mogu biti ​​čvrsta pravokutna kutija, debela knjiga ili stiropor omotan ukrasnom trakom, hrpu tanjih knjiga ili drvene kocke.

Čak i u Zakonu o radu, poslodavci su dužni osigurati svojim zaposlenicima (koji rade uredske poslove) pravilne stolice i stolove jer oni direktno utječu na efikasnost izvršavanja zadataka. Isto vrijedi i za školske obaveze.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s