Što je to “poziv na igru”?

Što je to “poziv za igru”?
Kako mu i ime kaže, to je pozivnica na igranje!
Pozivnica uključuje prikupljanje različitih tekstura, raznolikosti boja i različitih oblika s gotovo bilo kojeg mjesta gdje ih možete pronaći i njihovo predstavljanje vašoj djeci na privlačan način. Zatim im jednostavno dopustite da istražuju materijale. Dodiruju, mirišu, manipuliraju, pa čak i kušaju.

Prednosti igre na ovaj način:


1. Poticanje kreativnosti

Zamislite da imate pet godina i pred sobom imate lijepo predstavljen, šaren i primamljiv pladanj s manipulativnim materijalima. Mora izgledati kao blago! Tada vam je rečeno da se možete igrati s njim i stvarati što god želite. Tijesto za igranje postaje zemlja ili voda, štapići postaju stabljike ili noge kukaca, možete slagati gumbe, napraviti zanimljive otiske u tijestu, stvoriti ptičje gnijezdo od štapića za sladoled, a čepovi od boca postaju kotači na automobilu s kvačicama. Mogućnosti su beskrajne.

2. Poticanje samostalnosti u igri

Nema uputa, nema planova i nema kraja. Dijete je potpuno zaduženo za ono što stvara i kako stvara. Svako dijete može pogledati pladanj s potrepštinama i smisliti nešto sasvim jedinstveno. Također, ako imate više djece oni mogu uživati u individualnoj igri ili učiti jedni od drugih gledajući kako drugi smišljaju zabavne načine korištenja materijala.

3. Poticanje samopouzdanja

Budući da nema uputa, nema ni pritiska da se “učini kako treba”. Nema vremenskog ograničenja tako da atmosfera ostaje opuštena. Svi su jednostavno fokusirani na ono što je ispred njih. Mali umovi rade, a male ruke su zauzete. Jeste li ikada vidjeli troje male djece kako pozorno rade, tiho stvaraju?

4. Taktilno istraživanje

Slano tijesto, pahuljasti pomponi ili glatke staklene perle – izbor tekstura i materijala gotovo je beskrajan. Svako osjetilo može biti uključeno!

5. Učenje

Pozivi na igru mogu ići na određenu temu. Na primjer poziv na temu proljeća s drvenim jajima, gumbima u boji proljeća, kalupima za kolačiće u obliku cvijeća za pastelno obojeno tijesto za igru, štapićima za sladoled za pravljenje drveća ili ptičjih gnijezda i plavim staklenim perlama koje predstavljaju vodu. Možete napraviti temu oceana, temu za različite kulture ili kontinente, temu za godišnja doba, rođendanski poziv, što god možete zamisliti! Kreativnost i učenje, ruku pod ruku.

Mi smo današnji poziv na igru napravili na temu polarnih životinja. Super je jer smo sve materijale dobili u kompletu sa OUKIDOUGHKI plastelinom. Što je super za početnike u pozivu za igru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s