STEM igračke

“STEM igračke” termin je koji označava didaktičke igračke nastale kao spoj znanosti i zabave. STEM je relativno nov pojam i označava spoj znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike, pa tako “STEM igračke” uglavnom potiču razvoj jednog ili više od ovih područja, ali na djeci razumljiv i nadasve, zanimljiv način. Cilj STEM igračke nije samo podučiti, već potaknuti na razmišljanje, razvoj, kreativnost i inovaciju.
And&Toys maleni je startup koji nam donosi pregršt STEM i edukativnih igračaka. Njihovu ponudu možete pogledati ovdje. Također, zanimljive objave o vakvim igračkama možete potražiti na njihovom ig profilu @andntoys. Svaka igračka je pomno odabrana kako bi kod djece potaknula razvoj kretivnosti i znatiželje, a igračke su na stranici raspoređene u kategorije prema prikladnoj dobi korištenja. Iako nam sam naziv “STEM” zvuči pomalo apstraktno ili vrlo odraslo, STEM se prilagođava dobi. Tako na stranici And&Toys imate po dobnim kategorijama jednostavno, jednom rječju, objašnjen cilj STEM igračke od dobi 0+ nadalje. Naravno, s porastom dobi cilj STEM igračke postaje kompleksniji. Ciljevi za predškolsku populaciju su: otkrij, prepoznaj, upotrijebi, istraži, eksperimentiraj!

Slika preuzeta sa stranice And&Toys

Nama je za oko zapela jedna STEM razvojna igračka pod nazivom “Colour code”, namjenjena “djeci” od 5 do 99 godina. Možete ju pronaći ovdje.

Igra “Colour code” sastoji se od 18 prozirnih pločica s različitim oblicima u boji, stalka u koji se umeću pločice te knjižice s dizajnima/izazovima.
Ova igra pripada kategoriji slagalica, jer u principu od djeteta traži sastavljanje zadane slike djelovima, a opet, takva je aktivnost prezentirana na  zaista jedinstven i neuobičajen način. Kroz nju dijete ima priliku učiti o layering tehnici kao dijelu grafičkog dizajna, a sa samim pločicama dijete može osmisliti i druge aktivnosti, mimo osnovne igre. I to je zapravo ono što ju čini STEM igračkom.

Igra “Colour code” zamišljena je tako da odaberete jedan dizajn tj.izazov te ga koristeći plastične pločice složite na predlošku. Pločice se na stalak slažu jedna na drugu i na taj način se gradi prvotni dizajn. Zadani izazovi nalaze se u knjižici i gradirani su prema težini, u četiri stupnja.

Na prvu, igra možda djeluje jednostavno, ali pri prvom pokušaju igranja mogla bi vas iznenaditi količinom promišljanja koja je potrebna kako bi se određeni dizajn rekonstruirao. Takva akcija zahtjeva sinergiju niza vještina, pa sa sigurnošću možemo tvrditi kako je narav ove igre razvojna.

Koraci, nakon odabira izazova, u ovoj igri su sljedeći:
1. Globalno zahvaćanje dizajna.
2. Uočavanje boja i oblika koji su zastupljeni u dizajnu.
2. Uspoređivanje globalnog dizajna s pločicama na raspolaganju i na taj način uočavanje dijelova koji čine dizajn – vještina disocijacije.
3. Odabir pločica prema bojama i oblicima, mentalna rotacija oblika.
4. Uočavanje preklopljenih površina i odabir redoslijeda postavljanja pločica.
4. Manipulacija i orijentacija u prostoru, postavljanje pločica – sastavljanje niza.
5. Kontrola kroz uspoređivanje sa zadanim dizajnom i eventualna korekcija.
5. Samoprovjera kroz postupke na kraju knjižice.

Takav proces dekonstrukcije i rekonstrukcije dizajna zapravo predstavlja proces dekodiranja i kodiranja, što objašnjava naziv igre (“Colour code” ili ti u prijevodu “Kod boja”). Ali zašto bi to djetetu od pet godina uopće bilo važno i što se s time razvojno potiče?
Dekodiranje i kodiranje, rastavljanje na dijelove i globalno zahvaćanje cjeline, orijentacija oblika u prostoru, disocijacija, vizualna percepcija i obrada, samoprovjera – na koje vas važne životne vještine podsjećaju ovi procesi?
Na čitanje i pisanje, naravno.
Iz toga je razloga ova igra odlična za petogodišnjaka koji će za godinu dana formalno, kroz program predškole, započeti s intenzivnim razvijanjem predvještina čitanja i pisanja. Ova će ga igra, za njega nesvjesno i zabavno, pripremati za taj put. Ali da ne ostanemo samo na našim petogodišnjacima, vjerujte, ovo je i jedna od onih igara u kojima jedva čekate da ju dijete ostavi pa da vi dođete na red 🙊😁 Jer STEM se, kao što smo rekli, prilagođava dobi “djeteta”, a za inovacije i igru, nikada nemamo previše godina!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s