3,2,1 – idemo kaširati!

Znate li što je kaširanje? 😊


Kaširanje je tehnika lijepljenja papirom. Ako želite od kutije napraviti autić, potrebno ju je prvo iskaširati kako bi ona postajala „čvršća“, a igra dulje trajala.

Za kaširanje vam je potrebno:

  • Papir (stare novine, papirnati ručnici, salvete)
  • Ljepilo
  • Kist za ljepilo
  • Podloga za zaštitu stola

Papir se natrga na komadiće i lijepi dio po dio po površini. Najčešće se kašira novinskim papirom, ali i papirnatim ručnicima jer oni daju onaj reljefni oblik. Kaširati se ne moraju samo postojeće stvari, možete recimo rukama oblikovati stare novine u zečje uši i premazati ljepilom. 😊 Kako biste pravilno odabrali papir kojim želite kaširati razmislite kojom bojom ćete predmet kasnije bojati (ili ćete zadržati samo kaširani look). Obično je potrebno nekoliko slojeva boje.


Na primjer, mi smo kaširali balon, koji ćemo kasnije pretvoriti u uskrsno jaje koje će biti bijele boje. Zato smo se odlučili na kaširanje bijelim papirom.

Osim papira, druga ključna komponenta je ljepilo. Postoji recept od brašna i vode. (U loncu zakuhajte 5 čaša vode. U plastičnoj zdjeli pomiješajte ¼ čaše brašna s 1 čašom hladne vode. Dobro miješajte dok ne nestanu grudice i mjehurići zraka. Dodajte smjesu u lonac s vrućom vodom pa stalno miješajući kuhajte još dvije-tri minute.)

Ja je još uvijek živo sjećam vrtića i naše tete koja nosi tu smjesu od doma, mi kaširamo i onda lonac ostavlja preko noći s vanjske strane prozora. Naime, smjesa dulje traje ako je na hladnom. Uvijek je bilo poželjno u tu smjesu ubaciti i par kapi Drvofixa.


Meni, ta smjesa nikad nije dobro ispala. Nikako se riješiti grudica! A realno, za moje potrebe ne treba mi lonac smjese. 😊 Zato sam baš sretna što sam nedavno otkrila Karbonovo ljepilo za kaširanje. Ljepilo dolazi u kantici, koja je jako praktična, lako se zatvara i otvara po potrebi. A ljepilo je toliko gusto da sam prvo kistom premazala balon vodom, pa tek onda ljepila.

Znači kanta će trajat vječno! 😅Moram sada vidjeti što ćemo sljedeće kaširati.

Kada se balon (jaje) osuši možete ga ukrasiti po želji! Kaširanje je baš umirujuća aktivnost tako da obavezno pokušajte!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s