Jezične igre sa slikovnim karticama

Slikovne kartice predstavljaju svojevrsno pomagalo učenju i igri u predškolskom razdoblju. O samim karticama, što su i kako ih izraditi pročitajte u članku Što su „flash cards“?. U cijelome predškolskom razdoblju spontano se odvija intenzivni jezični razvoj, a dodatno ga možemo potaknuti različitim jezičnim igrama. Igre sa slikovnim karticama tako nam mogu pomoći u bogaćenju receptivnog i ekspresivnog rječnika, u razvoju vještine leksičkog priziva i utvrđivanju fonologije, prilikom organizacije mentalnog leksikona i usvajanja nadređenog pojma (kategorije), u poticanju spontanog jezičnog izražavanja, razvoja jezičnog razumijevanja i sl.
Prilikom svih aktivnosti koje se provode sa slikovnim karticama, a pogotovo prilikom onih koje potiču jezični razvoj poput npr.širenja rječnika, u obzir treba uzeti da je slikovni prikaz upravo samo to – podsjetnik na pravi objekt, događaj, riječ koju dijete najbolje uči kroz svoju neposrednu okolinu, dodirivanjem i proživljavanjem. Stoga se ne treba uloviti u situaciju u kojoj se kartice koriste kao isključivo sredstvo eksplicitnog učenja kroz npr. sate i sate imenovanja jer će to, u predškolskoj dobi, teško uroditi plodom. Pa opet , kartice nude niz mogućnosti za jezično učenje… samo ih trebamo znati razigrati ☺

Jednostavno imenovanje unutar kategorije
Predstavimo djetetu neku kategoriju, npr. “Voće”. Pokazujemo kartice i zajedno imenujemo pojmove poput “jabuka,kruška,lubenica…”. Možemo i o svakoj kartici porazgovarati s djetetom i širiti opća znanja. Potom rasprostremo kartice i tražimo dijete da nam pokaže gdje je određena kartica, u ovom slučaju određena voćka.20190103_153409

Trči do..!
Ova aktivnost predstavlja nešto zabavniju vježbu imenovanja, s istim ciljem, upamćivanja oblika riječi. Na razne strane sobe/parka stavite kartice koje predstavljaju neke pojmove koje želite da dijete svlada te djetetu zadajte: „Trči do –jabuke!“, a dijete potom trči na taj kraj sobe.
Traži se kategorija
Kad obradimo tako nekoliko kategorija, možemo od djeteta tražiti da nam na temelju prezentiranih kartica kaže o kojoj se kategoriji radi. Tako npr.na stol možemo staviti kartice koje prikazuju grozd, krušku, kišu, vjevericu, lišće itd., a dijete treba zaključiti da se radi o kategoriji “Jesen”.20190103_151226.jpg

Razlikovanje kategorija
Uzmemo kartice iz dva seta kategorija, npr. “Voće” i “Povrće”. Na jednu stranu stola složimo voće, a na drugu povrće. 20190103_223341.jpgImenujemo sve kartice i razgovaramo o voću i povrću. Potom sve kartice pomiješamo. Dijete treba na jednu stranu stola posložiti voće, a na drugu povrće. Ovakvo je sortiranje uvijek prvo lakše izvoditi s udaljenim kategorijama, a tek onda s bliskima (npr.lakše je odvojiti kartice iz kategorija “Vozila” i “Voće”, nego “Domaće životinje” i “Šumske životinje”).

Izdvoji unutar kategorije
Unutar iste kategorije također možemo izdvojiti nekakve potkategorije prema nekim zajedničkim obilježjima pojmova. Npr.u kategoriji “Voće” možemo razdvojiti kiselo od slatkog voća ili u kategoriji “Povrće” možemo razdvojiti ono koje raste pod zemljom od onoga koje raste nad zemljom.

 


Brzo poput zeca!
Uzmemo određeni broj kartica (npr 10) i sve ih posložimo na stol. Zajedno s djetetom imenujemo sve kartice i uvjerimo se da poznaje sve prezentirane pojmove. Potom skupimo kartice u špil i okrenemo ih na drugu stranu da se ne vide slike. Usmjerimo pozornost djeteta na prvu karticu u špilu, izvučemo ju, nakratko ju pokažemo i brzo sakrijemo, a dijete potičemo da što prije imenuje pojam s kartice. 20190103_222956.jpgZanimljivost: Po ovoj su aktivnosti kartice i dobile engleski naziv “flash cards” gdje /flash/ označava upravo taj kratki period prikaza kartice.

Opisujemo i pogađamo pojam!
Kartice rasprostremo po stolu i opisujemo različite pojmove prema njihovim karakteristikama, a dijete pogađa o kojim se pojmovima radi. Zatim, za težu varijantu, zamijenite uloge. Neka dijete vježba opisivanje.
Disocijacija – dijelovi kartice
Izaberite jednu karticu i prekrijte ju komadom papira. Polako otkrivajte karticu, dio po dio, a dijete treba čim prije pogoditi o kojemu se pojmu radi. Tada obavezno pitajte dijete npr.”Kako si znao da je to slon/kuća/cvijet?”. Tada će dijete vjerojatno odgovoriti “Vidio sam surlu/dimnjak/laticu!”. Potom imenujte i sve ostale dijelove slona/kuće/cvijeta. 20190103_225801Ako želite malo zakomplicirati igru, okrenite kartice naopačke pa će se prilikom otkrivanja npr. rodi prvo prikazati noge što će biti teže i izazovnije za dijete.

Što je zajedničko?
Na stol stavimo nekoliko pojmova koji imaju neku zajedničku osobinu i od djeteta tražimo da tu osobinu primijeti i objasni. 20190103_145403.jpgNpr.ovim je sličicama zajedničko to što su svi pojmovi žuti, ali i njihova namjena – sve nam treba samo kad pada kiša.
Antonimi
Spajajte kartice prema suprotnim značenjima! Mi smo spajali parove slatko-kiselo, vruće-hladno, jestivo-otrovno…20190103_224033.jpg

Ispričaj mi ludu priču!
Iz špila kartica izvlačite jednu karticu i o njoj započinjete priču. Npr.izvukli ste /oblak/ i počinjete priču u jednoj rečenici npr.: “Taj dan je bilo vrlo oblačno, činilo se da bi svaki čas mogao početi pljusak!”. Tada dijete izvlači jednu karticu i izmišlja priču dalje. Dijete npr.izvlači karticu /rajčica/ i nastavlja: “Mala rajčica šetala se ulicom i na zvuk prve kapi potrčala kući!”.Najbolje bi bilo da u špil stavite kartice iz raznih kategorija kako bi djetetu bilo čim izazovnije smišljati priču, a rezultat bi zbilja mogla biti “luda priča” . 🤣🍅🌧

Prijedlozi u karticama
Prijedloge možete vježbati tako da da prvu karticu stavite na stol, a potom djetetu dajete svaku iduću s uputom gdje da ju stavi u odnosu na kartice na stolu. Napomena – Ova aktivnost djeci zna biti zamorna pa izaberite set kartica koji će ih motivirati, tipa “Likovi iz crtića”. Tada zadajte npr. “Stavi Boba pokraj Mickeya! Stavi Elsu iza Mickeya. Stavi Doru iznad Boba! Stavi Toma između Boba i Mickeya!” i tako dalje.

 


Jedan, dva, puno
S karticama možete vježbati i pojmove u jednini, dvojini i množini. Npr. jedan list, dva lista, lišće.20190103_151114

DA/NE pitanja
Jedna osoba (Vi ili dijete) odabire pojam, a druga pogađa o čemu se radi tako da da postavlja pitanja na koja se može odgovoriti s DA/NE. Npr. “Je li taj lik kukac?”.20190103_222219.jpg

Predvještine čitanja i pisanja
-Uzmite špil kartica i zajedno s djetetom pojmove razvrstavajte na duge i kratke riječi.

20190103_222451.jpg
Kratke riječi – sol, bik, zec; Duge riječi- vjeverica, mijesiti, kukuruz

-Možete rasprostrti kartice po stolu pa zadati djetetu da pronađe pojam prema prvom/zadnjem glasu, početnom slogu ili prema riječi s kojom se rimuje.
-Kartice možemo koristiti kad radimo analizu na slogove i glasove. Npr., listamo kartice, dijete imenjuje pojmove i radi analizu. Ili stavimo na izbor nekoliko kartica pa tražimo da pokaže gdje je /p-a-s/.

Slikovne kartice nude nepresušan izvor jezičnim igrama, a na nama je samo da pronađemo maštoviti način kako da ih upotrijebimo 😊

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s