Izdvajanje slova

U predškolskoj dobi potrebno je razvijati različite vještine koje prethode svladavaju vještina čitanja i pisanja. Razlikovanje onoga što je slovo od onoga što nije jedna je od takvih vještina. Mi odrasli na prvi pogled raspoznajemo slovo od “neslova” te naš razvijeni “unutarnji sustav” odmah zna može li se ili ne nešto pročitati. Djecu je potrebno izlagati tisku, s njima vježbati imenovanje grafema kao i razvijati svijest o onome što grafem, tj.slovo je, a što nije. Igra izdvajanja slova u tome može pomoći, a možemo ju igrati na različite načine i djetetu postavljati različitu razinu zahtjevnosti toga zadatka. Najlakši bi zadatak bio razlikovati slovo od slike, nešto teži slovo od simbola, pa slovo od nekakve krivulje, brojke te od a najteži od zrcalne verzije slova. U ovoj igri u obzir dolaze mala i velika tiskana slova.

Kako predškolarcima aktivnost ne bi brzo dosadila, evo nekoliko verzija igre:

1. Zaokruži slova!
Ovo je najjednostavnija verzija ove igre. Na papir kemijskom ispišite slova i ‘neslova’, djetetu dajte olovku i zadajte da zaokruži samo slova.
Kasnije možete uzeti plavu i crvenu bojicu pa zadati da plavom zaokruži velika, a crvenom mala slova.20181021_211222.jpg

2. Izbriši sve što nije slovo!
Na papir olovkom napišite slova i ‘neslova’ pa dajte djetetu gumicu. Zadatak je izbrisati sve što nije slovo. Ovu verziju igre možete zadati i na ploči pa dati djetetu spužvu.

3. Odvoji na hrpe!
U ovoj verziji trebat će vam predmeti s kojima dijete može manipulirati. Dajte djetetu npr. plastična slova,  i pomješajte ih s drugim predmetima na hrpu pa zadajte da na jednu hrpu izdvoji slova, a na drugu predmete.

4. Dva su slova par!
Skupljajte čepove od mlijeka pa na pozadinu nekih markerom napišite slova abecede, a na pozadinu drugih nacrtajte linije, brojke, simbole, note i slično. Okrenite čepove i igrajte memori. Par su bilo koja 2 slova, npr. S i E su par, a S i 9 nisu.

5. Zgužvaj ‘neslova’!
Na papiriće napišite slova i ‘neslova’ i raširite ih po stolu. Dijete treba pronaći ‘neslova’ i zgužvati ih.20181029_164511.jpg

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s