Što mogu učiniti umjesto da ga podučavam čitanju?

Čitanje, ta divna vještina! Mi ju odrasli uzimamo zdravo za gotovo i teško da bez nje možemo zamisliti svakodnevicu. Toliko nam je uobičajena da ni ne primjećujemo da ju koristimo. Većina se odraslih teško može uopće sjetiti kako su percipirali svijet prije nego što su znali čitati. Ali, možete li se sjetiti samog procesa učenja čitanja? Vjerojatno ste se prisjetili prvih školskih dana, učiteljice koja velikim tiskanim slovima ispisuje slova bijelom kredom po zelenoj ploči i roditelja koji s vama kod kuće sjede i pomažu vam pročitati kratki tekst za zadaću. Ako ste tako zamislili put ka čitanju i za vašeg predškolarca, na dobrom ste putu. Naime, u zadnje je vrijeme porastao trend zaobilaženja škole i učitelja kao ključnih figura u svladavanju tehnike čitanja pa se sve više roditelja odlučuje samostalno upustiti u tu avanturu prije polaska djeteta u školu. Osjećaj da svi roditelji to rade sa svojim predškolarcima, da dijete već kasni, da će se u prvom razredu osjećati izolirano i neće stići naučiti čitati, da će dijete biti uspješnije u daljnjem obrazovanju ukoliko stekne prednost nad vršnjacima nažalost je rezultat atmosfere nastale na zabludama, roditeljskoj kompetitivnosti, djelomičnoj informiranosti i možda ponekim izoliranim slučajevima. Međutim, takva su očekivanja daleko od realnih zahtjeva koje škola postavlja predškolarcima. I prije nego što pomislite, imenovanje slova i čitanje, potpuno su dva različita procesa. I da, od djeteta se zbilja očekuje da zna kako izgledaju slova A i N, ali ne i da zna pročitati ime ANA. Dijete prije polaska u školu ne treba znati čitati! Dapače, puno je bolja opcija da se u prvi razred upiše dijete koje ne zna uopće čitati, nego dijete koje je čitanju naučila nestručna osoba. I opet naglašavamo – nestručna osoba, a time isključujemo programe rane pismenosti koje provode neke predškolske ustanove koje vode itekako educirane osobe. Ukoliko vaše dijete pokaže neizmjerni interes za čitanjem u predškolskoj dobi (a takve djece zbilja nije puno) savjetujemo vas da ga uključite u program rane pismenosti i prepustite edukaciju stručnjaku.
Za proces usvajanja čitanja programom je predviđeno dovoljno vremena jednom kada formalna edukacija započne. Proces podučavanja čitanja kao kompleksne vještine može poći po krivu ukoliko se u njega upusti osoba koja nije stručnjak, u ovome slučaju učitelj. Tako se učitelji često na početku prvoga razreda susreću s učenicima koji su automatizirali slovkanje, koji čitaju bez razumijevanja, koji ne primjećuju interpunkcijske znakove, koji brzaju, ne čitaju točno itd.što tada za učitelja znači dupli posao – razbijanje starih načina i tek onda  usvajanje novih.
No što to dijete treba znati i kako ga pripremiti za proces usvajanja čitanja prije polaska u školu? Što mogu učiniti umjesto da ga podučavam čitanju?
1.Čitati mu!
Dijete koje vas vidi da čitate, shvaća funkciju knjige i stvara svijest o tisku. Dok čitate djetetu, svojim primjerom pokazujete proces čitanja, ono nesvjesno već usvaja intonaciju, ritam, slijed i sl., a i budite u njemu interes za svladavanjem te vještine. Čitajte djetetu barem jednom dnevno!

2.Širiti opća znanja o svijetu!
Predvidjeti temu, iduću frazu, događaj, ključne riječi i sl.vještine su koje pomažu tečnijem čitanju, a za njih je zaslužno opće znanje o svijetu. Zajedno gledajte dokumentarne emisije, listajte dječje enciklopedije i odgovarajte na milijun i jedno “Zašto?”.

3.Jačati jezične kapacitete!
I to tako da ćete s djetetom prepričavati i širiti rječnik. Tražite ga da vam ispriča kako je bilo u parku, na rođendanu, u vrtiću… Pokažite mu primjerom i prepričavajte pred njim svoje događajte. Širite rječnik stalnim verbaliziranjem, čitanjem djetetu, jezičnim igrama s antonimima i sinonimima i dr.

4.Vježbati predvještine čitanja i pisanja!
Vježbe vizualne percepcije, listići za grafomotoriku, vježbe fine motorike, vježbe aktivnog slušanja, radnog pamćenja i dr.naći ćete u brojnim vježbenicama koje su na tržištu dostupne. Također, vježbati je potrebno prepoznavanje i proizvodnju rime, izdvajanje prvog i zadnjeg glasa, analizu i sintezu riječi na glasove i slogove i imenovanje slova. Vježbanje ovih vještina također će biti zastupljeno programom predškole pa potražite i njihove savjete.

Pratite i dalje našu stranicu i pronađite zabavne aktivnosti koje predškolarce pripremaju za usvajanje vještine čitanja 😊20181024_224737_0001.png

2 komentara Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s