Zagrljaj za razvoj

U dobi od djetetove pete do sedme godine period je u kojemu često počinjemo promatrati razvijenost djetetovih sposobnosti i vještina, te ih počinjemo vrednovati.

Mi kao roditelji, često pod pritiskom vlastite neizvjesnosti perioda koji dolazi – početka formalnog školovanja djeteta, polaskom u malu školu, uzimamo povećalo i stavljamo ga nad različite aspekte djetetova razvoja te ih počinjemo analizirati i vrednovati. U tim se periodima nerijetko javlja zabrinutost za određene aspekte razvoja. Ponekad se fokus usmjerava na vještine koje se tek trebaju razviti u školskom periodu, tzv. akademske sposobnosti jer vjerujemo da će dijete biti u određenoj prednosti ako ih već u predškolskom periodu podučimo, a mi ćemo tada biti mirniji u toj tranziciji.

Međutim, takav pristup često se pokazuje pogrešnim i često nas se usmjerava na neke aspekte razvoja koji su važniji i čiji će stupanj razvoja više utjecati na buduću akademsku uspješnost nego npr. slovkanje. Pa i u kasnijoj dobi, kada pristupamo djetetovom obrazovanju i fokusiramo se isključivo na akademske sposobnosti, to dijete ne razvija kompletan skup vještina koje su mu potrebne da postane zadovoljna, uspješna odrasla osoba.

Možda znaju čitati i pisati, ali što je s izražavanjem emocija i brigom o svom tijelu? Takve se vještine do neke mjere razvijaju prirodno. Ali djeca neće dosegnuti svoj puni potencijal bez poticanja na svim područjima cjelovitog razvoja. Holistički pristupi razvoju i podučavanju djeteta prepoznaje povezanost uma, tijela i duha. Kada roditelji i djelatnici odgoja i obrazovanja imaju holistički pristup, obraćaju pozornost na dječju fizičku, osobnu, društvenu i emocionalnu dobrobit, kao i na kognitivne aspekte učenja. Razvoj jezika i govora, razvoj motorike, socio-emocionalni razvoj te spoznajni razvoj najveća su područja poticanja u predškolskoj dobi.


Upravo ovim aspektima razvoja bave se kartice „Zagrljaj za razvoj“ koje su razvile magistre psihologije koje rade s djecom predškolske dobi – Iva Gregov, Tea Klepac i Tara Lučev udružene u platformu Psidacta, aplikaciju koja omogućuje praćenje djetetovog razvoja.


No kakvu ulogu u razvoju svega ovoga ranije navedenoga ima „zagrljaj“?


Budući da djeca uče promatranjem, članovi obitelji i skrbnici također su glavni utjecajni faktori koji određuju kako će se dijete socijalizirati i učiti—doprinoseći njihovom cjelokupnom fizičkom, društvenom i intelektualnom razvoju. Imati obitelj punu ljubavi i uvažavanja pomaže djetetu izgraditi čvrste temelje koji će utjecati na njihove buduće odnose, posao, zdravlje i samosvijest. Možda toga niste svjesni, ali vaše reakcije na neuspjehe vaše djece mogu imati dugotrajne posljedice na to kako će prihvatiti neuspjeh i nastaviti dalje. Reakcije također mogu utjecati na to koliko djeca postaju otporna i samouvjerena i kako će se nositi s pogreškama i neuspjesima do kraja života. Učiti o sebi i usvajati znanja o sebi i svijetu oko sebe znači griješiti i ponovno pokušavati, isprobavati granice, uvježbavati uloge… Pružiti djetetu sigurnu okolinu u kojoj može učiti i usvajati je najvažniji zadatak roditelja. „Zagrljaj“ je, osim onog fizičkog, i metafora tom sigurnom okruženju.


Stoga kartice „Zagrljaj za razvoj“, koje kroz kratke zajedničke aktivnosti potiču razvoj djeteta, u isto vrijeme i zbližavaju obitelj.
U setu dolazi 40 karticama s prijedlozima aktivnosti, a za njihovo provođenje dovoljni su vam predmeti koje imate kod kuće.
Kartice su raspoređene po bojama, a svaka boja donosi aktivnosti za određeni aspekt razvoja:
zelene kartice – spoznajni razvoj
roze kartice – socio-emocionalni razvoj
plave kartice – motorički razvoj
ljubičaste kartice – razvoj govora i komunikacije

S obzirom da smo u „mjesecu ljubavi“, a i s obzirom na činjenicu da nekako najčešće zanemarujemo socio-emocionalni dio razvoja, mi smo se odlučili pozabaviti ovim rozim dijelom seta.


Zbog bliske povezanosti s društvenim rastom, često vidite da se ’emocionalni razvoj’ naziva ‘socijalno-emocionalnim’. Ovo područje ljudskog razvoja uključuje kako se djeca osjećaju i ponašaju prema ljudima i situacijama u svojim životima.
Djeca doživljavaju mnoge iste emocije kao i njihovi roditelji. Oni mogu biti zbunjujući i često ne znaju kako govoriti o svojim osjećajima. Djeca se ponekad ponašaju na neprikladne načine jer nisu razvila razumijevanje tih emocija ili komunikacijska sredstva kojima bi ih izrazila na ispravan način.


Kako roditelji mogu potaknuti djetetov socio-emocionalni razvoj?
Pomozite djeci da razviju povjerenje u druge brižne odrasle osobe.
Posvetite djeci punu pozornost dok govore.
Ponudite prilike za igru s drugima.
Neka interakcija bude pozitivna i izrazite vlastite osjećaje verbalno.
Potaknite ih da preuzmu inicijativu.
Razgovarajte o osjećajima drugih.
Ponudite pohvale i ohrabrenje na dnevnoj bazi.
Dajte pozitivnu povratnu informaciju kada su osjećaji izraženi na odgovarajući način.
Potaknite igranje s drugima, izmjenjivanje i dijeljenje.


Isprobajte neke zabavne i kreativne aktivnosti na temu osjećaja – možete ih pronaći na Rozim karticama – karticama „osjećalicama“.
Kako smo se mi danas zbližili i razvijali uz kartice „Zagrljaj za razvoj“? Iz špila smo izvukli jednu rozu karticu (karticu „osjećalicu“) i s njom se pozabavili. Izvukli smo aktivnost „Zvijezda disalica“. Od šljokičaste spužve izrezali smo dvije zvijezde (jer je dijete tako htjelo) i zalijepili ih. Potom smo prstom pratili po kraku zvijezde uz udah, na vrhu kraka se kratko zaustavili pa se potom uz izdah spustili po kraku dolje. Nakon nekoliko krugova, razgovarali smo o situacijama u kojima bi nam takvo disanje dobro došlo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s