Mala priča o vizualnoj percepciji

Vizualna percepcija odnosi se na sposobnost mozga da shvati ono što oči vide. To nije isto što i oštrina vida koja se odnosi na to koliko jasno osoba vidi.

Prepoznavanje slova i brojeva, podudaranje oblika, prepoznavanje lica, pronalazak igračke u neurednom ormaru, čitanje putokaza – sve su to primjeri kako se sposobnost vizualne percepcije može koristiti u svakodnevnom životu.

Vizualna percepcija kod djece se razvija kao dio vizualno-motoričkog razvoja i posebno je važna za buduće funkcije šake ruke. Do otprilike 4 mjeseca, beba će svojim vidom voditi ruku da uhvati ili posegne za predmetima.

Vizualno-motoričke vještine potrebne za hvatanje i početak korištenja prstiju za hvatanje razvija se oko 6 mjeseci. Kako beba raste, razvijaju se i sazrijevaju vizualno-motoričke sposobnosti koje joj omogućuju da na kraju manipulira manjim predmetima, modificira pokrete na osnovu toga koliko misli da nešto teži, prilagođava hvatanje na osnovu veličine, oblika ili površine i vode ih u manipulaciji objektima za igru i socijalnu interakciju.

Na kraju, ovaj razvoj dovodi do obrazovnih potreba poput držanja olovke ili upotrebe škara dok držite papir (bilateralna koordinacija). Vještine koordinacije oko ruka ključne su u pripremi djeteta za izvršavanje školskih zadataka.Vizualna percepcija kod djece podrazumijeva: -dobru koordinaciju oko-ruka

– prepoznavanje i razlikovanje oblika, praćenje zadanih uzoraka i linija

– prepoznavanje položaja i oblika objekta u prostoru

– razlikovanje likova od pozadine

– sposobnost primjećivanja i uspoređivanja značajki jednog predmeta sa drugim ovisno o tome da li su predmeti slični ili različiti

– prepoznavanja predmeta neovisno o njegovom položaju

– prepoznavanja predmeta na djelomičnoj slici…

Rješavanje ovakvih listića, traženje razlika ili sličnosti također doprinosi i razvoju koncentracije kod djece. I vizualna percepcija i koncentracija veoma su važne sa svladavanje gradiva i praćenje nastave, no kod neke djece su slabije razvijene. Ali, kao i sve druge vještine, i vizualna percepcija i koncentracija se mogu poboljšati vježbom.

Set “Mala priča o vizualnoj percepciji” predstavlja materijal za igru i učenje, a donosi igre i zadatke. Set je za djecu između 3 i 7 godina, ali ga mogu koristiti i nešto mlađa ili starija djeca. Ovaj materijal namijenjen je zajedničkoj uporabi odrasle osobe i djeteta te svoj puni potencijal ostvaruje u toj interakciji. Neke materijale dijete može samo koristiti.

Set ima 50+ stranica PDF materijala koje možete printati u neograničenim količinama.Svoj primjerak možete naručiti OVDJE.Nadamo se da ćete uz ovaj set uživati u zajedničkim trenucima igre i učenja!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s