Zašto djeca trebaju bojati bojanke

Kiša pada, što ću sada?


Stigao je rujan, taj važan mjesec kako za predškolarce tako i za naše buduće školarce. Iako formalno program Predškole u vrtićima počinje 1.listopada djeca koja redovno pohađaju vrtić su od danas u najstarijoj, predškolskoj skupini. 


Kako se zabaviti s predškolarcem jednog kišnog popodneva? Kako kvalitetno iskoristiti vrijeme i poticati razvoj vještina potrebnih za školu?

Danas ćemo se malo posvetiti bojankama. Djeca generalno vole bojice i bojanje. Da, čak i oni najmanji, koji tek kreću u istraživanje što jedna bojica može. 


Naravno, pustit ćemo djecu da sama istražuju, režu, crtaju, bojanju….no ima li nešto loše u gotovim bojankama. NEMA. 
Bojanka je djetetov prvi dodir s konceptom zadatka na papiru, rješavanja radnih listića i svega onoga što ih čeka u školi. 

Što više prakse i bojanja od ruba do ruba potiče razvoj fine motorbike i koncentracije. Spretni mali prstići vježbaju pravilan hvat olovke, razvijaju mišiće i oko-ruka koordinaciju. Djeca kroz bojanke upoznaju boje i njihovo miješanje, ali i savladavaju nove pojmove (linije, oblike…).


Danas postoje i “bojanke za odrasle” – zašto? Jer upravo je bojanje bojanki prepoznato kao smirujuća aktivnost nakon napornog dana. 


Kako odabrati prvu bojanku?

Željela bih vam predstaviti tematske Begenove bojanke (Prve riječi, Na farmi, Životinje, U prometu) koje su zbog svoje jednostavnosti prikladne i za one najmlađe.


Bojanke su velikog formata što olakšava djetetu snalaženje na papiru, a crteži su  pregledni i pojednostavljeni, bez suvišnih detalja. Već i dvogodišnjak može prepoznati i imenovati predmete i životinje u njoj, ali i razvija samopouzdanje zbog riješenog zadatka. Rubne linije su zadebljane i ističu se što pomaže djetetu ostati unutar okvira. 

Zato – bojice u ruke i rastjerajmo oblake! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s