Što je baby gym?

Dok ste se pripremali za dolazak vaše bebe sigurno ste se susreli s pojmom „baby gym“. Taj engleski izraz se udomaćio, a uostalom, priznajte, „teretana za bebe“ zvuči smiješno. 😊

No što je zapravo baby gym?

Radi se o okviru (najčešće drvenom ili metalnom obloženom tekstilom, no postoje i plastični) s kojeg vise igračke. Uz okvir može i ne mora dolaziti i prostirka za pod. Najčešće su lagani, prenosivi i lako sklopivi. 

Beba je već od otprilike šestog tjedna života spremna za baby gym. Isprva, ciljajte na kratka razdoblja boravka na trbuščiću, koja traju samo nekoliko minuta. Kako vaša beba raste i postaje joj ugodnije u tom položaju, možete postupno produljiti vrijeme igre u baby gymu.

Ono što baby gym čini savršenim alatom za poticanje svih aspekata razvoja su upravo ti viseći elementi – igračke. To su vizualno privlačni predmeti (drveni, plastični i tekstilni) različitih boja i tekstura. Neki baby gymovi imaju dizajn koji se nalazi izravno na prostirci, tako da vaša beba može uživati u prostirci za vrijeme “boravka na trbuščiću”, čak i prije nego što bude spremna za interaktivne igračke. A kada vašu bebu polegnete na leđa, ona će početi hvatati, okretati i udarati igračke te pritom razvijati koordinaciju ruku i očiju te motoričke vještine. U najranijoj dobi bitno je kontrastnim bojama privući bebinu pozornost. Crno-bijeli uzorci obično su popularan izbor jer su kontrastne nijanse, prva stvar koju  beba primjećuje. Osim vizualne stimulacije, vaša će beba usavršavati svoje slušne vještine dok sluša zvukove koje proizvode igračke kada ih zvecka, stišće, povlači ili udara. Nećete se stići niti okrenuti i predahnuti, a  već ćete početi primjećivati da vaša beba postaje aktivnija. Još dok je dojenče, bebi je potrebna sloboda kretanja i samostalnost. Baby gym je sigurno mjesto na kojem možete pustiti bebu da se rita, skače i kotrlja. Od tuda vjerojatno i naziv gym. Osim senzorne stimulacije i poticanja motorike, baby gym pomaže i intelektualnom razvoju. Kroz igru uočava uzrok i posljedicu te istražuje uzorke, boje, oblike, zvukove i sl., što sve u konačnici potiče kognitivni razvoj vaše bebe. 

Foto: BabyG


Također, bitno je naglasiti da je boravak u baby gymu prva samostalna igra vaše bebe koja se kao i sve u njezinom životu postupno razvija i nadograđuje. Ipak, to ne znači da vas vaša beba ne treba i da se ne možete igrati s njom u baby gymu. Pokazujte predmete, imenujte, ispitujte zajedno što se događa s pojedinom igračkom. Nakon nekog vremena, kada se beba udomaći u svom gymu i krene u samostalno istraživanje možda ćete moći i popiti brzinsku kavu, ali bebin boravak u gymu uvijek mora biti pod vašim nadzorom i ne ostavljajte bebu samu u gymu u drugoj prostoriji.

Foto: BabyG


Danas vam predstavljamo Baby G – Sensory Pack. Oni nude široku paletu proizvoda za poticanje razvoja već od rođenja, pa tako imaju visilice za baby gym, kontrastne kartice, slikovnice, ali i pakete koji su idealan poklon za babinje.

Foto: BabyG

No, ono što je mene najviše oduševilo su 3D visilice borići za božićni period. Jer hej, zašto ne bi i baby gym bio u božićnom ruhu. Naravno, jedan od motiva na karticama je i brodić tako da je i ljeto pokriveno. 😊

Foto: BabyG

Svi filcani proizvodi rađeni su su ručno, a tiskana slikovnica originalno osmišljena u obliku harmonike pa se može postaviti da samostalno stoji na baby gym podlozi.

Foto: BabyG

Kontrastne filcane kartice za baby gym vise na baby gymu tako da beba vidi sliku i dok leži na leđima.

Foto: BabyG

Tu je svakako zanimljiva i kocka s kontrastnim uzorcima. Sve se izrađuje po narudžbi i mame vole odabrati motive kartica po svojoj želji između svega ponuđenog na profilu.

Foto: BabyG

Više o Baby G ponudi možete pronaći na njihovom IG profilu, a do tada uživajte u otkrivanju svijeta zajedno sa vašom bebom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s