Slikovni rječnik – što, kada i kako?

Danas vam predstavljamo set od 15 knjižica “Moje omiljene životinje” od izdavača Begen. Set “Moje omiljene životinje” su zapravo mali slikovni rječnici. Slikovni rječnik je knjiga koja umjesto teksta ima ilustracije ili fotografije predmeta, životinja i sl. To su najčešće prve knjige malih beba, ali koriste ih i veća djeca, najčešće prilikom učenja stranog jezika. Slikovni rječnik je korisna stvar jer stvara vizualnu vezu između nove riječi i njenog značenja. Pomaže djetetu da uspostavite vezu između izgovorene riječi i stvarnog svijeta.


Ovaj set sadrži 75 naziva životinja, ptica, riba i insekata podijeljenih u

15 knjižica-kockica:


1. Ribe
2. Ptice
3. Životinje iz savane
4. Domaće životinje
5. Morske životinje
6. Šumske životinje
7. Perad
8. Kućni ljubimci
9. Stanovnici livada
10. Pustinjske životinje
11. Životinje u poljima
12. Životinje iz džungle
13. Polarne životinje
14. Planinske životinje
15. Riječne životinje

Knjižice se nalaze u velikoj knjizi kutiji, a svaka kockica ima svoje mjesto. Ovo je odličan način usvajanja vještine vraćanja stvari na svoje mjesto (poznatije kao “spremanje igračaka” 😊) jer svaka knjižica ima svoju određenu kućicu, označenu s početnom slikom. Tako da je već samo vađenje (i razvijanje pincetnog hvata) i spremanje (grupiranje) svojevrsna igra. Knjižice su s razlogom malene da odgovaraju bebinim ručicama, a osim kategorizacije životinja prema njihovom staništu, mogu poslužiti i kao puzzle. Odnosno prenose djetetu poruku kako su i ribe i ptice i kućni ljubimci – životinje.Knjižice su deklariranje za bebe od 10+ mjeseci, ali realno njima se možete vraćati još godinama nakon.Kako se možemo igrati sa slikovnim rječnikom?


Kada je u pitanju igranje, slikovni rječnik nudi različite mogućnosti ovisne o dobi djeteta. U nastavku teksta navodimo nekoliko primjera igri, od najjednostavnije (odnosno upoznavanja s knjigom) do težih igri za djecu koja već poznaju sve životinje.

Za početak zajedno listajte rječnike, imenujte sve. Pokušajte jednostavne igre “pogledaj i pronađi” koje će im pomoći da nauče riječi. Na primjer, roditelj izgovara riječ, dok dijete pokazuje na sliku u knjizi. Nakon što se dijete upoznalo sa značenjem riječi, sljedeći korak može biti igra “brza potraga” u kojoj dijete pokazuje na sliku što brže može. Ovdje roditelj može uvesti izraz “Gdje je…?” jer još ne zahtijeva od djeteta da proizvede riječ.
Nakon ovog koraka, roditelj može postavljati pitanja poput “Što ti je najdraže… (životinja, voće…)?”, pri čemu dijete treba pokazati ili izgovoriti riječ.


Kada dijete dobro zna sve riječi i grupe, možete isprobati igre pogađanja, u kojima ili opisujete neki predmet (“To je velika životinja. Može plivati.”) ili ga glumite (letite kao ptica).

A mogu vam knjižice poslužiti i kao kockice za gradnju tornja! 😊

U svakom slučaju, kroz igru s njima obogaćujete rječnik vašeg mališana. Jednostavni crteži i cijeli način na koji su ove knjižice osmišljene pozivaju dijete na promatranje, listanje, uspoređivanje i traženje životinja. Zabavit ćete se svi!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s