Serijal o Pinu – slikovnice s kojima se raste

Ajmo prvo malo Marti. 😅

Marta Galewskaa Kustraa, voditeljica je logopedskog kabineta u Łódźu i docentica na Odsjeku logopedije na Akademiji specijalne pedagogije u Varšavi. Autorica je brojnih stručnih knjiga i knjiga za djecu, među kojima se ističu slikovnice o Pinu i o muhiFefe.

Serijal o Pinu osmišljen je za poticanje razvoja jezika i govora od rođenja do polaska u školu. Sastoji se od velikih kartonskih slikovnica: “Pino uči govoriti”, “Pino uči prve riječi”, “Pino sastavlja rečenice”, “Pino na ljetovanju” i “Pino uči pripovijedati”. A stigle su i nove: “Pino na selu” i “Pino u gradu”.

One obrađuju različite, djeci poznate, situacije i ako ih posuđujete u knjižnici računajte na produljivanje roka. Bez obzira na format, slikovnice imaju puno stranica i možete svaki dan čitati samo dvije stranice. Cijela slikovnica čini jednu cjelinu, priču, no i svaka stranica je priča za sebe.

Mali Pino se sastoji od: “Pino želi dobro jutro”, “Pino želi laku noć”, “Što radi Pino” i “Igre gestama i prstima”.Hrvatski nakladnik koji ih prevodi je Planet Zoe. I na tome im hvala. 🙂

Mali, kartonski Pino idealna je prva slikovnica koju će beba moći samostalno listati. Malog formata i tvrdih korica prikladne za bebine ručice. Jednostavne, karakteristične ilustracije koje se protežu kroz cijeli serijal čine ih najdražom knjigom u djetinjstvu.

Mali Pino poziva bebu na promatranje ilustracija, dodirivanje, mahanje, pljeskanje, praćenje linije prstom, igru Ku-ku…. Sve to je popraćeno jednostavnim glasovnim igrama poput ponavljanja samoglasnika, jednostavnih slogova i onomatopeja. Kroz njih beba usvaja i prve riječi (povezuje pojmove – imenice i radnje – glagole).

U ovoj dobi (a kod ovog serijala i kasnije) bitna je uloga odrasle osobe. Kod velikih slikovnica čitate pitanja i pomažete djetetu s odgovorom. A kod malog Pine sve vam piše u ćošku stranice. 😅

Cijeli serijal ima i svoje edukativne igre/igračke. Znači doista, dijete raste s njima. I mi se veselimo novim pustolovinama s Pinom i jedva čekamo vidjeti što mu se sad dogodilo u gradu i na selu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s