Važnost pripovijedanja

Važnost pripovijedanja, odnosno što smo naučili čitajući “Kako pričati priče djeci… i svima ostalima” iz pera Silke Rose West i Josepha Sarosya. Kod nas je knjigu prevela Sanja Gjenero, a izdao Stilus knjiga.

Silke i Joseph iza sebe imaju tisuće i tisuće sati pripovijedanja, a cilj im je bio stvoriti kratki (hah :)) vodič za roditelje, učitelje i odgajatelje s jednostavnim metodama i koracima kako pričati priče.

Umjetnost pripovijedanja je uvijek bila jedan od najmoćnijih oblika poučavanja. To je forma koja već tisućama godinama ne samo da poučava djecu i odrasle, nego i dodaje element kreativnosti i potiče aktivno sudjelovanje. Pripovijedanje je zapravo mnogo više od tehnike ili skupa vještina jer „pričanje priča“ je dvosmjeran proces. Djeca nisu nikada samo pasivni slušatelji – pripovijedanje je komunikacija.

Djeca postavljaju pitanja, čude se, smiju, ponavljaju; čak i ako zadivljeno slušaju u tišini aktivno sudjeluju u procesu jer šalju jasnu poruku pripovjedaču koji prema tome može oblikovati pripovijest. Zato pripovijedanje potiče kreativnost i omogućuje dječjoj mašti da divlja. No, ono što je zapravo najbolji dio – stvara bogatu i smislenu vezu između pripovjedača i slušatelja. Naravno, baš kao i čitanje, poboljšava vještine učenja, njeguje koncentraciju i prigodno je u svakom trenutku.

Autori u vodiču na jednostavan način prolaze korake kod pričanja priča, daju korisne savjete i otkrivaju trikove – od toga kako mijenjati glas do toga kako i koje rekvizite koristiti. Na kraju svakog poglavlja nalaze se vježbe kako biste što lakše savladali tehniku pripovijedanja. Ipak, ističu, glavni naglasak je na pripovjedaču. On je taj koji svojim karakterom i osobnošću čini priču jedinstvenom i neponovljivom. Cilj nije savršena priča, nego povezanost između pripovjedača i slušatelja.

Prva rečenica u priručniku je “Djeca dozivaju pripovjedača u nama”. Što je kada pogledate, toliko moćna izjava jer svi mi volimo dobru priču i još uvijek se sjećamo bakinih priča, vica ili dogodovštine koju nam je ispričao prijatelj.

A tek ideje u priručniku? Priručnik je prepun kratkih poučnih priča koje jedva čekamo nekome ispričati.

Ako se još uvijek dvoumite hoćete li započeti s pričanjem priča uzmite ovaj priručnik u ruke – on će vas razuvjeriti. A mi idemo smišljati priču o malom patuljku koji živi u kamenu. Bokić!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s