Učenje stranog jezika u predškolskoj dobi

Poznavanje stranih jezika otvara mnoga vrata. Tema učenja ili usvajanja drugoga jezika u današnje je doba sveprisutna. Zbog većih komunikacijskih mogućnosti, informatizacije, fleksibilnosti u kretanju i selidbi ljudi, djeca su sve češće i ranije izložena stranim jezicima. No treba razlikovati termine učenja i usvajanja drugoga jezika. Usvajanje drugoga jezika podrazumijeva jezični razvoj djeteta koje živi u dvojezičnoj sredini. Dvojezična sredina je ona u kojoj djetetovi skrbnici govore različitim jezicima ili sredina u kojoj dijete kod kuće s roditeljima govori jednim jezikom, a u zajednici, poput vrtića drugim. Dvojezična sredina nikako nije korištenje jezika koji ste naučili s djetetom s ciljem podučavanja (poput razgovaranja na engleskom ukoliko ste priučeni govornici). Takav obrazac, iako je iz najbolje namjere roditelja, za dijete češće nosi više štete nego koristi. Usvajanje drugoga jezika u dvojezičnoj sredini je, mogli bismo reći, sasvim prirodno. Poznato je da mala djeca s lakoćom pamte strukture koje su povezane s vizualnim i slušnim poticajima. Sigurno ste i čuli (ili i sami nekad izgovorili) izraz „ponavlja sve kao papagaj“. U ranom periodu jezične vještine se intenzivno razvijaju. Možda ste i čuli i za tvrdnju da „djeca nesvjesno usvajaju jezik, a da odrasli svjesno uče novi jezik.“ Sve je to točno. Mnogi znanstvenici se slažu da je vrhunac usvajanja jezika nakon 3.godine života, a postupno opada između 7 i 10 godina. Dijete bi do otprilike 3.5 godine trebalo ovladati bazom materinskog jezika, ali razvoj, naravno, tu ne staje. U te 3.5 godine dijete nesvjesno ovladava kompleksnim sustavom gramatike i semantike. Ukoliko je dijete dvojezično, odnosno usvaja jezike u dvojezičnoj sredini, u nekim će segmentima taj razvoj imati drugačiju putanju pa će možda izgledati da dijete niti jednim jezikom ne vlada dovoljno dobro, da kasni, brka jezike i sl. Međutim, to najčešće nije istina. Prava dvojezičnost, nikada nije razlog jezičnih teškoća. Međutim, podučavanje jezika u tako ranoj dobi već može biti. Ukoliko niste izvorni govornik jezika za koji želite da vaše dijete nauči, niti živite u dvojezičnoj sredini, preporuka je da početak poduke jezika pričeka usvajanje baze materinskog jezika. Dakle, podučavanje drugoga jezika nije preporučljivo prije 3.5 godina.


Pravodobno učenje stranog jezika donosi značajne prednosti djetetu. Jezici nam otvaraju brojna vrata, a veliku korist imaju i u obrazovanju. Takvo učenje jezika ima ključnu ulogu u jačanju jezičnih kompetencija kao što su razumijevanje, izražavanje i metajezične sposobnosti. Učenje jezika može povećati moć koncentracije i jačati samopouzdanje djeteta.

Usvajanjem i/ili učenjem drugih jezika djeca postaju svjesna vlastitog identiteta i kulturnih vrijednosti, te rano učenje stranog jezika može oblikovati način na koji djeca razvijaju svoje stavove prema drugim jezicima i kulturama, potičući razumijevanje i poštovanje.


Djecu stoga svakako treba osvještavati o vlastitom i drugim jezicima i pobuđivati njihov interes prema njima.

Kako to postići? Dobar korak u tome mogu biti i interaktivne kartice za učenje stranog jezika. Pomoću proširene stvarnosti djeca uče pisati i izgovarati slova.
Interaktivne kartice su spoj igre i učenja po mjeri djeteta. Današnje generacije djece odrastaju okružene ekranima, to je naprosto tako. Digitalna kompetencija i informatička pismenost termini su koji se danas sve češće vežu i uz vrtićku dob. Izlaganje predškolskog djeteta ekranima gotovo je neizbježno. Za cjeloviti razvoj, ekrane ni ne treba potpuno izbjegavati. Uz ostale razvojne aktivnosti i aktivno bavljenje djetetom, ekrani su, uz pravilnu uporabu, još jedna raznovrsnost.
Kako kartice mogu utjecati i olakšati djetetu usvajanje novog jezika?

  • potiču interes za učenjem stranog jezika
  • potiču dijete na slušanje, razumijevanje i komuniciranje na engleskom jeziku u spontanim i planiranim aktivnostima
  • potiču razvoj osjetljivosti djeteta za ritam, intonaciju i izgovor engleskog jezika kao osnovnih jezičnih elementa
  • razvijaju interes djeteta za druge ljude i zemlje postupnim uvođenjem
    u svijet strane kulture

Uz set kartica dolazi aktivacijski kod za aplikaciju. OVDJE možete provjeriti ponudu i ostalih proizvoda.

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s