Šablone bez stresa

Poznato je kako dječji crtež nije poželjno šablonizirati, ali šablone itekako mogu naći svoje mjesto u djetetovom ranom likovnom izričaju i grafomotoričkom razvoju.


Uporaba šablona osobito je dobar izbor za djecu koja već u predškolskoj dobi razvijaju negativan odnos prema aktivnostima koje u sebi sadrže grafomotoriku. To su djeca koja izbjegavaju i ne vole grafomotoričke aktivnosti poput crtanja ili bojenja. To su djeca koja uvijek preskaču bojanke u radnim listićima, koja govore da im je crtanje dosadno, koja se unervoze čim vide da pripremate neku likovnu aktivnost. To su djeca koja tjeskobno sjede kraj praznoga papira i ne žele započeti ništa. To su djeca kojoj grafomotoričke aktivnosti izazivaju stres. Dijete i stres sintagma je koju zasigurno želimo ukloniti.


Kod djece koja izbjegavaju grafomotoričke aktivnosti, najprije je potrebno pronaći uzrok izbjegavanja. Ovakva se djeca najčešće ne osjećaju kompetentno u grafomotoričkom segmentu, iako većina djece zaista je. Djeca koja ne vole grafomotoričke aktivnosti najčešće su razvila negativne emocije na ovome planu uspoređujući svoju izvedbu s drugima, sa svojim očekivanjima ili pak s tuđima. Komentiranje nedostataka u djetetovom crtežu ili pretjerani fokus na finalni rezultat, zasigurno ne pomažu niti djetetovom samopouzdanju na ovome polju niti interesu za budućima aktivnostima.
Dio djece zaista i ima određene teškoće koje utječu na grafomotoričku izvedbu i ponekad trebate potražiti stručno mišljenje. No, teškoća ne bi trebala biti razlog izbjegavanja ovakvih aktivnosti, već suprotno, poticaj da se one i češće provode, kako bi se vještini dao maksimalni pozitivni poticaj za razvoj.


Bez obzira na uzrok, predškolsko dijete koje osjeća stres pred praznim papirom nije lijep prizor. Roditelji djece koja ne žele crtati često navode kako se osjećaju nemoćno. Ali, na sreću, postoje brojne tehnike koje ovoj djeci mogu pomoći, a uporaba šablona je jedna od njih.

Kako šablone pomažu djeci koja ne vole grafomotoričke aktivnosti?
•Šablona donosi vođenu aktivnost što kod djece smanjuje broj odluka koje moraju donijeti, a time je aktivnost manje stresna
•Unaprijed poznati slijed aktivnosti za dijete stvara sigurnu okolinu
•Vođene linije smanjuju pritisak na motoričko planiranje
•Grafomotoričko izvođenje je lakše pa s djeteta skida pritisak oko kvalitete izvedbe (npr.ostanka unutar linija)
•Većina rezultata crtanja šablonom izgleda isto što djetetu daje osjećaj kompetentnosti u vršnjačkom okruženju
•Djeca imaju osjećaj podrške tokom aktivnosti pa su opuštenija i više uživaju u procesu
•Crtanje uz pomoć šablona smanjuje pritisak na finalni rezultat (djeca su zadovoljna crtežom jer uvijek “dobro uspije”)
•Djeca koja su zadovoljnija ishodom grafomotoričke aktivnosti, imaju veće samopouzdanje u tome polju i veću šansu da će se okušati i u drugim grafomotoričkim aktivnostima

Iz ovih je razloga šablona dobar asistent djeci koja osjećaju stres u grafomotoričkim aktivnostima i dobar vjetar u leđa u daljnjim grafomotoričkim istraživanjima…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s