Zašto koristimo vizualne poticaje u učenju?

Sigurno ste već više puta čuli izreku: „djeca uče gledanjem“.


Provedene su studije koje su dokazale da se 10-20% onoga što nam se kaže zadrži nakon tri dana, ali 65% onoga što nam se kaže i pokaže zadržava i nakon tri dana! Razlog tome je taj što se vizualni elementi općenito lakše pohranjuju u našu dugoročnu memoriju. Zato se vaše dijete još uvijek može sjetiti svake pojedinosti crtića koje je gledalo prošli mjesec. Zaključak studije je da su ljudi uglavnom vizualni učenici, a ono što vidimo puno više utječe na nas od onoga što jednostavno čujemo.


Vizualna percepcija je kognitivni proces u kojem mozak obrađuje, analizira podatke, interpretira okolinu i od velike je važnosti za učenje. Često se veže uz pojmove kao što su pažnja, koncentracija ili fokus. Djeca, a kasnije i odrasli, preko razvijenih vještina vizualne percepcije obavljaju svakodnevne radnje kao što su čitanje, pisanje, rezanje, crtanje…pa čak i oblačenje, pronalaženje čarapa na podu spavaće sobe, kao i mnoge druge vještine. Kada se ona nepravilno razvije, dijete će možda i dalje naučiti čitati i pisati, ali to može zahtijevati mnogo kognitivnog napora i usporiti proces učenja.


Drugim riječima, slike i videozapisi čine učenje zanimljivijim. Danas u školama učitelji koriste ppt prezentacije jer su se pokazale efektnije od samog predavanja. Vizualni prikaz je trajan, za razliku od izgovorene riječi. Pomaže mozgu da procesuira podatak, što u konačnici vodi boljem razumijevanju rečenog.

Korištenje vizuala unosi jasnoću i razumijevanje i kod predškolske djece. Zato su danas toliko popularne „flash cards“, odnosno slikovne kartice. Uzmimo za primjer tzv „tablice rutine“. To su plakati sa sličicama ili fotografijama svakodnevnih radnji koje dijete obavlja u jednom danu.

Ako kažete djetetu da opere zube, popije vode, ode na zahod, obuče pidžamu i legne u krevet – vjerojatno će nešto od toga zaboraviti. No, ako ima slikovni prikaz tih radnji može samo pratiti redoslijed i podsjetiti se na idući korak. Ne samo da će dijete s vremenom naučiti što mora sve obaviti prije spavanja, nego ovime radite na njegovoj samostalnosti i samopoštovanju.


Radni listići, koji su danas postali sinonim za „pripremu za školu“ su upravo to. Skup zadataka, izazova, zagonetki koji nam pomažu da na zanimljiv način potičemo dječji mozak da obrađuje podatke. Idealni period za poticanje razvoja vizualne percepcije je upravo između 3 do 7 godina i predstavlja temelje za daljnji uspjeh u školi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s