Tiha knjiga

Tiha knjiga (eng. quiet book) termin je kojim obilježavamo šivanu interaktivnu slikovnicu namjenjenu mlađem uzrastu. No što je u toj knjizi tako tiho? Istina je, stranice šivane knjige ne šuškaju pri okretanju, ali odgovor se krije negdje drugdje. Odgovor leži u činjenici da se osim termina ‘quiet book’ koristi i termin ‘busy book’ kojim se obilježava djetetova zaokupljenost i ‘zaposlenost’ sadržajem knjige. Zbog toga bi smo ovakav tip knjige mogli prozvati djetetovom prvom zbirkom zadataka. Koncentrirano rješavajući zadatke i usmjeravajući pažnju na detalje šivane knjige, dijete se utiša (rekli bi smo ‘udubi u knjigu’) te tako tiho i koncentrirano provodi neko vrijeme. I upravo se iz toga razloga ove prve dječje šivane zbirke zadataka nazivaju ‘tihim knjigama’. No, da ne biste krivo shvatili, djetetov zadatak je uvijek prvenstveno igra. Tako su u ovakvim zbirkama, osim striktnih didaktičkih zadataka, sašiveni i različiti predlošci za aktivnosti i igre otvorenog tipa koje dijete pozivaju na maštovitu uporabu i razvoj kreativnosti. Stoga, tihu knjigu prvenstveno želimo obilježiti terminom razvojna igračka.

Sada kada smo svladali teoretski dio i saznali što tihu knjigu čini tihom, odlučili smo se pogledati kako to izgleda u praksi te za primjer provesti analizu jedne tihe knjige.

Veseli šivopis’ hrvatski je brand tihih knjiga koji vodi gospođa Marijana Vrabec. Termin ‘šivopis‘ savršeno označava ovaj tip didaktičke umjetnosti koja spisateljstvo ne provodi perom i riječima po papiru, već iglom i idejom po filcu. A veselje malenih koje ovakav kvalitetan rad dopadne možete zamisliti…

Gospođa Marijana svaku veselu knjigu šivopiše prema individualnim potrebama/mogućnostima/dobi djeteta što znači da je iznimno fleksibilna za dogovore, da razumije i prati didaktičke ciljeve i da je gotovi proizvod unikat u koji je utkano mnogo pažnje i ljubavi. I to je upravo ono što se ručnim radom postiže – djeca to prepoznaju i na taj način i sami reagiraju – tihu knjigu tretiraju s pažnjom i ljubavi. Aktivnosti u knjizi su time potpuno individualizirane pa tako mogu pratiti sposobnosti prema dobi djeteta. Zato knjigu, u raznim izvedbama, mogu koristiti svi, kako gđa.Marijana kaže –od malih beba pa do djece predškolske dobi! Radove ‘Veselog šivopisa’ možete vidjeti na Facebook stranici ili Instagramu.

Ovaj naš primjerak knjige osmišljen je da bi odgovarao djetetu kroz cijeli njegov predškolski period pa su tako u njoj predstavljene aktivnosti različitog stupnja zahtjevnosti. Naravno, aktivnosti se mogu modificirati pa se tako neki zahtjevniji materijal može upotrijebiti na jednostavniji način, dok dijete za zamišljenu didaktičku aktivnost ne bude spremno.

Pregled korištenja i igru s ovom knjigom možete pogledati ovdje, a mi ćemo u nastavku analizirati svaku stranicu. Krenimo tako redom.

Naslovnicu krasi djetetovo ime, a ispod njega je ušiven đepić za djetetovu sliku. Na đepiću je i ukras bora, s obzirom da je knjiga izrađena u blagdanskom periodu. Ova naslovnica je zapravo razvojna aktivnost koja potiče širenje znanja o sebi i razvijanje vlastitog identiteta. Mlađe dijete može pokazati i imenovati sebe te eventualno pokazati koliko ima godina, a starije može slovkati svoje ime, opisati svoj izgled, reći svoju adresu i sl. Prijedlog aktivnosti za predškolarca na ovoj stranici – dijete zažmiri, vi njegov prst položite na neko slovo imena, dijete ga opipava prstom i pokuša pogoditi o kojem se slovu radi! Na taj način vježba upamćivanje oblika i imenovanje slova te taktilnu percepciju.

Kako bi otvorilo knjigu, dijete treba riješiti prvi zadatak, a to je otkapčanje gumbića s elastičnom vezicom. Ovakve sitne zadatke nemojte podcijeniti i nemojte ih raditi umjesto djeteta (osim, naravno ukoliko dijete za takav zadatak još nikako nije spremno).

Na prvoj je stranici igra hranjenja ribice. Preko stranice ušivena je mrežica pod kojom se nalaze perlice u obliku morske zvijezde, školjke, morske kornjače i drugih morskih motiva. Detalji na dnu stranice pokretni su te se iza njih mogu skrivati i otkrivati perlice.

Cilj igre je nahraniti ribicu koja čeka hranu otvorenih usta. Kroz ovu aktivnost pružamo jedinstvenu priliku mlađem djetetu vježbati mikromotoriku kroz baratanje sitnim predmetima, a bez straha od gušenja. Taktilna percepcija i motorička izvedba izazvane su dodatno zbog različitog oblika perlica koje treba manipulirati kroz mrežicu. Ova aktivnost vježba motoričko planiranje i izvođenje pokreta, prostorno planiranje, preciznost i strpljivost, taktilnu percepciju te jača mišiće prstiju. Na ovoj stranici možete pokrenuti i razgovor o hranidbenom lancu – tko što jede? U godini prije škole možete zaigrati igru za razvoj predvještina čitanja i pisanja. Kažite “Ribici se jede nešto što počinje na slovo … Š!”, a dijete potom treba prepoznati da je tražena riječ školjka, te njome nahraniti ribicu. Ovom ćete aktivnošću potaknuti razvoj vještine izdvajanja prvoga glasa u riječi.

Na idućoj nas stranici ponovno čeka naša zelena riba, ali u drugačijem aranžmanu. Na ovoj stranici ribica je prezentirana u obliku trodijelne puzzle koja se lijepi čičkom na podlogu. Cik-cak rub dijelova ribice potiče dijete na preciznije slaganje, što je odličan poticaj razvoju djetetove koncentracije i vizualne percepcije. Iznad ribice prezentiran je materijal od plosnatih perli koji asocira na ljuske ribe i poziva na piši-briši igru. Ovdje možete pokrenuti razgovor o tome tko ima ljuske, tko krzno, tko perje, tko kožu itd.

Uz pomoć ribice puzzle utvrdili smo koncept antonimskog para dugo-kratko na način da smo izbacili/ubacili srednji dio puzzle te na gornjem materijalu prstom napisali slovo K kao kratko i D kao dugačko. Možete se prisjetiti početnih slova elemenata koje je ribica pojela na prethodnoj stranici te ih ispisivati prstom. Osim izdvajanja početnoga glasa na taj način utvrđujemo znanje o vizualnom obliku glasa i jačamo vezu fonem-grafem. S mlađom djecom na ovome materijalu možete provesti jednostavno taktilno istraživanje cijelim dlanom i prstima zasebno. Bebe će biti oduševljene kad shvate da svojom akcijom izazivaju reakciju!

Iduća je stranica posvećena aktivnosti pranja zubi! Na stranici je nilski konj kojemu se mogu otvoriti usta, te je ušivena čaša iz koje se mogu izvaditi pasta i četkica. Pasta je punjena mekim i šuškavim materijalom koji poziva na stiskanje, odaje efekt antistres loptice. Još jedan taktilni element na stranici je šljokičasti materijal na čaši, koji je i vizualno atraktivan. Ova stranica odličan je poticaj igri pretvaranja. Činjenica da dijete može manipulirati elementima pred njega, osim razonode, stavlja i odgovornost – pospremanje četkice i paste u čašu nakon igre.

Osim očitog cilja aktivnosti – poticanja djeteta da zavoli pranje zubi, ova aktivnost potiče i razvoj koordinacije oko-ruka te planiranje i izvođenje pokreta. Dok perete zube nilskome konju, imenujte s djetetom vrstu pokreta: lijevo-desno, naprijed-nazad, gore-dolje, kružno. Prebrojite zube nilskome konju, a zatim neka dijete pred ogledalom izbroji svoje zube. Sada možete i provesti aktivnost koja potiče razvoj oralne motorike – neka dijete obliže gornje i donje zube u oba smjera, a zatim neka jezikom dotakne svaki zub zasebno.

Na idućoj stranici čeka nas farma! Crvena štalica otvara se zasunom gore-dolje, a u njoj nas čeka veselo društvo domaćih životinja. A pravo je veselje kad dijete shvati da je svaka ova životinjica zapravo lutkica za prst.

Ova je aktivnost odlična za poticanje jezično-govornog razvoja iz više razloga. Prvi je da usvajanjem naziva životinja dijete širi rječnik, a grupiranjem životinja u skupine i usvajanjem nadređenog pojma (poput ovdje ‘domaće životinje’) pomažemo organizaciji djetetova rječnika. S ciljem širenja rječnika možemo obraditi tematiku parova i mladunaca (kokoš-pijetao-pilić), životinjske prehrane (kukuruz, žito…), nastambi u kojima žive (kokošinjac) ili pak koristi od životinja (jaja, meso). Imitacijom glasanja životinja uvodimo onomatopeje poput pi-pi, mu, be i drugih, što je odličan poticaj progovaranju najmlađima. Igre s prstićima, pogotovo ako su praćene brojalicama ili pjesmicama, aktiviraju i centre govorne motorike. Također, ovim lutkicama moguće je napraviti pravu malu lutkarsku predstavu. Dramski izražaj kroz uživljavanje u ulogu, imitiranje likova, smišljanje dijaloga i priče, te potom prepričavanje odglumljene ili odgledane predstave zbilja su izvrstan poticaj jezičnome razvoju. Nemojmo zaboraviti da je ovdje fina motorika zbilja izazvana – navlačenje lutkica na prste i spremanje u štalicu zahtjevan je posao koji će vježbati malene prstiće.

Sljedeći zadatak je kućica iza čijih se vrata nalaze geometrijski likovi ukrašeni zimskim motivima. Na kućici su ocrtani likovi te ih je potrebno upariti i složiti. S djetetom imenujte nacrtane likove, pratite stranice prstom, opisujte ih a potom pokucajte na vratašca i zaigrajte igru! ‘Kuc-kuc, može li izaći oblik koji izgleda kao jaje/pizza/zmaj…?

“Mijau-mijau!”, čuje se s iduće stranice! Mica-mace traže svoje košare, u koje ih spretni prstići trebaju staviti.

Ova naočigled jednostavna aktivnost uparivanja prema boji može se, osim za usvajanje naziva boja, iskoristiti i za poticanje jezičnoga razumijevanja složenih naloga, kao i za vježbanje pamćenja i pažnje. Kažite djetetu da pozorno sluša pa mu zadajte ovakav ili sličan nalog: “Žutu macu stavi u rozu košaru, a crvenu u zelenu!”.

Iduću aktivnost prate gljiva i gusjenica, a namijenjena je poticanju razvoja matematičkih vještina brojanja, prebrojavanja, pridruživanja količine broju, prepoznavanja znamenki i tvorenju brojevnog niza do 5.

Na gljivi se nalaze krugovi prekriveni mrežicom u kojima je određeni broj sitnih perlica koje reprezentiraju količinu. Ovakva aktivnost odlična je za prijelaz s brojanja konkreta (npr. kocaka) na prebrojavanje apstrakta (npr. 2d elemenata na radnom listić) jer se perlice u mrežicama mogu tek parcijalno prostorno manipulirati.

Cifom zatvoren pretinac dijete treba samo otkopčavati i zakopčavati, čime se potiče mikromotorika i samostalnost. Iz pretinca tada možemo izvaditi krugove sa znamenkama. S krugova je potrebno pročitati znamenke i upariti ih s količinama perlica u mrežicama, te tada posložiti krugove na gljivu. Druga aktivnost s krugovima je stvaranje brojevnoga niza – slažući brojeve u niz stvaramo gusjenicu! Ovo je vrlo kreativan način prikaza brojevnoga niza!

Ono što nam još privlači pažnju u ovoj knjizi su detalji. Osim śto služe kao ukras, ovakav ukrasni šav ili pomična ticala potaknut će istraživački duh, zabaviti oči i ručice…

Na kraju ove vesele šivopriče čeka nas ježić koji za malene prstiće ima različite zadatke.

Čičak, vezica, druker i gumb stoje na putu uzimanju i spremanju elemenata pa su djeca motivirana svladati rukovanje njima, a te će im vještine itekako koristiti u svakodnevnim aktivnostima samozbrinjavanja (poput odijevanja, obuvanja, otvaranja pernice…).

Na kraju naše priče, potpuno je jasno da tihe knjige, osim što zabavljaju djete i osiguravaju ‘tihi period’, kvalitetno i kroz igru potiču razvoj različitih vještina, te ih zbog toga stavljamo u popis favorita razvojnih igara.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s