Valjak kao senzomotoričko pomagalo

Za rani motorički razvoj važno je da beba provodi čim više vremena na ravnoj podlozi, poput spužve ili tatami podloga. Boraveći na takvoj podlozi, dijete dobiva pravilnu informaciju o svome tijelu – njegovim dijelovima, težini, položajima i pokretima što mu omogućuje da pravilno razvija svoje motoričke sposobnosti. Međutim, nije dovoljno da dijete leži samo na leđima. Vrijeme provedeno na trbuhu od iznimne je važnosti. Prijedloge razvojnih igara u ovome položaju potražite ovdje: Razvojne igre za tummy time

Osim na ravnoj podlozi, bebin senzomotorički razvoj možemo poticati i različitim pomagalima poput pilates lopte, ljuljačke, plahtice itd.ili pak valjka kojemu smo danas odlučili posvetiti pozornost. Valjak se često koristi u razvojnoj gimnastici, neurorazvojnim vježbama, fizikalnoj terapiji, vježbama senzorne integracije i dr.

Što je valjak? Valjak je cilindrična naprava, uglavnom od spužve, dovoljno čvrsta da nosi bebinu težinu i dozvoljava lagano koturanje, a opet dovoljno meka da je bebi na njoj ugodno boraviti.

Zašto valjak? Vježbanjem na valjku beba jača mišiće vrata, leđa i ruku što će joj pomoći u dostizanju motoričkih miljokaza poput posjedanja i puzanja. Senzorički podražaj ljuljanja na valjku poticat će vestibularni sustav i pogodovati razvoju ravnoteže.

Na valjku se u razvojnoj gimnastici provode brojne vježbe s različitim ciljevima, ovisno o individualnim potrebama djeteta. Jedna od osnovnih vježbi je postavljanje bebe preko valjka i lagano ljuljuškanje prema naprijed. Na taj način prenosimo težinu bebina tijela na njezine ruke, potičemo prednju obranu, postavljanje u četveronožni položaj i sl.

Senzomotorička pomagala znaju nas odbiti svojom cijenom, pa zato u nastavku slijedite upute za izradu potpuno funkcionalnog i jeftinog valjka.

Kako izraditi valjak?

Potrebni materijali: plastična cijev fi 120 duljine oko jedan metar (npr. cijev za napu), spužva za oblaganje debljine nekoliko centimetara, ručnik ili tkanina za navlaku, žniranci ili trakice, plastični poklopci ili karton, vruće ljepilo.

Plastičnoj cijevi otpilite proširenje, ukoliko ste nabavili takvu cijev.

Neće vam trebati taj prošireni dio, važno je da je valjak na svim dijelovima iste debljine.

Sada je potrebno zatvoriti krajeve cijevi. Ukoliko kao mi niste našli plastične poklopce odgovarajuće veličine, izradite ih iz kartona. Ocrtajte cijev.

Oko ocrtanog kruga ocrtajte još jedan veći pa ih spojite brojnim crtama po kojima ćete rezati karton.

Režite do ruba unutarnjeg kruga i presavinite kartonske trakice na tom dijelu. Sada ste dobili poklopac čije ćete stranice ugurati u cijev.

Na trakice nanesite vruće ljepilo i brzo ugurajte stranice u cijev. Dodatno prođite vrućim ljepilom po krajevima.

Ovakvu je cijev sada potrebno obložiti spužvom. Mi smo ju oblagali dva puta jer naša spužva nije baš bila gusta/tvrda. Zarolajte spužvu preko valjka, odrežite i zalijepite vrućim ljepilom.

Potom na spužvi iscrtajte krugove za krajeve, njih izrežite i zalijepite vrućim ljepilom.

Valjak je sada gotov! U jednostavnijoj verziji možete ga samo omotati ručnikom i koristiti. Ako želite, možete sašiti jednostavnu navlaku od tkanine.

Zarilajte valjak po tkanini, izmjerite širinu i označite. Ostavite sa svake strane oko 15cm viška i izrežite tkaninu.

Raširite tkaninu na stolu. Okrenite tkaninu na krivu stranu, odnosno tako da buduća vanjska strana gleda prema stolu. S lijeve i desne strane zahvatite tkaninu i presavinite oba kraja prema unutra (zahvaćajući oko 5 cm tkanine). Kroz taj rub će kasnije prolaziti žniranci tj., trakice pa o tome vodite računa.

Zašijte rub ostavljajući krajeve slobodne.

Potom presavinite tkaninu na pola, s obrnute strane. Zašijte tako po dužini.

Iskrenite tuljac tkanine na pravu stranu i s obje strane u rubove uvedite žnirance ili trakice. Ugurajte valjak u tuljac, zategnite trakice i zavežite ih.

I vaš valjak je gotov!

Uživajte u igranju i vježbanju s bebom!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s