Slikovnice u digitalno doba

Puno se piše o štetnostima ekrana, posebno kod male djece, a svakim danom znanstvena zajednica postaje bogatija za neko novo iskustvo ili istraživanje. Međutim, ovo nije još jedan članak o štetnosti ekrana. Upravo suprotno. Ovaj smo put odlučili prikazati pozitivnu stranu izloženosti ekranima kod djece, naravno, uz pridržavanje određenih smjernica. 😊

Zašto djeca i ekrani? Današnje generacije djece odrastaju okružene ekranima, to je naprosto tako. Digitalna kompetencija i informatička pismenost termini su koji se danas sve češće vežu i uz vrtićku dob. Izlaganje predškolskog djeteta ekranima gotovo je neizbježno. Za cjeloviti razvoj, ekrane ni ne treba potpuno izbjegavati. Uz ostale razvojne aktivnosti i aktivno bavljenje djetetom, ekrani su, uz pravilnu uporabu, još jedna raznovrsnost. Slikovito, to je kao i prehrana – da, povrće je zdravo, ali za uravnoteženu pravilnu prehranu nije dovoljno jesti samo povrće. Ako želimo djeci pružiti zdravo djetinjstvo moramo mu omogućiti i razvijanje digitalnih kompetencija.

Dakle, djeca + ekrani = da!

Međutim, roditelj i dalje ima i treba imati moć, ali i odgovornost, upravljati djetetovom izloženošću ekranima. Roditelj može u kontroliranim uvjetima omogućiti djetetu da primjereno razvija svoju digitalnu kompetenciju. Kada govorimo o roditeljskoj ulozi u kontroliranju izloženosti djeteta ekranima, odnosimo se na činjenicu da roditelj može i mora kontrolirati iduće faktore:

  • dob u kojoj dijete počinje koristiti ekrane
  • vrijeme provedeno pred ekranima
  • sadržaj kojemu je dijete izloženo
  • prigode u kojima se ekran koristi

Krenimo tako redom.

Dob u kojoj dijete počinje koristiti ekrane i vrijeme koje provodi pred ekranima izuzetno su bitni faktori. Američka udruga pedijatara preporuča da se ekrani počnu koristiti tek nakon druge godine, a prije toga eventualno za vrlo kratke videopozive s članovima obitelji. Nakon druge godine, preporučuju da dijete koristi ekrane u ukupnom trajanju od pola sata dnevno. S porastom dobi se i vrijeme pred ekranima može produžiti i djeci se mogu prezentirati interaktivni ekrani. Sadržaj koji se djeci prezentira na ekranima mora biti kvalitetan, razvojno poticajan i primjeren uzrastu. Isključivo je odgovornost odraslih (i ostalih uključenih) kakav sadržaj će dijete gledati/slušati/konzumirati.

Također, važno je voditi brigu i o prigodama u kojima je vrijeme pred ekranima prikladno, kao i o onima u kojima nije. Potrebno je izbjegavati ekrane prilikom jela ili prije spavanja.

Možda je i najvažnija stavka prisutnost roditelja u smislu zajedničkog boravka pred ekranom, poput zajedničkog gledanja televizije te potom zajedničko osvrtanje na odgledani sadržaj.

Ranije smo spomenuli kako je na odraslima je da izaberu kvalitetan sadržaj. Uz pregršt aplikacija, igrica i crtića koji se nude, teško je biti selektivan i prepoznati zašto je neki sadržaj za dijete primjeren ili poticajan. Vjerujemo da je roditeljima u toj situaciji ipak lakše prepustiti izbor stručnjacima za dječji razvoj koji će ekrane okrenuti, ne samo u korist razvoja digitalne kompetencije djeteta, nego i u korist djetetova cjelokupnog razvoja.

Sigurno se pitate kako? E pa ovako!

Uzmimo za primjer poticanje razvoja vještine čitanja kroz uporabu ekrana. Danas na tržištu postoje razne e-knjige, audio knjige, igrice i aplikacije koje nam mogu pomoći potaknuti djecu da zavole čitanje, upoznaju se sa slovima, šire rječnik…

A mi upravo u rukama držimo jednu takvu slikovnicu! Kakve veze sad slikovnica ima s digitalnim kompetencijama djeteta? Čitajte dalje!

Pia Mia je vesela djevojčica čije zgode možete pratiti u slikovnicama i naučiti što znači riječ „azil“ ili što se sve možemo igrati u parku nakon kiše. No, Pia Mia nije obična djevojčica iz obične slikovnice. Ne, ne! Ona je interaktivna, pametna slikovnica, proširene stvarnosti.

Što to zapravo znači? Uz slikovnicu možete koristiti i aplikaciju koja nudi interaktivni multimedijski sadržaj za djecu. Pa tako zajedno s Pijom skačemo po lokvicama, brojimo kišne kapi i pričamo priče.

Međutim, Pia Mia nije obična slikovnica. Osim neposrednog sadržaja koji je namijenjen djeci, postoji i dio namijenjen roditeljima. Dio za roditelje nudi sadržaj o razvojnim karakteristika kod djece. Da, dobro ste pročitali! Dok Pia Mia doručkuje u slikovnici, vaše dijete ciljano usvaja novu predmatematičku vještinu u aplikaciji, a vi, kao roditelj, možete pročitati o važnosti te vještine i saznati koje bi sve druge vještine petogodišnjak trebao usvojiti. Također, dobit ćete i prijedloge drugih igra koje ciljano potiču tu vještinu. Slikovnica i aplikacija zajedno potiču dijete da se razvija u svim svojim područjima. Tako ovom slikovnicom možete pratiti i primjereno poticati motorički razvoj, kognitivni i spoznajni razvoj, socio-emocionalni razvoj te jezično-govorno komunikacijski razvoj svoga djeteta.

I to nije slučajnost! Iza Pije Mije stoji tim hrvatskih stručnjaka koji su svojim stručnim pristupom osigurali da njezin sadržaj kvalitetno potiče razvoj različitih vještina, na djeci primjeren način – kroz igru!

To je uistinu slikovnica za cjelokupni dječji razvoj jer, hej, tko ne bi htio skakati po lokvicama kao Pia Mia?

Aplikacija koja prati slikovnicu funkcionira savršeno, a sama slikovnica dolazi u tvrdom tiskanom izdanju. Projekt je sufinanciran i sredstvima iz EU fondova što potvrđuje njenu vrijednost. Više o slikovnici pročitajte OVDJE.

S obzirom na sve navedene igre u slikovnici nije nam preostalo ništa drugo, nego da se likovno izrazimo. Predstavljamo vam našu Piju Miju!

Ugasili smo aplikaciju i pospremili slikovnice. Pokušali smo napraviti Piju Miju prema sjećanju od materijala kojeg smo imali pri ruci. Vi sami prosudite jesmo li uspjeli! 😊

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s