Upoznajmo svijet karata

Geografska znanja u predškolskom periodu spadaju pod kategoriju znanja o svijetu, ali i sebi. Dijete, upoznajući svoju prirodnu okolinu, stvara širu sliku o sebi i svome mijestu u svijetu. Čitanje karata, odnosno snalaženje na karti složena je vještina jer ju čini kombinacija više različitih znanja i vještina.

Ovo su neke od vještina i znanja potrebnih za snalaženje na karti:

  • vizualna percepcija
  • orijentacije u prostoru
  • orijentacija na papiru
  • razumijevanje simbola
  • pažnja i koncentracija
  • osnovna kartografska znanja

Naravno, prilikom čitanja karata neophodno je vladati i nekim općim znanjima o svijetu i prirodnoj okolini, pa su dječje verzije karata često obogaćene upravo takvim elementima. A u toj domeni su nas “Karte” autora Aleksandra i Daniel Mizielińscy u nakladi Koncept izdavaštva apsolutno oborile s nogu!

Ova predivna knjiga karata na svojih oko 100 stranica donosi brojna znanja o svakome kutku svijeta! Osim same geografske, nosi i bogatu kulturološku i biomsku informaciju. 52 karte predstavljaju kontinente i reprezentativne države toga dijela svijeta. Posebno smo se razveselili vidjevši da je i Hrvatska dobila svoje mjesto, uz isticanje naših gradova, tipične flore i faune, tradicionalnih jela, kulturno-povijesnih znamenitosti, nacionalnih obilježja i sl. Ono što nas se također posebno dojmilo su prikazi zastava svijeta na kraju knjige.

Koncept izdavaštvo je ovdje zaista učinilo odličan odabir, ovo je jedna od onih knjiga koje jednostavno impresioniraju.

Predivne ilustracije, s pregršt detalja, predškolskome djetetu doslovno donose svijet na dlanu! Imamo dojam da bi samo listanjem i proučavanjem tipičnih obilježja različitih zemalja utažili knjišku glad na nekoliko mjeseci. Zaigrani stil ilustriranja vrlo lako nosi tu količinu informacija čime se izbjegava zamor, a dijete motivira na daljnje držanje pozornosti. I doista, listajući ovu knjigu stekli smo dojam da je svaka od ovih karata jedna velika pozivnica na igru!

Pripremili smo nekoliko razvojnih aktivnosti koje prate svijet karata!

Životinje na kontinentima

Za ovu jednostavnu aktivnost trebat će vam figurice životinja ili njihove sličice. Listajte karte i promatrajte životinje. Potom pomozite djetetu da figurice životinja smjesti na odgovarajući kontinent. Promatranje i uparivanje popratite pitanjima kojima ćete djetetu usmjeriti pažnju na vezu životinje i krajolika, poput- “Gdje živi lav, a gdje panda? Kakvo stanište prevladava u Africi? Ima li i kod nas u Europi tih životinja?” itd.

Ovu aktivnost možete provoditi i tako da za svaki kontinent pripremite jednu posudicu. Prikaze kontinenata obojite i izrežite, te ih zalijepite na posudice. Životinje sortirajte u posudice, prema kontinentima na kojima žive.

Obilježja zemalja

Skupite različite sitne ukrase po kući, magnete i suvenire s putovanja, zastavice i slično. Uzmite i figurice životinja. Sve ih stavite na jednu hrpu, a potom listajte knjigu, proučavajte države i uparujte s njima predmete koje ste pripremili!

Svijet od plastelina

Mlađa će djeca posebno uživati u ovoj aktivnosti. Osim razvijanja raznih vještina koje rad s plastelinom sam po sebi nosi, ovoj je aktivnosti cilj steći osnovno kartografsko znanje, a to je da bojama obilježavamo različiti teren. Tako je za početak dovoljno igrati se plavom i zelenom kojom će dijete obilježiti more i kopno. Također, ovdje lako možete djetetu ukazati na razliku globusa i karte.

Moje oko vidi, što mu se svidi!

Otvorite kartu i odaberite jedan element (npr. lavandu). Tada recite samo jedno obilježje tog elementa (“Moje oko vidi…nešto ljubičasto!”). Dijete sada treba, gledajući kartu, pogađati koji ste element vi vidjeli i odabrali, postavljajući samo DA/NE pitanja.

Gdje ja živim?

Razgovarajte s djetetom o konceptima grada, države, kontinenta i planeta. Napravite s djetetom ovu knjižicu koja obilježava njegovo mjesto na ovome svijetu. Gledajući u ilustracije na kartama, pokušajte što bolje nacrtati prikaze vašega grada i vaše države, potom kontinenta i planete.

Izrežite pet kartica iz hamer papir tako da je svaka boja malo kraća od prethodne, skupite ih i probušite rupicu na vrhu. Provucite i zavežite trakicu. Izrežite i zalijepite crteže te napišite nazive. Na gornju karticu napišite: “Gdje ja živim?”.

Moje zastave

Igrajte se pronalaženja zastava! Otvorite stranicu sa zastavama i recite djetetu: “Pronađi bijelu zastavu sa crvenom točkom!” ili “Pronađi sve zastave koje imaju zvijezdu!” ili “U ovome redu pronađi zastavu koja nema zelenu boju!” i slično, ovisno o sposobnostima vašega djeteta. Kroz aktivnosti imenujte države kojima pripada zastava. Na ovaj način ćete, osim znanja o zastavama, vježbati i vizualnu percepciju, radno pamćenje, jezično razumijevanje i koncentraciju. Potom na obični papir precrtajte neke zastave, napišite dolje nazive država i dajte djetetu da ih oboji prema predlošku iz knjige. 

Karte nude brojne mogućnosti za igru, nadamo se da ćete uživati u njima jednako kao što smo i mi!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s