Igre na okomitoj površini

Sjećate li se svojih školskih ploča? Kao klinci smo voljeli šarati po njima pod odmorom, ali nije nam bilo svejedno kada bi nas učiteljica prozvala pred ploču da riješimo neki matematički zadatak.
Jeste li ikad razmišljali o razvojnim prednostima pisanja (i općenito nekog rada) na okomitoj površini ploče?

Zašto bi djeca trebala raditi na okomitoj površini:

 1. Stabilnost ramena / lakta
  Korištenje većih vertikalnih površina kao što su daske, ploča s markerima i pametne ploče omogućuje djeci da koriste veće pokrete rukama koji potiču snagu i fleksibilnost u zglobovima i mišićima gornjih ekstremiteta. Čak se jačaju i ruke jer djeluju protiv gravitacije kako bi nastavile stvarati vertikalne, vodoravne i dijagonalne linije.
 2. Srednji prijelaz
  Kad dijete piše ili crta po velikoj okomitoj površini, dominantnom rukom mora prijeći srednju liniju tijela kako bi doseglo sve prostore. Ovo je izvrsna praksa za djecu koja se bore s križanjem srednje linije i uspostavljaju snažnu dominaciju rukama.
 3. Produžetak zgloba / hvatanje olovke
  Vertikalno zapisivanje na površini prirodno stavlja zglob u produženi položaj što potiče stabilizaciju ruku za bolje hvatanje olovkom i kontrolu pribora za pisanje.
 4. Vizualna pažnja i koordinacija oko-ruka
  Rad na okomitoj površini približava zadatak djetetovim očima. To pomaže djeci koja imaju poteškoća u održavanju vizualne pažnje na aktivnostima i može im pomoći u poticanju koordinacije ruku i oka, jer dijete ima bolji pogled na ono što rade!
 5. Prostorna orijentacija
  Kada dijete radi na velikoj okomitoj površini, čini pojmove usmjerenja (gore, dolje, lijevo, desno) puno lakšima za razumijevanje, jer dijete riječi može povezati sa svojim vlastitim tijelom!
 6. Zabavnije je
  Rad na okomitoj površini može biti koristan za vrckavu djecu koja bolje rade u stojećem položaju nego za stolom. Priznajmo, svi radimo bolje ako možemo promijeniti položaj!
 7. Snaga i držanje
  Rad u klečećem ili stojećem položaju na uspravnoj površini jača trup i leđa. Nema naginjanja ili naslanjanja na naslon stolca – jedini izbor je angažiranje tih mišića trupa i leđa kako bi se održalo uspravno držanje tijela!

Evo nekoliko naših prijedloga:

 • Igrajte se s naljepnicama! Neka ih dijete zalijepi po cijelom zidu na različitim razinama, a zatim mu dajte upute kojih se naljepnica treba dotaknuti – možda će morati skočiti ili se saviti!
 • Napravite svoj DIY Lego zid! Graditi na okomitoj površini, ne samo što je zabavno, već je i izvrsno za sve gore navedene vještine!
 • Zalijepite papir na zid i bojajte kistovima i valjcima.
 • Igrajte se magnetima na hladnjaku.
 • Pozovite dijete u pomoć sljedeći put kada perete auto!

Pročitaje DIY recept za lako perivu boju za prozore!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s