Spremamo zimnicu

Kruška, jabuka, grožđe,

kada jesen dođe,

tada voće zrije,

dječici se smije!

Baš kao u pjesmici i ova nam je jesen podarila pregršt plodova! Voća i povrća ima u izobilju i valja ga se nauživati, ali ga i spremiti za hladnije dane. U pripremi za ovu aktivnost s djecom je dobro pročitati Ezopovu basnu Cvrčak i Mrav, kao u ovom novom izdanju Uliksa.

Veseli cvrčak svira i pjeva cijelo proljeće i ljeto dok vrijedni mrav sakuplja hranu za zimu. Što se događa s mravom i cvrčkom kada dođe zima i padne snijeg?

U aktivnost pripremanja zimnice jako je dobro uključiti djecu, iz više razloga. Djeca ovom aktivnošću: utvrđuju jezične kategorije voća i povrća, vježbaju opisivanje, osvješćuju okuse poput slatkog i kiselog, osvještavaju promijene godišnjih doba i njihov utjecaj na život ljudi, shvaćaju tijek životnih ciklusa biljaka i životinja, stječu radnu naviku, jačaju samopouzdanje kroz vaše povjerenje, proširuju znanja o svijetu, vježbaju finu motoriku itd.

Ako ne spremate zaista zimnicu, ništa zato! Sve ovo možete postići i kroz igru pretvaranja!Mi smo se igrali pripreme kiselih krastavaca i pekemza od šljiva. Listić za printanje potražite ovdje:

Listić smo isprintali i imenovali krastavce i šljive. Razgovarali smo o načinu očuvanja ovih namirnica – o procesu kiseljenja i kuhanja pekmeza. Opisali smo ih i istaknuli njihove razlike te se tako podsjetili antonima – duguljasti, hrapavi, kiseli krastavac, naspram okrugle, glatke i slatke šljive. Potom smo listić obojili i izrezali elemente. Kako dobra aktivnost za male prstiće!

Razgovarali smo o kategorijama voća i povrća. Sve smo krastavce i šljive stavili na hrpu i razvrstavali ih u teglice.

Tada smo aktivnost mogli završiti i zalijepiti elemente u teglice, ali smo se odlučili još malo poigrati materijalom. Uzeli smo ploču i na njoj vježbali slaganje naizmjeničnih nizova.

Na kraju smo ponovno sortirali elemente i vježbajući organizacijske i spacijalne sposobnosti, smjestili sve plodove u teglice. Potom smo još malo vježbali prstiće i zalijepili elemente. Ta-da! Zimnica je gotova!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s