Igramo se slovima

Učenje abecede je temeljna vještina. Slažete li se? U početku je važno da djeca prepoznaju i imenuju velika, a potom i mala tiskana slova. Imenovanje znači prepoznavanje zvukova koje oni čine, odnosno proizvodnja glasova. Kombiniranje glasova u riječi, riječi u rečenice, a rečenice u priče i iskustva, važne su predvještine čitanja i pisanja. Budući da je abeceda temeljna za pismenost, važno je djeci dati alate koji su im potrebni da bi bili uspješni.


Prepoznavanje slova igra najvažniji dio u učenju abecede. To je mnogo više od samo prepoznavanja individualnog oblika slova. Pisanje slova, odnosno reprodukcija oblika, zasebna je vještina. Za njh je potrebno i dobro poznavanje samoga oblika, ali i motorička organizacija pokreta te znanje o smjeru oblikovanja.
Kako bi pomogle djeci ovladati slovima i učinili njihovo učenje sadržajnim i privlačnim, u pomoć vam dolaze razvojne igre.


Važna slova – To može uključivati slova iz djetetovog imena ili čak ime njihovog prijatelja. Povezivanje slova s nečim važnim za njih pomoći će djeci da ih lakše zapamte.
Praćenje slova – Praćenje slova praktičan je način da djeca nauče individualni oblik svakog slova. Aktivnosti mogu biti jednostavne, poput pronalaženja slova na radnom listu ili u bojanki. Aktivnosti mogu biti i interaktivnije, uključujući “pisanje” slova pijeskom ili kremom za brijanje. Bez obzira na to koja se vrsta “platna” koristi, praćenje i pisanje slova približit će djetetu individualni oblik svakog slova.
Pronađi par – Veliki dio prepoznavanja slova može biti usklađivanje velikih i malih slova. Postoji mnogo zanimljivih načina za to. Slagalice su jedan od načina. Ostale aktivnosti uključuju podudaranje slova i slike.


Uz prepoznavanje slova, fonologija igra glavnu ulogu u učenju abecede. Fonologija ima veze s pojedinačnim zvukovima koje stvara svako slovo (pretvaranje grafema u fonem). Ona je potrebna da bi slova bila sebi svojstvena i razlikovala se međusobno. Tako dijete spoznaje da zvukovi koje on već od ranije posjeduje imaju svoja slova. Kako djeca počinju savladavati osnovna znanja o slovima, saznaju da postoje i kombinacije slova koje proizvode potpuno nove zvukove. Baš kao i kod prepoznavanja slova, važno je koristiti praktične, angažirajuće aktivnosti koje će potaknuti fonološku svjesnost kod djece.


I Spy – Djeca vole igre, zato kombinirajte ljubav prema igri s učenjem! Igrajte rundu fonetskog špijuna. Da biste igrali ovu igru, jednostavno upotrijebite predmete po sobi, poput “Špijuniram svojim malim okom, nešto što započinje zvukom” d “.” Djeca uživaju pogoditi o kojem se predmetu radi i izvikivati sve mogućnosti.
Pjesme o abecede – To je izvrstan način za učenje pamćenja slova. Abecedna pjesmarica omogućava djeci da koriste interaktivni ritam za pjevanje slova i imena. Ilustracije također služe kao vizualni predmeti koji pomažu djeci da se sjete koje zvukove odaje svako slovo. Dodajte činjenici i da je pjevanje ZABAVNO, što ga čini izvrsnim načinom podučavanja abecede.
Kartice sa slikama – Vizualna pomagala imaju važnu svrhu u podučavanju djece o abecedi. Odaberite kartice na kojima je slika uparena s određenim slovnim zvukom. To će djeci pomoći da s pouzdanjem izgovore slovo. Kartice sa slikama mogu se čak pretvoriti u igru za još praktičniju zabavu.
Knjige abecede – Čitanje djeci pomaže im u učenju abecede! Knjige abeceda, osobito su idealne za podučavanje slova i zvukova. To je zato što knjige abecede obično imaju stranicu posvećenu svakom slovu abecede.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s