Razvojne igre za tummy time

Već u prvim danima bebinog života potreban joj je boravak na trbuhu. Takvo ležanje jača vratne mišiće, leđa i razvija ravnotežu. Kasnije, kada beba savlada držanje glavice i počne proučavati predmete oko sebe vrijeme je za igru. Razvijanje motorike šake, fine motorike prsti i pincetnog hvata od ključne je važnosti za fine motoričke vještine pisanja, rezanja, držanja pribora za jelo i još mnogo toga. Prebacivanje iz ruke u ruku i hvatanje objekata pomaže bebama u tome. Samo zato što vaša beba još ne puže ne znači da ne može istraživati nove predmete, upoznavati se s različitim materijalima, stvarati uzročno posljedične veze… Boravak na trbuhu ili kako se popularno naziva “tummy time”, sam po sebi nije aktivnost. To je prvenstveno samo položaj, položaj koji nudi mogućnost za provođenje brojnih aktivnosti, a razvojne su igre upravo takva vrsta aktivnosti koja potiče vaše dijete da duže boravi u tome položaju.

Ovo je popis igara kojima potičete bebu na boravak na trbuhu. A što je najvažnije, sigurni smo da sve predmete imate već kod kuće.

1.Kalup za muffine

Vaša beba obožava loptice? Lakše, teže, mekane, tvrde, šarene, jednobojne….samo da se kreću. Dodaje si lopticu iz ruke u ruku, proučava ih, baca. One su i izvrstan poticaj za puzanje.

Idealna vježba za to su loptice i kalup za muffine. Poredajte loptice u kalup, a vaša beba će dati sve od sebe da ih izvadi van. Lopticu možete i staviti u prozirnu plastičnu posudu i poklopiti. Zabavno je gledati kako ju vaša beba pokušava dohvatiti. 

2. Škrinjica s blagom.

Pronađite kutiju ili košaru iz koje vaša beba može vaditi stvari. Dovoljno nisku da i iz ležećem položaja na trbuhu mogu dohvatiti predmete u njoj. Uzmite jednu od onih plastičnih prozirnih posuda za mikrovalnu. Za početak vam ne treba više od 4-5 predmeta. Osim par djetetu poznatih stvari, neke omiljene zvečke, stavite i nešto neobično od kuhinjskog pribora, na primjer pjenjaču i žlicu, kvačice, spužvicu za pranje suđa, cd…. Važno je da su predmeti neobični, privlačni i inače se vaše dijete ne igra s njima. Samo pazite da predmeti nemaju oštre rubove ili sitne dijelove jer bebe sve vole probati i ustima. 

3. Ljepljiva podloga.

Selotejp, ljepljiva tapeta, izolir traka….bitno da šuška i da se lijepi. Zalijepite je na pod ili na čvrstu podlogu tako da ljepljiva strana bude s gornje strane i pripremite nekoliko predmeta koje ćete „zalijepiti“ na nju. Vaš mališan će možda na prvu biti zbunjen neobičnom podlogom, ali pustite ga da istraži sve njene mogućnosti.

4. Poklopci od vlažnih maramica.

Ako koristite vlažne maramice s plastičnim poklopcem sačuvajte nekoliko komada. Od njih možete napraviti taktilnu ploču. Bebe vole sve što je drugačije teksture, pa pronađite tkanine i materijale koji su mekani, grubi, hrapavi, glatki….Na komad kartona zalijepite materijale i poklopac preko njih. Tako da vaša beba mora otvoriti poklopac da bi vidjela što se nalazi ispod.

5. Hula hoop

Na hula hoop zavežite različite trake, marame, krpice, satenske trakice, špagice i sl. Položite hula hoop na podlogu, a bebu postavite u sredinu. Bebu će zanimati što sve ima na hula hopu te će ju znatiželja poticati da okreće oko svoje osi.

6. Plastična boca

Jedna obična plastična boca vrlo lako može postati bebina (a i vaša) najdraža igračka. Napunite bocu s pijeskom, šljunkom, vodom, ledom, sapunicom, rižom, tjesteninom, predmetima koji svijetle u mraku… Dobro zatvorite bocu i pustite bebi da ju proučava, prebacuje iz ruke u ruku, njome trese, kotrlja ju…

7. Tempere

dav

Ako imate kod kuće tempere ili neku drugu boju znači da je vrijeme i za prvi likovni uradak vaše bebe. Pokapajte malo boje na papir, ubacite ga u prozirnu košuljicu za dokumente i zatvorite otvoreni rub. Pustite bebu da ga gužva, tapka ručicama….Naravno, odmah pripremite i okvir za sliku ili odredite mjesto gdje ćete kasnije objesiti prvi likovni rad vašeg mališana. 

8. Zip vrećice

Sigurno kod kuće imate vrećice za zamrzavanje, zip vrećice za pohranu hrane ili nešto tako slično. Pustite maštu na volju. Vrećicu možete napuniti s doslovno svime što vam padne na pamet. Kao podloga najbolje se pokazao gel za tuširanje i tekući sapun. Osim toga, dodajte šljokice,kamenčiće, travke, lišće… Dobro ju zatvorite i zalijepite rubove. Možete ju dati bebi u ruke ili zalijepiti na pod.

9. Ogledalo

Postavite ogledalo horizontalno, u bebinoj razini, u prostor po kojem se može slobodno kretati. Zajedno s bebom lezite na trbuh, gledajte se, mazite, škakljajte, smješkajte, krećite se, radite šaljiva lica, imenujte dijelove tijela itd.

Ogledalo promovira samosvijest, kretanje, uvježbavanje pokreta, samostalnu igru, koncentraciju, uvježbavanje mimike i socijalni smiješak, a što je također vrlo važno, uveseljava bebu.

10. Zanimljiva podloga

Podloga na kojoj beba boravi također može poslužiti za igru. Možete odabrati spužve sa zanimljivim uzorcima, velike puzzle ili preko strunjače prebaciti zanimljivi prekrivač. Bebe vole gledati u velike uzorke koji se jasno ističu od podloge. Možete odabrati i podloge koje na krajevima imaju ušivene trakice za koje se mogu zakvačiti različite igračke, podloge koje na sebi imaju različite teksture, šuškave, šarene, one sa skrivenim pretincima… Zanimljiva podloga motivirat će bebu da se okrene na trbuh i na njemu duže provodi vrijeme.

11. Kontrastne slike

Bebe vole gledati kontrastne slike. U početku razvoja vizualne percepcije to je i jedino što uočavaju. Jednostavni oblici u crno-bijeloj ili crno-bijelo-crvenoj varijanti potaknut će bebu da ih duže promatra. Možete jednostavno isprintati takve slike ili ih složiti u aranžman koji možete rotirati. 

12. Mjehurići

Puhanje mjehurića je aktivnost u kojoj bebe uživaju. Nepredvidivost veličine i putanje njihova leta, prelijevanje kroz spektar duginih boja, stalno očekivanje trenutka raspuknuća i čin hvatanja čine ovu aktivnost uzbudljivom, a bebu time vrlo motiviranom za boravak na trbuhu. Mjehurići mogu bebu potaknuti da ih praćenje pogledom

12. Posuda sa želeom

Senzorički podražaj koji beba taktilno prima značajan je dio ranog razvoja. Dok beba boravi na trbuhu, pred nju možete staviti posudu u koju ste stavili žele. Žele napravite od bijele želatine, a u nju možete dodati i malo jestive boje za slučaj da ga beba odluči probati. Ako u žele dodate joś i plastične modlice za tijesto, zabavi neće biti kraja!

13. Slikovnice

Nikad nije prerano da djetetu počnemo čitati. Postavite dijete na trbuh, lezite pokraj njega i zajedno proučavajte slikovnice. Za početak je dobro odabrati jednostavne kontrastne slikovnice koje beba može vizualno obuhvatiti. Slike možete imenovati, o njima ispričati kratku priču, otpjevati pjesmicu i sl. Bebe će uživati u onomatopejama koje proizvodite.

14. Kretanje na trbuhu

Boravak na trbuhu ne mora uvijek biti statičan. Zabavite bebu različitim kretanjima! Bebu možete postaviti trbuhom na pilates loptu te ju pridržavajući lagano ljuljati naprijed nazad. Tako ju možete ljuljati i u vašem krilu. S bebama koje već imaju dobro razvijenu kontrolu glave i trupa možete leći na leđa, savinuti noge, bebu postaviti na svoje potkoljenice te ju tako pridržavajući ljuljati, dizati, spuštati… Ako imate veću spužvenu prematalicu bebu možete postaviti na nju te podlogu lagano vući po sobi.

15. Vaše lice

Bebe obožavaju promatrati tuđa lica, a najviśe upravo ona svojih roditelja. Bebu možete postaviti na trbuh podlogu i leći ispred nje, licem u lice. Također, možete leći s podignutim uzglavljem i bebu postaviti na svoja prsa. Razgovarajte, pjevajte, ljubite bebu, namigujte, plazite jezik i obavezno se smješkajte!

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s