Kako je zeko zavolio knjižnicu

The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you’ll go.” 

Ovim nam je riječima Dr. Seuss želio prikazati važnost čitanja i beskrajnih mogućnosti koje se otvaraju onima koji čitaju. I iako predškolsko dijete još ne zna i ne treba znati čitati, vrlo je važno da ono proces čitanja osvijesti kao važni dio svakodnevnog funkcioniranja i da prema čitanju razvija ljubav. Zašto je važno čitati s djecom pročitajte ovdje.

A gdje je za to bolje mjesto nego upravo u knjižnici?

Prvi odlazak u knjižnicu djetetu može biti pomalo nezgodan jer se radi o velikom, nepoznatom prostoru, ispunjenom knjigama i nepoznatim osobama, u kojemu se od djeteta očekuje da slijedi određena pravila. Kako bi prvi odlazak vašega djeteta u knjižnicu protekao što lakše i kako bi ste potaknuli djetetovu ljubav prema odlascima u nju, razgovarajte s djetetom o knjižnici, o njezinim dijelovima, načinu na koji funkcionira te o onome što se od djeteta u knjižnici očekuje. Pročitajte s njim priču o knjižnici poput ove “Kako je zeko zavolio knjižnicu”.

Ova fantastična slikovnica prati plišanoga Zeku koji dolazi u knjižnicu sa svojom Tinom i njezinom mamom, sluša čitanje priče, igra se i stvara na kreativnoj radionici, ali slučajno biva zaboravljen i ostaje sam u knjižnici.

Takva mu nezgoda, iako na prvu strašna za malenoga zečića, otvara mogućnost upoznavanja knjižnice, njezinih ljubaznih zaposlenika, kao i svih njezinih dijelova i funkcija. Kako se Zeko pomalo opuštao, tako je sve više postajao znatiželjan, sve je više u knjižnici uživao i sve ju više istinski doživljavao. A potom se dogodilo nešto predivno – Zeko je dopustio da ga pročitane riječi bajke poput čarolije odvode na razna mjesta. Odjednom se našao u šumi u kojoj je Crvenkapica susrela vuka. Ali nekako se više nije bojao, hrabrost je prevagnula. Kao da je malo porastao sa svakom novom pročitanom pričom. Kao da je zaista razumio riječi dr.Seussa – što više čitaš, više ćeš znati, više ćeš mjesta posjetiti!

 I tako je naš Zeko gotovo neprimjetno i potpuno spontano zavolio knjižnicu. Ovom su pričom autorice Ivanka Ferenčić Martinčić i Nikolina Dinješ, s izdavačem Evenio, doista izgradile put do naših srca!

Nakon više čitanja ove slikovnice o njoj razgovarajte s djetetom, prepričajte ju, a potom se upustite u igru pretvaranja! Igre pretvaranja važan su dio dječjeg razvoja jer ih vode kroz nove i nepoznate situacije i u njih ih uigravaju, a cijeli se proces odvija u sigurnoj i poznatoj okolini. Igrom pretvaranja dodatno ćete kod djeteta potaknuti želju za odlaskom u knjižnicu. Igrajte se odlaska u knjižnicu, posudbe i vraćanja slikovnica, boravka u čitaonici, popravka starih knjiga itd. O važnosti igre pretvaranja pročitajte ovdje.

U ovome smo projektu odlučili napraviti malenu knjižnicu od papira. Ona će nam koristiti kao scena za igru pretvaranja. Na isti način možete izraditi bilo kakvu papirnatu kuću ili zgradu.

Potrebni će vam biti obični bijeli papiri, škare i ljepilo, bojice ili slike/kopije knjige. Mi smo se odlučili neke prostorije nacrtati, a druge kopirati. Kopirali smo, naravno, samo za svrhu ovog malog projekta. Odlučili smo tako i kopirati zečića.

Izrezali smo ga i učvrstili komadom kartona kako bi mogao samostalno stajati i kako bi se s njim lakše moglo baratati.

A4 papir presavinite po dijagonali i odrežite višak kako bi dobili kvadrat.

Presavinite i stisnite papir u svim smjerovima, dakle horizontalno i vertikalno i po obje dijagonale.

Ako koristite print, sada ga zalijepite pretežno za gornju polovicu papira i ponovite presavijanja.

Ako ćete crtati sami, sada nacrtajte prostoriju na gornjoj polovici papira.

Donju polovicu papira prerežite do pola.

Jedan kvadratić donje polovice namažite ljepilom, a drugi dovucite i zalijepite.

Sada ste dobili jednu 3D prostoriju. Ukrasite pod prostorije.

Kako bi ste složili prostoriju, donju dijagonalu presavinite prema unutra. Ponovite postupak s preostala 3 papira.

Naslažite prostorije jednu na drugu. Na gornju stranu kvadrata od 3 prostorije nanesite ljepilo s prednje strane i međusobno ih sve zalijepite.

Na prednju stranu možete nacrtati pročelje knjižnice ili ga izraditi iz hamer papira.

I to je to. Kad otvorite knjižicu dobit ćete knjižnicu 😊

Uzmite sada Zeku i s njim prolazite kroz sve prostorije i kroz priču!

Uživajte, čitajte, izradite svoju knjižnicu i igrajte se, a potom posjetite pravu knjižnicu, učlanite se i svom djetetu pružite mogućnost da s jednog mjesta posjeti nebrojene svjetove!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s