Kako povećati raspon pažnje kod djece

Važno je zapamtiti da će sposobnost vašeg djeteta da se usredotoči na aktivnost ovisiti o različitim čimbenicima kao što su interes za aktivnost, težina zadatka, bilo da se igraju sami ili s drugima te doba dana. Fokus djeteta je sposobnost da imaju kontinuiranu usmjerenu pozornost na aktivnost. To je mjesto gdje se učenje događa! Ako je vašem petogodišnjaku posebno teško zadržati se u aktivnosti dulje od 1 ili 2 minute, to bi moglo utjecati na njegovu sposobnost učenja.

Kako povećati raspon pažnje kod djece:

1)           KORISTITE RAZVOJNO ODGOVARAJUĆE AKTIVNOSTI

Kada se igrate sa svojim djetetom, želite koristiti aktivnosti koje su razvojno odgovarajuće. To znači da vaše dijete ima kognitivnu sposobnost da se uključi i završi zadatak. Nerealno je očekivati da će vaš dvogodišnjak završiti slagalicu od 12 komada. Ako je zadatak pretežak, imat će manje pažnje za to. Ali možda oni mogu završiti slagalicu od 3 do 4 komada puzzla. Djeca će razviti raspon koncentracije samo ako rade aktivnosti koje odgovaraju dobi. Ako djetetu date pretešku zagonetku, ono će rano odustati i izgubiti motivaciju. Pružite kratke izazovne aktivnosti, ali da nisu nemoguće, vaše dijete će postepeno kroz vrijeme razviti i dužu pozornost.

2)           IGRAJTE SE S DJETETOM

Vaše dijete općenito će imati više pozornosti za stvari koje su mu interesantne. Kada radite na izgradnji pažnje vašeg djeteta, pričekajte da vidite koje ga igračke ili predmeti privlače. Razgovarajte o tome što rade i pridružite se njihovoj igri, pokušavajte ne preuzeti aktivnost. Istraživanja su pokazala da su 1-godišnjaci više obraćali pozornost na igračke kada su njihovi roditelji također bili uključeni u igru. Vaše dijete će biti više zainteresirano za igranje na duže vrijeme ako se zabavljaju s vama! Igrajte se s djetetom igre koje zahtijevaju puno usredotočene pažnje. Na primjer, društvene igre, dijete mora pratiti tko je na redu, slijediti brojanje kockica, sjetiti se pravila i obratiti pažnju na sve strane.  Uz određene aktivnosti, poput crtanja, djeca se mogu jednostavno zaustaviti kad izgube koncentraciju ili im postane dosadno. Međutim, dajte djetetu zagonetku i ono će je vjerojatno dovršiti. Vaše će dijete ustrajati duže nego što bi inače činilo, što će vremenom produžiti njegov raspon koncentracije.

3)           ISKLJUČITE TV

Ako ste pročitali neke od naših ranijih članaka, znate da smo veliki protivnici ekrana. Ne samo da može utjecati na razvoj dječjeg jezika, već prema američkim psiholozima, trogodišnje dijete koje je izloženo 2 sata TV-u dnevno ima 20% povećan rizik problema s pažnjom u dobi od 7 godina. Što više TV-a dijete gleda, to se rizik povećava. Gledanje televizije nije koncentracija. Djeca nisu aktivno uključena. Vrijeme pred ekranom je danas neizbježno, no definitivno se njime može upravljati razumno.

4)           SPAVANJE, PREHRANA, TJELOVJEŽBA

Raznolika zdrava prehrana i dovoljan broj sati sna imaju ogroman utjecaj na djetetovu sposobnost koncentracije. Ono što vaše dijete jede ujutro, izravno će utjecati na njegovu sposobnost usredotočenosti tijekom dana. Dokazano je da vježbanje razvija dječju koncentraciju. Pomaže pri pamćenju, pažnji, mentalnoj oštrini i smanjuje anksioznost, a također povećava djetetovu energiju.

5)           ČITANJE

Za razliku od gledanja televizije, čitate zahtijeva stvarnu pažnju i slušanje. Čitanje djetetu jedno je od najpovoljnijih iskustava u učenju. To je zabavan i jednostavan način kojim svakodnevno povećavamo raspon koncentracije kod djece.

Za vas smo pripremili ebook Igra je hrana za mozak – priručnik za razvoj pažnje i koncentracije kod djece. Priručnik je namijenjen roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i svima koji rade s djecom. Autorice su odgojiteljice i logopedica, a priručnik je pisan na temelju znanstvenih teorija, suvremenih metoda odgoja i vlastitog iskustva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s