Ebook Igra je hrana za mozak

Trebate li biti zabrinuti zbog koncentracije vašeg djeteta? Iskreno? Da! Živimo u tako zaposlenom svijetu ispunjenom medijima u kojemu čak i odrasli žele sve sada i odmah. Bombardirani smo slikama i glazbom gdje god da odemo. Sve te vizualne i slušne stimulacije nas ometaju, a djeca zapravo nemaju priliku da se smire, da se fokusiraju.

Mala djeca su poznata po tome da su male pčele i imaju kratak raspon pažnje. Normalno je da dijete bude u pokretu, istražujući svoju okolinu. Nakon proučavanja raznih izvora, čini se da je prosječna pažnja za dijete oko 2-5 minuta za svaku godinu njihove dobi. To znači: 1 godina: 2-5 minuta, 2 godina: 4-10 minuta, 3 godina: 6-15 minuta.

Naravno, koncentracija, kao i svaka druga vještina se vježba. Pozornost, odnosno koncentracija, je vrijeme  u kojem se dijete može usredotočiti na nešto. Kada pogledamo oko sebe možemo vidjeti da je svako dijete jedinstveno; neka djeca mogu ostati u aktivnosti dulje, dok drugi čini se da skaču s jedne stvari na drugu. Nema ispravnog ili pogrešnog, svako dijete će se razvijati po vlastitom nahođenju. Vi naravno ne možete prisiliti dijete da se koncentrira, ali postoje načini kako koncentraciju možemo vježbati.

PORUKE– Tražite od djeteta da nekome prenese verbalnu poruku. Počnite jednostavno kao što je: “Reci bratu da je večera gotova!“, pa postupno proširujte nalog sa “Reci bratu da je večera gotova, neka ugasi svjetlo i dođe za stol!” .

SLIKOVNICE – Pročitajte stranicu, kratki ulomak ili samo promotrite slike. Postavite pitanja o radnji i ilustracijama. Koje su boje dječakove hlače? Što se dogodilo?

U TRGOVINI – Kada idete u kupovinu zamolite svoje dijete da zapamti dvije ili tri stvari s popisa.

IGRE PAMĆENJA – Stavite nekoliko predmeta na tacnu i dajte djetetu minutu da ih pogleda. Pokrijte krpom i uklonite jedan predmet. Može li vaše dijete reći što nedostaje?

POGODI TKO – Ovo je zabavna igra u kojoj djeca pokušavaju pronaći određeni lik postavljajući pitanja. Moraju se usredotočiti na prava pitanja koja postavljaju i naravno pažljivo slušaju odgovore. To je ona igra s post it papirićem na čelu. 

Za vas smo pripremili ebook Igra je hrana za mozak – priručnik za razvoj pažnje i koncentracije kod djece. Priručnik je namijenjen roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i svima koji rade s djecom. Autorice su odgojiteljice i logopedica, a priručnik je pisan na temelju znanstvenih teorija, suvremenih metoda odgoja i vlastitog iskustva.

Za sva pitanja i nejasnoće stojimo na raspolaganju. Za podatke za uplatu molimo da nas kontaktirate putem maila: igrajehranazamozak@gmail.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s