Učimo na sat

Učenje na sat može biti zeznuto, posebno u našem digitalnom svijetu. Uostalom, naša djeca će vjerojatno prije znati pitati Siri da im kaže vrijeme nego što će znati kako čitati sat. Prije nego djeca „nauče na sat“ trebaju znati što je uopće vrijeme. Vještina orijentacije u vremenu počinje se razvijati već u dojenačkom periodu, ali njezin intenzivni razvoj upravo se odvija u godini prije polaska u školu. U ovome periodu dijete može razumjeti vremenske dimenzije kao što su godina, godišnje doba, mjesec, tjedan, dan, sat, minuta i sekunda. Razgovarajte o konceptu datuma, sredstvu kojim označavamo dan, mjesec i godinu tako da započnete razgovor o ljetu i svime što ono  nosi (idemo na ljetovanje, počinje škola…). Kako biste i sebi i djetetu olakšali učenje na sat okružite se digitalnim i analognim satovima. Sigurno kod kuće imate barem jedan analogni sat, a možda baka ima staru vekericu?

Svaki put kada nešto radite, naglasite koliko je sati: idemo doručkovati već je 8 sati, vrijeme je za kupanje i sl. Okvirno, djeca u dobi od 5-6 godina trebaju biti u mogućnosti reći koliko je sati, djeca u dobi od 6-7 godina trebaju znati broj minuta u sat vremena. Djeca u dobi od 7-8 godina trebaju biti u mogućnosti čitati analogni sat, znati reći točno vrijeme, minute i sve.

Što više mašte i aktivnosti uključite to će djetetu sat postati zabavna igra. A kroz igru se i najbolje uči. 😊

Mi smo smo sat napravili uz pomoć ovog sata, malo kartona i plastelina. Čavlićem smo probili sredinu, a s druge strane kraj zaštitili plastelinom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s