Zašto pričati priče?

Čitanje i pripovijedanje je najbolji način kako djetetu dati vjetar u leđa toj cjeloživotnoj ljubavi prema jeziku i knjigama. Lista prednosti čitanja djeci je stvarno dugačka. Kada čitate svojoj djeci pomažete im razviti bazu slušanja, razgovora i pismenosti koje će im pomoći pripremiti ih za školu. Ne samo da će ih naučiti da čitaju bolje, nego će također „usput“ poboljšati pisanje, fokus i koncentraciju.


Čitanje također pomaže djetetu razumjeti svijet oko nas. Knjige koje govore o emocijama su neophodne kako bi im pomogle imenovati svoje osjećaje. One pomažu nositi se sa strahovima i situacijama koje mogu nastati u vašem djetetu. Razmislite o knjigama o stvaranju prijatelja, dijeljenju, četkici za zube, treningu wc-a, odlasku zubaru ili šišanju. Sve ove životne vještine koje vaše dijete treba naučiti – može naći u priči.


Studija, koju je objavio Science Daily, na čelu s dr. sc. Jessica Logan kaže da “Mala djeca čiji roditelji čitaju pet knjiga dnevno ulaze u školu nakon što su čuli oko 1,4 milijuna riječi više od djece kojoj nije čitano. Ta rupa od milijun riječi, mogla bi biti jedan od ključnih čimbenika u objašnjavanju razlika u vokabularu i razvoju čitanja.


Čitanje u prve 3 godine života ključno je za razvoj jer je to dob u kojoj se naši mozgovi najviše razvijaju. Baš kao što tijelu treba vježbanje, tako i mozgu treba priča. Izlaganje djeteta što većem fondu riječi kroz čitanje i pripovijedanje ih priprema da vide i razumiju te riječi kada idu u školu.
Čitanje i pripovijedanje je nevjerojatan način da se zbližite i pružite svojoj djeci osjećaj zajedništva. To je jedna od mnogih zdravih navika koja im je potrebna za život.


Umjetnost pripovijedanja je dio folklora, jedan od najmoćnijih oblika poučavanja. To je forma koja već tisućama godinama poučava djecu i odrasle. Pripovijedanje dodaje element kreativnosti i potiče aktivno sudjelovanje. To je više od tehnike ili skupa vještina. Djeca su aktivni sudionici u priči uz jednostavno slušanje vaše verzije. Potiče takvu kreativnost i omogućuje njihovoj mašti da divlja. Naravno, baš kao i čitanje, poboljšava vještine učenja, njeguje koncentraciju i odličan je način povezivanja s djetetom.


Zato, odaberite svoj kutak za čitanje kod kuće, ponesite slikovnice u parkić ili na plažu i upustite se svijet avanture i uzbuđenja!

Posjetite naš Instagram profil jer u tijeku je darivanje jedne predivne društvene igre stvorene za upravo pričanje priča!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s