Kućanski poslovi koji razvijaju koncentraciju kod djece

Kućanski poslovi u ulozi povećanja koncentracije

1.BRIGA ZA KUĆNE LJUBIMCE

Na primjer, vaše dijete može staviti hranu u zdjelicu ili promijeniti vodu u posudi svako jutro. Starija djeca mogu voditi i psa u šetnju.

2.USISAVANJE – još jedan vrlo jednostavan posao. Pokažite djetetu kako se to radi, kako se dolazi do onih teško dostupnih kuteva. Možete čak napraviti kontrolni popis (tepih u hodniku, ispod kauča itd.) tako da vaše dijete zna kada je posao završen.

3.PRAZNITI PERILICU SUĐA

Isprazniti perilicu i staviti posuđe na odgovarajuće mjesto je još jedna jednostavna stvar. Svaki predmet ide na svoje mjesto, a završili ste kad je stroj za pranje posuđa ili spremnik prazan.

Pokažite djetetu svaki korak. Započnite s priborom za jelo. Pokažite kako sortirati svaki komad u ladicu. Zatim pokažite kako slagati tanjure i stavljati ih u ormarić. Zatim šalice i tako dalje. Potaknite dijete da postavlja pitanja ima li nešto zbunjujuće.

Bonus: Nakon obroka možete čak i zamoliti dijete da odnese smeće ili reciklira. Ovo je još jedan jednostavan zadatak koji ima jasan početak i kraj.

4. SKUPLJANJE PRLJAVOM RUBLJA

Neka vaše dijete skupi svu prljavu odjeću. Razvijte sustav, vaše dijete može ići po prostorijama i skupljati odjeću po stolicama i sl. Vaše dijete možda čak želi razvrstavati odjeću u grupe po svijetlim i tamnim bojama.

Kada se odlučite na kućanski posao koji je prikladan za vaše dijete (uzimajući u obzir dob i njegove mogućnosti) imajte na umu da on mora imati jasan početak, kraj i sredinu. Modelirajte način na koji želite da se posao obavi. Dajte djetetu sliku ili fotografiju kako stvari trebaju izgledati kada se posao završi.

Jedan od najvažnijih faktora uspjeha u školi je dobro razvijena koncentracija. Djeca koja imaju problema s fokusom često propuštaju mnoge mogućnosti učenja i nisu u koraku sa svojim vršnjacima. No srećom, koncentracija nije nešto s čim se rađamo nego se uči i vježba kroz godine. Zato vrijeme je za igru!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s