Kako povećati raspon pažnje kod djece

Trebate li biti zabrinuti zbog koncentracije vašeg djeteta? Iskreno? Da! Živimo u tako zaposlenom svijetu ispunjenom medijima, sve je sada i odmah. Bombardirani smo slikama i glazbom gdje god da odemo. Sve te vizualne i slušne stimulacije nas ometaju, a djeca zapravo nemaju priliku da se smire, da se fokusiraju.

Mala djeca su poznata po tome da su male pčele i imaju kratak raspon pažnje. Normalno je da dijete bude u pokretu, istražujući svoju okolinu. Nakon proučavanja raznih izvora, čini se da je prosječna pažnja za dijete oko 2-5 minuta za svaku godinu njihove dobi. To znači: 1 godina: 2-5 minuta, 2 godina: 4-10 minuta, 3 godina: 6-15 minuta.

Možemo li poboljšati koncentraciju? Da, naravno da možemo! Pažnja, odnosno koncentracija je vrijeme  u kojem se dijete može usredotočiti na nešto. Kada pogledamo oko sebe možemo vidjeti da je svako dijete jedinstveno; neka djeca mogu ostati u aktivnosti dulje, dok drugi čini se da skaču s jedne stvari na drugu. Nema ispravnog ili pogrešnog, svako dijete će se razvijati po vlastitom nahođenju. Vi naravno ne možete prisiliti dijete da se koncentrira, ali postoje načini kako koncentraciju možemo vježbati.

PORUKE- tražite od djeteta da nekome prenese verbalnu poruku. Počnite jednostavno kao što je reci „bratu da je večera gotova“, a postupno proširujte nalog sa „reci bratu da je večera gotova, neka ugasi svjetlo i dođe za stol“.

SLIKOVNICE – pročitajte stranicu, kratki ulomak ili samo promotrite slike. Postavite pitanja o radnji i ilustracijama. Koje su boje dječakove hlače? Što se dogodilo?

U TRGOVINI – kada idete u kupovinu zamolite svoje dijete da zapamti dvije ili tri stvari s popisa.

IGRE PAMĆENJA – stavite nekoliko predmeta na tacnu i dajte djetetu minutu da ih pogleda. Pokrijte krpom i uklonite jedan predmet. Može li vaše dijete reći što nedostaje?

POGODI TKO – ovo je zabavna igra u kojoj djeca pokušavaju pronaći određeni lik postavljajući pitanja. Moraju se usredotočiti na prava pitanja koja postavljaju i naravno pažljivo slušaju odgovore. To je ona igra s post it papirićem na čelu. 😀

Važno je zapamtiti da će sposobnost vašeg djeteta da se usredotoči na aktivnost ovisiti o različitim čimbenicima kao što su interes za aktivnost, težina zadatka, bilo da se igraju sami ili s drugima te doba dana. Fokus djeteta je sposobnost da imaju kontinuiranu usmjerenu pozornost na aktivnost. To je mjesto gdje se učenje događa! Ako je vašem petogodišnjaku posebno teško zadržati se u aktivnosti dulje od 1 ili 2 minute, to bi moglo utjecati na njegovu sposobnost učenja.

Kako povećati raspon pažnje kod djece:

1)           KORISTITE RAZVOJNO ODGOVARAJUĆE AKTIVNOSTI

Kada se igrate sa svojim djetetom, želite koristiti aktivnosti koje su razvojno odgovarajuće. To znači da vaše dijete ima kognitivnu sposobnost da se uključi i završi zadatak. Nerealno je očekivati da će vaš dvogodišnjak završiti slagalicu od 12 komada. Ako je zadatak pretežak, imat će manje pažnje za to. Ali možda oni mogu završiti slagalicu od 3 do 4 komada puzzla. Djeca će razviti raspon koncentracije samo ako rade aktivnosti koje odgovaraju dobi. Ako djetetu date pretešku zagonetku, ono će rano odustati i izgubiti motivaciju. Pružite kratke izazovne aktivnosti, ali da nisu nemoguće, vaše dijete će postepeno kroz vrijeme razviti i dužu pozornost.

2)           IGRAJTE SE S DJETETOM

Vaše dijete općenito će imati više pozornosti za stvari koje su mu interesantne. Kada radite na izgradnji pažnje vašeg djeteta, pričekajte da vidite koje ga igračke ili predmeti privlače. Razgovarajte o tome što rade i pridružite se njihovoj igri, pokušavajte ne preuzeti aktivnost. Istraživanja su pokazala da su 1-godišnjaci više obraćali pozornost na igračke kada su njihovi roditelji također bili uključeni u igru. Vaše dijete će biti više zainteresirano za igranje na duže vrijeme ako se zabavljaju s vama! Igrajte se s djetetom igre koje zahtijevaju puno usredotočene pažnje. Na primjer, društvene igre, dijete mora pratiti tko je na redu, slijediti brojanje kockica, sjetiti se pravila i obratiti pažnju na sve strane.  Uz određene aktivnosti, poput crtanja, djeca se mogu jednostavno zaustaviti kad izgube koncentraciju ili im postane dosadno. Međutim, dajte djetetu zagonetku i ono će je vjerojatno dovršiti. Vaše će dijete ustrajati duže nego što bi inače činilo, što će vremenom produžiti njegov raspon koncentracije.

3)           ISKLJUČITE TV

Ako ste pročitali neke od naših ranijih članaka, znate da smo veliki protivnici ekrana. Ne samo da može utjecati na razvoj dječjeg jezika, već prema američkim psiholozima, trogodišnje dijete koje je izloženo 2 sata TV-u dnevno ima 20% povećan rizik problema s pažnjom u dobi od 7 godina. Što više TV-a dijete gleda, to se rizik povećava. Gledanje televizije nije koncentracija. Djeca nisu aktivno uključena. Vrijeme pred ekranom je danas neizbježno, no definitivno se njime može upravljati razumno.

4)           SPAVANJE, PREHRANA, TJELOVJEŽBA

Raznolika zdrava prehrana i dovoljan broj sati sna imaju ogroman utjecaj na djetetovu sposobnost koncentracije. Ono što vaše dijete jede ujutro, izravno će utjecati na njegovu sposobnost usredotočenosti tijekom dana. Dokazano je da vježbanje razvija dječju koncentraciju. Pomaže pri pamćenju, pažnji, mentalnoj oštrini i smanjuje anksioznost, a također povećava djetetovu energiju.

5)           ČITANJE

Za razliku od gledanja televizije, čitate zahtijeva stvarnu pažnju i slušanje. Čitanje djetetu jedno je od najpovoljnijih iskustava u učenju. To je zabavan i jednostavan način kojim svakodnevno povećavamo raspon koncentracije kod djece.

Kućanski poslovi u ulozi povećanja koncentracije

1.BRIGA ZA KUĆNE LJUBIMCE

Na primjer, vaše dijete može staviti hranu u zdjelicu ili promijeniti vodu u posudi svako jutro. Starija djeca mogu voditi i psa u šetnju.

2.USISAVANJE – još jedan vrlo jednostavan posao. Pokažite djetetu kako se to radi, kako se dolazi do onih teško dostupnih kuteva. Možete čak napraviti kontrolni popis (tepih u hodniku, ispod kauča itd.) tako da vaše dijete zna kada je posao završen.

3.PRAZNITI PERILICU SUĐA

Isprazniti perilicu i staviti posuđe na odgovarajuće mjesto je još jedna jednostavna stvar. Svaki predmet ide na svoje mjesto, a završili ste kad je stroj za pranje posuđa ili spremnik prazan.

Pokažite djetetu svaki korak. Započnite s priborom za jelo. Pokažite kako sortirati svaki komad u ladicu. Zatim pokažite kako slagati tanjure i stavljati ih u ormarić. Zatim šalice i tako dalje. Potaknite dijete da postavlja pitanja ima li nešto zbunjujuće.

Bonus: Nakon obroka možete čak i zamoliti dijete da odnese smeće ili reciklira. Ovo je još jedan jednostavan zadatak koji ima jasan početak i kraj.

4. SKUPLJANJE PRLJAVOM RUBLJA

Neka vaše dijete skupi svu prljavu odjeću. Razvijte sustav, vaše dijete može ići po prostorijama i skupljati odjeću po stolicama i sl. Vaše dijete možda čak želi razvrstavati odjeću u grupe po svijetlim i tamnim bojama.

Kada se odlučite na kućanski posao koji je prikladan za vaše dijete (uzimajući u obzir dob i njegove mogućnosti) imajte na umu da on mora imati jasan početak, kraj i sredinu. Modelirajte način na koji želite da se posao obavi. Dajte djetetu sliku ili fotografiju kako stvari trebaju izgledati kada se posao završi.

Jedan od najvažnijih faktora uspjeha u školi je dobro razvijena koncentracija. Djeca koja imaju problema s fokusom često propuštaju mnoge mogućnosti učenja i nisu u koraku sa svojim vršnjacima. No srećom, koncentracija nije nešto s čim se rađamo nego se uči i vježba kroz godine. Zato vrijeme je za igru!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s