Ljetne razvojne igre

ZADNJE LJETO PRIJE ŠKOLE

Stiže nam ljeto! Odrasli mu se vesele zbog godišnjih odmora, školarci zbog školskih praznika, a mališani zbog uživanja na odmoru sa svojim obiteljima. Ipak, nekim je mališanima ovo ljeto od posebne važnosti. Predškolarcima je to zadnje ljeto prije škole! Iako je ljeto godišnje doba koje povezujemo s odmorom i bezbrižnosti, to ne znači da s predškolarcima ne možemo nastaviti s pripremama za školu. Ali naravno, samo kroz igru! Razvojne igre koje s djecom provodimo u godini prije polaska u školu usmjerene su na osamostaljivanje djeteta, na širenje njegovih općih znanja, na svladavanje osnovnih matematičkih koncepata te na usvajanje predvještina čitanja i pisanja. Ljetne razvojne igre za predškolarce zabavan su način za svladavanje predškolskog gradiva i pripreme za školu, a zbog njihove ljetne tematike ugođaj praznika neće biti ugrožen. Bilo da se nalazite na plaži, u parku ili na terasi u hladu, sa svojim se budućim prvašićima tijekom ljeta zabavljajte ovim razvojnim igrama i dočekajte jesen spremni i odmorni! U nastavku vam donosimo jednostavne igre za koje vam ne treba puno pripreme ili rekvizita.

Ulovi slovo

Potrebni materijal: plastična posuda, kalup za muffine, zavijača, papir, flomaster
Postupak: Ova će vas igra rashladiti za vrijeme ljetnih vrućina! Napišite slova na komad papira i poredajte ih u kalup za muffine. Ulijte vodu i stavite u zamrzivač. Smrznuta muffin slova možete prebaciti u dublju plastičnu posudu i igrati se pecanja.

Kamen po kamen – slovo

Potrebni materijal: kreda, kamenčići
Postupak: U dvorištu napišite različita velika tiskana slova i prikupite kamenčiće. Djetetov zadatak je slagati kamenčiće na linije, odnosno pratiti liniju slova. Slažući kamenčiće jednog kraj drugog možemo dobiti različite oblike, ne samo slova. Kredom možete iscrtavati, a potom kamenčićima pratiti različite vrste linija, nacrtati cvijet, neki geometrijski oblik i sl.

Slova u pijesku
Potrebni materijal: pjesak u parku ili na plaži
Postupak: Bilo da boravite na pješčanoj plaži ili se igrate u parku u pješčaniku, iskoristite vrijeme za usvajanje oblika slova. Vi ispišite slova po pijesku, a dijete neka ih prati, odnosno podebljava prstom ili štapićem. Obavezno imenujte sva slova i pazite na smjer pisanja.


Pljus na riječ!
Potrebni materijal: kreda, vodeni baloni
Postupak: Na betonu šarenim kredama nacrtajte pet razmaknutih krugova i u njih upišite kratke riječi poput ja, ima, moj, ti i sl. Napunite vodene balone. Kad izgovorite određenu kratku riječ, dijete ju treba čim brže uočiti i pogoditi balonom. Ne dopuštajte djetetu da slovkanjem odgonetne o kojoj se riječi radi jer je cilj ove igre potaknuti cjelovito zahvaćanje kratkih riječi.

Nastavi vodenu liniju
Potrebni materijal: kanta, voda, kist
Postupak: Pripremite kanticu s vodom i veliki, uski kist. Kist umočite u vodu i na betonu započnite izvoditi razne linije (ravnu, vijugavu, cik-cak, isprekidanu i dr.), a zatim dajte djetetu kist da nastavi linije.


Spužva za plivanje
Potrebni materijal: spužva za plivanje, marker, bazen
Postupak: Na spužvu za plivanje markerom napišite djetetovo ime, a potom ju izrežite tako da svako slovo bude na jednom dijelu. Dijelove spužve stavite u bazen s vodom. Dijete treba ući u bazen, skupiti sva slova i složiti svoje ime.

A-na-li-za u pokretu

Potrebni materijali: udaraljke, lopta, plastelin, sprave u parku

Postupak: Djetetu postavite pitanja poput: “Koliko glasova ima riječ MORNAR? Koliko slogova ima riječ MORE?” i sl. Otkucavanje slogova i glasova pokretom možete izvesti na razno razne kreativne načine. Evo nekoliko prijedloga:lupkanje rukom, pljeskanje, nabrajanje na prste, skakanje, stupanje na mjestu, hodanje, čučnjevi, cupkanje na većoj lopti, skakanje na trampolinu, penjanje ili spuštanje po stepenicama, skakanje u obruče, gnječenje kuglica od plastelina, vođenje lopte, dobacivanje loptom, udaranje u udaraljke, okretanje oko sebe, ljuljanje i klackanje u parku…

Tajno pismo
Potrebni materijali: kocke ili školjke, papir
Postupak: Ovo je igra kodiranja i dekodiranja. Izmislite svoje tajno šifrirano pismo! Uzmite različite kocke za slaganje ili na plaži prikupite razne školjke i kamenčiće. Svaka različita kockica ili školjka neka predstavlja različito slovo.  Abecedu ispišite na papir, a pokraj svakog slova stavite kockicu, školjku ili kamenčić. Sada zajedno s djetetom možete sastavljati riječi na vašem tajnom pismu! Krenite od djetetova imena pa nastavite s kraćim riječima.

Tko ima veći sladoled?
Potrebni materijali: hamer papir ili kolaž, škare, ljepilo
Postupak: Zajedno izrežite kornet i kuglice sladoleda od različitog papira u boji.  Napravite i oznake <, >, =. Uspoređujemo sladolede! Tko ima viši, a tko niži sladoled? Koji sladoled ima više kuglica?

Niz kamenčića
Potrebni materijali: različito kamenje na plaži ili u parku
Postupak: Prikupite različite kamenčiće te od njih sastavljajte nizove! Djetetov zadatak je da uoči uzorak koji tvori niz i nastavi ga. Krenite od jednostavnih naizmjeničnih nizova s dva elementa, a potom dodajte još elemenata i stvarajte teže nizove. Također, možete složiti niz od najmanjeg do najvećeg kamenčića i obrnuto. 

Matematički memori od kamenčića i školjaka
Potrebni materijali: kamenčići, školjke, flomaster
Postupak: Sakupite 12 plosnatih kamenčića ili širih školjaka. Na jedan kamenčić flomasterom napišite znamenku, a na drugi stavite taj broj točkica. To će činiti par. Tako učinite za sve brojeve od 1 do 12. Sada ih pomiješajte, okrenite na drugu stranu i zaigrajte memori! Dijete će kroz igru vježbati uparivanje količine i znamenke.

Čitamo novine
Potrebni materijali: dnevne novine, povećalo
Postupak: Što većina ljudi radi na plaži? Čita novine! Ponesite povećalo i upoznajte dijete sa slovima. Ako vaše dijete poznaje neka slova neka ih traži s povećalom. Kasnije od novina možete raditi i male brodiće ili kapice. Naravno, sve smeće pokupite prije odlaska s plaže i reciklirajte papir u za to predviđen spremnik.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s