O toleranciji i uvažavanju različitosti

“Najviši rezultat obrazovanja je tolerancija.” – Helen Keller

No što je to tolerancija?

Pojam tolerancija dolazi od latinske riječi tolerare, što znači podnositi. Ona podrazumijeva snošljivost i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života. Biti tolerantan znači biti osviješten o različitosti u odnosu na nas same i prihvaćanje toga u svakodnevnom životu. Prema definiciji koju je UNESCO predstavio 1995. godine, tolerancija je “…poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi.“

Tolerancija je vještina koja se uči i vježba kroz cijelo odrastanje, a počinje u obitelji. Roditelji su djeci model u ponašanju u svemu, pa tako i u ovome. Ako na obiteljskom druženju čujete neku šalu s rasističkim komentarom upozorite člana obitelji ili objasnite djetetu kako to nije smiješno.

Prihvatite svoje dijete onako kako biste htjeli da se i ono odnosi prema drugima, poštujući njegovu osobnost, uvažavajući različitosti. Dijete koje je shvaćeno naučit će poštivati i cijeniti različite od sebe.

Jedna od najjednostavnijih igra za upoznavanje je upravo igra: „Ja sam……i volim……“. U toj igri djeca najčešće sjede u krugu i svatko govori što voli. Tako dijete shvaća kako su druga djeca drugačija od njega.

U dječjoj književnosti postoji dugačak popis slikovnica i knjiga koje se bave tematikom tolerancije i uvažavanja različitosti, a ovo su samo neki od klasika:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s