Mi idemo loviti lavove

Jeste li ikad čuli za lov na lavove? Po uzoru na igru We’re going on a bear hunt od Michela Rosena i mi imamo svoju verziju.

Dječje pjesmice u svijetu poznate kao nursery rhymes u Hrvatskoj se zovu malešnice. Malešnice su pučke dječje pjesmice koje obrađuju neku djeci blisku temu, a najčešće ih prate određeni pokreti ruku i tijela. Sve poznate hrvatske malešnice sakupio je Milan Crnković i hvala mu na tome.

Vladimira Velički i Ivanka Katarinčić u svojoj knjizi  „Stihovi u pokretu“ navele su neke od važnosti takvih govornih igra kao što su brojna ponavljanja,  uvježbavanje određenih jezičnih konstrukcija, izgovora glasova i riječi te tečnosti govora. Tako djeca doživljavaju unutrašnje obogaćenje u smislu poticanja govora, praćenja radnje govorom, ali i radosti koja se s govorom povezuje.

Jedna od najpoznatijih i najizvođenijih je sigurno Mi idemo loviti lavove. Gotovo sva vrtićka djeca ju znaju. A mi ćemo vam u nastavku članka ponuditi nekoliko prijedloga aktivnosti uz ovu nama najdražu govornu igru.

  1. Ako se sjećate našeg članka o obradi pjesmica pripremili smo vam i lavove kako biste ih mogli isprintati i početi učiti tekst.
  2. Napravite svoj poligon po sobi ili stanu jer zašto se ograničiti prostorom. Bolje ćete se razgibati. Deke, jastuci, ručnici mogu predstavljati jezero, šumu, blato….
  3. Napravite plakat, odnosno kartu od kartona i kolaža kako biste uvježbali redoslijed priče.
  4. Nakon aktivnosti možete odmoriti senzornom posudom ili plastelinom u kojoj ćete tražiti dijelove lava ili ponovo putovati s lavom. 

Jedan komentar Dodaj vlastite

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s