Mandale – zašto i kako

Ova inspirativna igra, potiče kreativnost i neovisnost. Mandale djeci nude savršenu ravnotežu između strukture i slobodne igre.

Objasnite djeci da su mandale posebni krugovi koji za svakog umjetnika imaju jedinstveno značenje. Mandale mogu koristiti različite boje, ali sve imaju nešto zajedničko. To je središte kruga. Mandale započinju središnjom točkom, a sve ostale linije / boje / simboli zrače iz tog središnjeg mjesta.

Značenje mandale dolazi od sanskrta što znači “krug”. Iako može imati značajke poput kvadrata ili trokuta, mandala uvijek ima koncentričnu (kružnu) prirodu. Simbolično značenje je da nude vizualne elemente za uravnoteženje, koji simboliziraju jedinstvo i sklad.

Započnite stvarati jednostavan uzorak ili oblik stavljanjem većeg predmeta u sredinu. Neka se oblik proširi prema van prstenova ili slojeva. Umjetnost mandala u naravi nastaje i raste tijekom procesa. Potaknite dijete da odabere različite predmete prema njihovoj veličini, teksturi ili boji i dodajte ih umjetničkom djelu.

Mandale se koriste u radu s djecom, adolescentima i odraslima. Koristan su alat kod relaksacije, opuštanja, otklanjanja stresa, a pomažu i u regulaciji emocija. Bojanje mandala koristi se u terapiji kod osoba s ADHD-om, PTSP-om te kod liječenja depresije i tjeskobe.

Mi smo za vas pripremili nekoliko mandala za bojanje.MandalaUživajte!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s