Igramo se jajima – pokusi

 

Kako u vrijeme Uskrsnih blagdana naučiti nešto više o samom jajetu, njegovoj ljuski, ponešto kemije i još se usput zabaviti?

Potreban materijal:
jaje
ocat
prozirna čaša
baterijska lampica (ili bilo kakav izvor svjetla)
med

Upute: Ostavite jaje 24-48 sati u čaši s octom.
Obavezno malo okrećite jaje u čaši jer svježa jaja vole isplivati na površinu, a za pokus je bitno da se cijelo jaje kupa u octu.

Jaje se sastoji od nekoliko dijelova: ljuske, membrane, bjelanjka i žumanjka. Ono što vanjskoj ljusci daje čvrstoću je kalcijev karbonat. Vanjska ljuska štiti jaje od fizičkog oštećenja, prašine i bakterija. Octena kiselina otapa kalcijev karbonat iz ljuske. Pri tome se oslobađa ugljikov dioksid (vidimo mjehuriće koji okružuju jaje – oni su napravljeni od ugljikovog dioksida). Kemijska reakcija će se odvijati nekoliko sati (mi smo izvadili jaje nakon 48 h). Nakon nekog vremena, ocat će u potpunosti razgraditi ljusku jajeta i jedino što drži jaje je membrana. Možete se poigrati s jajetom. Gumeno je i lako odskače. Samo pazite da ga ne bacate prejako da membrana ne pukne.

Nakon što se tvrda, vanjska ljuska razgradi, jaje će postati prozirno. Ako ga stavimo na izvor svjetlosti, jaje izgleda kao da svijetli i možemo vidjeti žumanjak u unutrašnjosti. S druge strane, ako stavimo golo jaje u med, jaje će se skupiti. Do toga dolazi zato što je koncentracija vode u medu manja pa voda iz jaja zbog osmotskog tlaka izlazi iz jajeta u med kako bi se koncentracija izjednačila. Istim principom, osmozom, korijenje uzima vodu iz tla.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s