Proljetne razvojne igre

Počelo je proljeće! Vjerojatno najiščekivanije godišnje doba. Dani su duži, vrijeme je nepredvidljivo, sve cvjeta, bliže nam se Uskršnji blagdani i školski praznici. Iskoristite to vrijeme kako biste izradili ukrase za vaš dom, uživali u zajedničkoj igri s vašim djetetom, pripremili unikatne poklone, ali i dobro se zabavili. Sljedeće aktivnosti namijenjene su djeci predškolske dobi i većinu njih možete već danas isprobati od sastojaka koje imate kod kuće. Možda do sada već jeste organizirali lov na jaja, ili zajedno s djecom ih bojali, ali i te aktivnosti nude pregršt varijacija koje ne samo da će djetetu biti zabavne nego su i prilika za poticanje taktilnog, psihomotornog i govornog razvoja. Djeca uče iskustvom, a osim toga, pobojani lonac idealan je poklon za baku…

 

 1. Pisanice od slanog tijesta

Potrebni materijal: brašno, sol, voda, valjak, ovalna modlica za kekse, špaga i tempere

Postupak: Zajedno s djetetom umijesite slano tijesto te ga razvaljajte kao da ćete izrađivati kekse. U smjesu možete ubaciti i neki začin ili kap eteričnog ulja. Miješenje tijesta dobar je poticaj razvoju motorike i senzorike šake i prstiju pa zato ne žurite, nego dopustite djetetu da dugo mijesi. Uzmite ovalnu modlicu za kekse (ili malo savinite onu okruglu) pa izrežite ovale iz tijesta. Na svakom ovalu napravite rupicu pri vrhu i pustite ga da se osuši tijekom nekoliko dana, te ih nekoliko puta tijekom sušenja okrenite. Djetetu dajte tempere i potaknite ga da kreativno ukrasi svoje pisanice. Kad se boja osuši, kroz rupicu provucite špagu i pisanicama ukrasite dom.

 

 1. Koka i pile

Potrebni materijal: dvije drvene kuhače, bijela tempera, plastične oči, filc ili kolaž, ljepilo

Postupak: Obojite jednu kuhaču u bijelu (koka), a drugu u žutu boju (pile). Od narančastog filca ili kolaža izrežite dva kljuna i zalijepite na sredine kuhača. Koki iz crvenog filca izrežite krijestu, a piletu iz žutoga krila te ih zalijepite. Potom i koki i piletu zalijepite plastične oči ili ih jednostavno nacrtajte flomasterom. Pomozite djetetu u planiranju i izvedbi. Lutkice od kuhača možete iskoristiti za igru ili ih za ukras držati u vazi na stolu. Osim poticanja kreativnosti, potičite dijete da samo izmisli priču, malu lutkarsku predstavu ili jednostavno da oponaša životinje. Potičite slušanje i prepričavanje priči.

 

 1. Mekani zečić

Potrebni materijal: vuna ili pomponi, filc, škare, ljepilo

Postupak: Za izradu zečića bit će vam potrebna dva pompona, jedan veći i jedan manji koje možete i sami napraviti od vune. Pompone možete napraviti tako da namatate vunu oko dlana, kartona ili vilice, zavežete sredinu namotaja i prerežete krajeve. Pomozite djetetu da koordinira rad ruku. Manji pompon (glavu) zavežite ili zalijepite za veći (tijelo). Od filca izrežite i zalijepite zeki uši, oči, nos, zube i repić. Pomozite djetetu u razvoju taktilne percepcije kroz dodir i rad s vunom.

 

 1. Pompon aranžman

Potrebni materijal: šareni pomponi, grane breze, ljepilo

Postupak: Na grane breze zalijepite šarene pompone. Pomozite djetetu u svladavanju otvaranja i nanošenja ljepila, te ga usmjeravajte u količini ljepila koja mu je potrebna. Kad se ljepilo osuši, grane stavite u vazu i aranžmanom ukrasite stol. Pomponi su malene kuglice i potrebno je puno koordinacije i preciznosti u baratanju njima da biste uspjeli dobiti šareno drvo.

 

 1. Cvjetići od otisaka prstiju

Potrebni materijal: tempere, papir

Postupak: Na paletu istisnite žutu temperu i djetetu objasnite da kažiprstom radi otiske po cijelom papiru. Takvi žuti otisci bit će tučak cvjetićima. Kad se žuti otisci osuše, na paletu istisnite ostale šarene tempere kojima će dijete otiskivati latice oko tučaka. Potaknite dijete da za različite boje koristi različite prste kako bi svi dobili poticaj.  Slikanje prstima je taktilna aktivnost u kojoj će vaše dijete sigurno uživati, a smještanjem cvjetića na papir dijete uči o prostornom planiranju.

 

 1. Lov na jaja/potraga za jajima

Potrebni materijali: uskršnja jaja, papir, flomasteri, bojice, olovke

Postupak: Sakrijte nekoliko uskršnjih jaja po dvorištu, nacrtajte kartu s detaljnim tlocrtom vašeg dvorišta. Cilj je pronaći uskršnja jaja koristeći tlocrt. Ako želite dodajte i neke zagonetke ili zadatke koje dijete mora obaviti prije nego može nastaviti dalje. Možete uključiti i više djece pa napraviti dvije ekipe. Osim razvoja suradništva, poštivanja drugih, učenja na kompromis, ova igra pomaže pri razvoju prostorne percepcije.

 

 1. Slikanje kiše spužvicama

Potrebni materijali: spužvice za pranje suđa, tempere, karton, škare, konac

Postupak: Pomozite djetetu da prereže spužvice na pola. Pripremite karton, istisnite tempere i pustite dijete da uživa. Stjecanje iskustva dodirom različitih materijala i tekstura je jedan od važnih koraka u razvoju. Kad se boje na kartonu osuše, iz njega izrežite šareni oblak i kapljice kiše, pa ih međusobno povežite koncem. Razgovarajte s djetetom o vremenskim promjenama koje proljeće sa sobom nosi.

 

 1. Vježbe škaricama – izreži pisanicu

Potrebni materijali: papir, flomaster, bojice, dječje škarice

Postupak: Na A4 papir nacrtajte veliko uskršnje jaje. Povežite rubove sa što više crta. Valovite, kose, isprekidane linije. Vaše dijete može prvo pobojati jaje, a potom ga izrezati prateći linije. Pokreti koje prsti i šaka proizvode rezanjem pomažu razvijanju mišića prstiju i šake. Ti mišiću su kasnije ključ za držanje olovke i manipuliranje predmetima.

 

 1. Brojimo mrkvicama

Potrebni materijali: narančasti i zeleni papir u boji, ljepilo, flomaster, sitnice (kovanice, čepovi, kamenčići)

Postupak: Iz papira izrežite jedan narančasti i jedan zeleni trokut i zalijepite ih kako biste dobili oblik mrkve. Na svaku mrkvicu napravite točkice s flomasterom. Mrkva s jednom točkicom predstavlja broj jedan, mrkva s dvije točkice broj dva… Poredajte ih jednu do druge i ponudite djetetu neke sitnice, npr. čepove od plastičnih boca. Njegov zadatak je ispod svake mrkvice staviti onoliko čepova koliko ima točkica. Kroz ovu igru vaše dijete vježba razvrstavanje, pridruživanje i grupiranje prema zadanom kriteriju.

brojimomrkvice

 

 1. Bojimo lonce, kamenčiće…

Potrebni materijali: akrilne boje, kistovi, vrtne posude za cvijeće, oblutci

Postupak: Potrebno je temeljito očistiti posude i kamenčiće prije slikanja. Akrilnim bojama potaknite dijete da ukrasi lonce za sadnju biljaka. Na kamenčiće možete nacrtati bubamare, pčele ili pak napisati početno slovo povrća koje ste upravo posadili. Razgovarajte s djetetom o aktivnostima u vrtu, imenujte alate i radnje.

 

 1. Sadimo grah

Potrebni materijali: sjemenke graha, plastična čaša, staklenka, vata ili toaletni papir

Postupak: Sušene sjemenke graha stavite u čašu vode i ostavite da se natapaju preko noći. Sjemenke zamotajte u komadić vate ili papira. Pazite da papir bude vlažan. Kroz par dana grah će pustiti korijenje. Promatrajte rast graha s vašim djetetom. Opažanja možete bilježiti ili crtati. Obavezno imenujte s djetetom sve dijelove biljke.

 

 1. Bojamo jaja

Potrebni materijali: boja za jaja, ocat, riža, plastična posuda, zip vrećica, tvrdo kuhano jaje

Postupak: pripremite boju za jaja prema uputama na pakiranju, prah istresite u posudu i dodajte malo octa. U posudu stavite nekoliko žlica riže i dobro promiješajte da se boja primi za rižu. Ubacite jaje i poklopite posudu. Dobro protresite posudu da riža ostavi otiske po jajetu. Dobit ćete uskršnje jaje zanimljivog uzorka. Postupak možete raditi i u plastičnoj zip vrećici. Dijete može samo tresti i mijesiti vrećicu. Pobojanu rižu kasnije možete osušiti i iskoristiti za igru. Osim taktilnog doživljaja, vaši mali pomagači na ovaj način sudjeluju u pripremi obroka i stječu pozitivne radne navike.

slikajmo prstima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s