Zimske razvojne igre za poticanje grube i fine motorike

Danas smo za vas pripremili 20 igara zimske tematike koje vrlo lako možete pripremiti u toplini svoga doma, vrtića ili škole, a sigurni smo da sve potrebne materijale imate već kod kuće. Naglasak smo ovaj put stavili na motorički razvoj djeteta. Osim što tjelesne aktivnosti tijekom igre umanjuju stres i kod djece stvaraju ugodne osjećaje, uz njih dijete savladava ravnotežu, koordinaciju pokreta, motoričko planiranje, spretnost i fleksibilnost. Naravno, postoje i igre koje potiču razvoj finije motorike, motorike šake i prstiju. Takve igre razvijaju vještine koje su nam kasnije bitne kod korištenja škara, žlice ili olovke.

Zimske razvojne igre za poticanje grupe motorike:

Sruši snijegoviće!

Potreban materijal: papirnate/plastične čaše, kolaž, ljepilo, flomasteri, meka loptica
Upute: Bijelu papirnatu čašu okrenite naopačke pa markerima nacrtajte oči, mrkvu i usta. Dobili ste snjegovića! Ovaj postupak ponovite još pet puta. Čaše posložite jednu na drugu tako da u prvi red stavite tri, u drugi dvije, a na vrh jednu čašu. Odaberite mjesto s kojeg ćete gađati snjegoviće, uzmite mekanu lopticu, igrajte se i zapisujte bodove!

Snjegović je gladan!
Potreban materijal: kartonska kutija, bijela tempera, bijeli papir, kolaž, flomasteri
Upute: Veliku kartonsku kutiju postavite okomito i obojite ju u bijelu boju ili oblijepite bijelim papirom. Izrežite nešto veći otvor za usta, nacrtajte oči, nos, kapu i šal. Sada snjegovića možete “hraniti” različitim predmetima – lopticama, kockicama, igračkama i sl. na način da s udaljenog mjesta ciljate i ubacujete stvari snjegoviću u usta.

Kuglanje sa snjegovićima
Materijal: bočice od jogurta, flomasteri
Upute: Operite bočice od tekućeg jogurta i skinite etiketu. Flomasterom nacrtajte snjegoviće. Ukoliko već posjedujete dječji set za kuglanje, na bijeli papir nacrtajte, a potom i izrežite snjegoviće te ih zalijepite na postojeće čunjeve. Na svakog snjegovića napišite broj bodova koji on nosi. Kuglajte se, rušite snjegoviće i zbrajajte bodove!

Pecanje na polu

Potreban materijal: kolaž, magnet, špaga, drveni štapić, spajalice
Upute: Zamislite da ste na sjevernom polu i pecate ribice kroz rupu na ledu! Udicu možete napravite na način da na štap zavežete špagicu i na nju zalijepite magnet. Nacrtajte i izrežite ribice različitih veličina te na svaku zakvačite po jednu spajalicu. Ribice mogu nositi različiti broj bodova, ovisno o njihovoj veličini. Ubacite ribice u običnu kantu i stavite nešto nižu stolicu dovoljno daleko od kante da se s nje ribice ne mogu vidjeti, a dovoljno blizu da dijete može dosegnuti kantu udicom. Zabacite udicu i pecajte ribice!

Pogodi pahuljicu!

Potreban materijal: papir, škare, plastične vrećice, riža, igraća kockica
Upute: Izradite 6 većih papirnatih pahuljica, u sredinu im napišite brojeve od 1 do 6 i rasporedite ih po podu. U plastičnu zip vrećicu dodajte rižu, zatvorite ju i za svaku sigurnost ju dodatno oblijepite trakom. Uzmite igraću kocku i bacite. Koji broj dobijete, tu pahuljicu trebate pogoditi vrećicom. Vrećicu bacate od dolje, dlanom okrenutim prema gore.

Sante leda

Potreban materijal: pucketava folija/ bijeli papir
Upute: Uzmite obični bijeli papir ili pucketavu foliju izrežite na komade veličine A4 papira pa ih trakom zalijepite za pod po cijeloj prostoriji. Neke komade zalijepite bliže jedne drugome, a druge stavite na veći razmak. Objasnite djetetu da su to sante koje plutaju na ledenoj vodi. Djetetov zadatak je prijeći s jednog kraja prostorije na drugu stajući samo na sante (folije) i pri tom pazeći da ne dotakne vodu (pod).

Snježna planina

Potreban materijal: jastuci, plahta, papirnate pahuljice, igraća kocka
Upute: Na sredinu sobe stavite čim više jastuka i prekrijte hrpu bijelom plahtom tako da liči na snježnu planinu. Na jedan kraj sobe stavite papirnate pahuljice. Dijete neka stane s druge strane planine i baca kocku. Kad dobije neki broj, treba se spustiti na sve četiri, preći snježnu planinu, skupiti određeni broj pahuljica i vratiti se preko snježne planine na svoje mjesto. Igra traje dok ne skupi sve pahuljice.

Put kroz snijeg
Potreban materijal: ljepljiva traka, vata, papirnate pahuljice
Upute: Traku zalijepite na pod u različitim linijama – ravna, vijugava, cik-cak. Na jednom kraju linije je dijete, a na drugi kraj stavite igračku. Okolo možete staviti papirnate pahuljice ili komadiće vate. Objasnite djetetu da je zapadao snijeg i da je ovo jedini put kojim može doći do igračke. Dijete treba nogom pred nogu proći po liniji, pokupiti igračku, a zatim ići po liniji unazad do svog mjesta.

Klizanje na tanjurima
Potreban materijal: papirnati tanjuri
Upute: Neka se dijete izuje u čarape i stane na dva papirnata tanjura. Odgurujući se nogama treba se kretati po prostoriji i paziti da ne odiže noge od poda, tj.ne izgubi klizaljku.

Baci kocku i odradi zadatak
Potreban materijal: kartonska kutija, papir, bojice, flomasteri
Upute: Na papir nacrtajte pingvina, pahuljicu, snjegovića koji se topi, snijeg i lopatu, snježnu grudu i klizaljke. Zalijepite crteže na kartonsku kutiju u obliku kocke. Kada bacite kocku, ono što dobijete morate i pokazati, pa tako hodajte kao pingvini, topite se kao snjegović na suncu, čistite snijeg, pravite grudu ili se kližite.

Zimske razvojne igre za poticanje fine motorike:

Labirint s magnetima
Potreban materijal: karton, bojice, magneti
Upute: Na papiru nacrtajte Iglu i kockice leda. Postavite magnet na crteže kockica leda i sa donje strane povlačite kockice kroz labirint do iglua.

Pahuljice i kapljice
Potreban materijal: bijeli i plavi pomponi, pinceta, kolaž
Upute: Ovo je igra sortiranja pompoma. Na jednu hrpu stavite bijele i plave pompome. Objasnite djetetu da su bijele pahuljice, a plave kapljice. Razgovarajte s djetetom i objasnite mu kako od kapljice nastaje pahuljica. Od kolaža izrežite jedan bijeli i jedan plavi oblačić. Dijete treba pincetom uzimati jedan po jedan pompom i prema boji ih sortirati na oblačiće.

Slikanje pahuljica
Potreban materijal: štapići za uho, kvačice, vata, vodene boje, tempere, papir
Upute: Slikajte sa štapićem za uho ili kvačicom na koju je zakvačena kuglica vate.

Igre s umjetnim snijegom
Potreban materijal: soda bikarbona, pjena za brijanje, šlag, posuda, plastična kutija
Upute: Pomiješajte kilu sode bikarbone sa pjenom za brijanje ili šlagom za kolače. Smjesom se možete ovisno o dobi djeteta igrati u plastičnoj kutiji, raditi male snjegoviće ili prave grude.

Crtanje pahuljica prstom
Potreban materijal: brašno, sol, palenta, dublji pladanj ili poklopac od kartonske kutije, šljokice, papir
Upute: U dublji pladanj naspijte nesto sto ce Vam imitirati snijeg – brašno, sol, bijeli pijesak ili umjetni snijeg. Za posebno zimski ugođaj dodajte srebrne ili plave šljokice. Na papiriće nacrtajte različite uzorke pahuljica. Na vrh pladnja stavljajte jedan po jedan papirić, a dijete neka kažiprstom iscrtava oblik pahuljice u snijegu.

Slatke ledene kockice
Potreban materijal: kocke šećera
Upute: Nabavite kockice šećera i zajedno s djetetom slažite dugački ledeni zid ili visoki toranj. Ako ste vještiji, odvažite se na slaganje malog iglua!

Pahuljica od legića
Potreban materijal: bijele lego kocke
Upute: Potaknite maštu i od lego kockica napravite 3D pahuljice razlilitih velilčina i oblika.

Ispleti rukavicu
Potreban materijal: kolaž, bušač za papir, klupko vune
Upute: Iscrtajte i izrežite uzorak rukavice na debljem papiru pa bušačem za papir izbušite puno rupica na njoj. Uzmite dugačku nit vune, provucite kroz prvu rupicu i zavežite čvor. Dajte djetetu da provlači vunu kroz rupice dok ne isplete cijelu rukavicu!

Upecajte slova
Potreban materijal: papir, flomaster, kalup za muffine, hvataljka, posuda
Upute: Napišite i izrežite slova na manje papiriće i stavite ih u kalup za muffine. Ulijte vodu i stavite u zamrzivač da se napravi led. Kocke izvadite i kuhinjskom hvataljkom “pecajte” slova.

Izradi vlastitog snjegovića
Potreban materijal: bijele čarape, raznovrsna tkanina, vata, špaga, gumbi, konac, igla
Upute: Snjegovića možete izraditi i od bijelih čarapa. Napunite ga vatom, a sredinu stegnite špagom ili komadom tkanine da dobijete dva dijela. Napravite mu nos, oči, gumbiće, kapu ili lonac.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s