Šarafilice

Šarafilice su jednostavna didaktička igračka koju možete jednostavno izraditi od materijala koje imate kod kuće. Namijenjena je malim znatiželjcima i njihovim ručicama. Šarafilica je istraživačka aktivnost koja osim neposrednog usvajanja novih znanja podrazumijeva i motoričko učenje kroz aktivnost odvrtanja/zavrtanja, odnosno šarafljenja različitih čepova. Na taj način, mali znatiželjci osim novih spoznaja vježbaju finu motoriku, kružne pokrete ruku i koordinaciju oko-ruka.

20190728_170141
Zatvorena šarafilica s velikim čepom, uparivanje po boji

Kako bi ste izradili šarafilicu bit će vam potreban gornji dio boce/posude s navojem koje trebate odrezati, a potom zalijepiti za podlogu (najbolje silikonskim/vrućim ljepilom) te čep koji ćete gore šarafiti. Šarafilice u principu uparuju različite elemente i na taj način ih dovode u svezu. Dijete na taj način usvaja znanja o elementima i njihovoj povezanosti. Podloga i čep dva su osnovna elementa koja se uparuju, a ukoliko stavite sliku/boju na čep i/ili u prostor ispod grla boce, možete dobiti šarafilicu s 3 ili 4 elementa.

Ovakva jednostavna šarafilica s bubamarom na listu uči dijete o odnosu dio-cjelina. Dijete uočava da je zeleni čep dio koji upotpunjuje sliku podloge, u ovom slučaju lista i da ga treba postaviti na to mjesto. Također, bubamara zaljepljena na čep predstavlja treći element pa dijete ovdje već uparuje elemente po prirodnim i prostornim odnosima – bubamara živi na listu.20190728_170758.jpgOva iduća, također “bubamarasta” šarafilica, nešto je kompleksnija. Ona također uči dijete konceptu da od dijelova nastaje cjelina. Napravljena je na način da su na sliku bubamare zaljepljena grla više boca.

U njoj je cilj na prava mjesta staviti točkice i oči kako bi se kompletirala slika bubamare. Točkice su crno obojeni čepovi, a na dva su čepa naslikane oči. Osim toga, dijete sad već uči o dijelovima tijela bubamare i orijentaciji na tijelu. Slobodnim mjestima na kojima mogu ići točkice ili oči uvodi koncept višestrukog izbora, odnosno točnog i netočnog odabira. Dijete mora promisliti i odabrati, logički zaključiti o mjestu na koje će staviti točkicu/oko.20190728_170630.jpgKako dijete raste i kako se povećavaju njegove sposobnosti potrebno je povećavati i izazove koje šarafilice nose. Uparivanje prema veličini i boji jedno je od najčešćih uparivanja. 20190728_170209.jpgOva šarafilica upravo to i uparuje – veličinu i boju kućica/zečića s veličinom i bojom čepova.

Kao što se i vidi na slici, u ovoj je šarafilici iskorišten i prostor unutar boce pa je tako uveden treći element. 20190728_170327.jpgUparivati možete prema raznoraznim obilježjima/asocijacijama – prema količini, sličnostima, suprotnostima… granice su gotovo nepostojeće! Ideje za uparivanja možete potražiti i u našem članku o otvaralicama. 

Motorički izazovi koje šarafilice nose trebaju se prilagoditi djetetovoj dobi i sposobnostima. Najlakše je baratati čepovima srednje veličine (kao onima od boca mlijeka) i s malo navoja. Teže je okretati male čepove s više navoja ili velike poklopce za koje dijete treba koristiti i koordinirati dvije ruke.

Igrajte se, učite i šarafite 😊

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s