Noćne životinje

Od najranije dobi djeca usvajaju i šire svoja znanja o životinjama. Kroz razgovor s odraslima, a i kroz različite slikovnice, rječnike, priče, pjesmice, brojalice, crtiće i slične aktivnosti usvajaju nazive životinja i imenuju ih, svrstavaju ih u kategorije, uče gdje žive, kako se glasaju, što jedu, što daju, kako se kreću, kako dolaze na svijet, kako su građene itd. Sva ova znanja djeci otvaraju vrata prema boljoj spoznaji svijeta u kojemu žive. Jedno takvo specifično znanje o životinjama je i vrijeme u kojemu su životinje aktivne, odnosno razlikovanje kategorija noćnih i dnevnih životinja. Usvajanjem ove podjele, osim što dijete širi opće znanje o životinjama, ono vježba svoju orijentaciju u vremenu i utvrđuje pojmove suprotnosti – dan i noć.

Objasnite djetetu da su noćne životinje, kako im i samo ime kaže, pretežito aktivne noću, odnosno u sumrak ili ranu zoru. Dijete će vrlo vjerojatno zanimati razlozi zašto su neke životinje aktivnije noću pa ih im ukratko objasnite – lakši dolazak do plijena, bolja mogućnost skrivanja od predatora i izbjegavanje dnevnih vrućina. Šišmiš, sova, jazavac, jež, lisica, puh i kuna najpoznatije su noćne životinje na našim područjima. Također, ovisno o dobi djeteta, možete obraditi i temu različitih prilagodba koje su životinje razvile kako bi bolje funkcionirale noću poput noćnog vida i eholokacije.

Ovom zabavnom likovno-istraživačkom aktivnošću možete utvrditi stečena znanja o noćnim životinjama. Bit će vam potrebna prozirna košuljica, bijeli i tamni papir, markeri/flomasteri i škare.

20190715_111716

Umetnite bijeli papir u košuljicu kako bi ste lakše vidjeli što crtate. Odaberite nekoliko noćnih životinja i nacrtajte ih markerom na prozirnu košuljicu.20190715_111141 Ukoliko niste spretni u crtanju, isprintajte predloške životinja i umetnite ih u košuljicu umjesto praznog papira, pa ih tada precrtajte. Po želji, obojite crtež. 20190715_111211Izvadite prazni papir iz košuljice i na njemu nacrtajte upaljnu ručnu lampu/bateriju. Možete ju i obojiti, a zatim ju izrežite.20190715_111417.jpg

Košuljici s crtežom izrežite donji rub, odrežite tek nekoliko centimetara kako bi ste rub oslobodili. U košuljicu umetnite tamni papir, kako bi ste dobili noćnu scenu. 20190715_111349Lampicu potom umetnite između košuljice i papira i pomičite ju.

Kontrastom otkrivajte noćne životinje! Uživajte u istraživanju!20190715_11185020190715_11174820190715_111716

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s